Antalya / Elmalı

Asırlık gelenek nohut ütmesi tarih oluyor

Antalya’nın Elmalı ilçesinde vatandaşlar bir araya gelerek, nohut ütme geleneğini sürdürerek çağa karşı direniş gösteriyorlar.

Asırlık gelenek nohut ütmesi tarih oluyor

Antalya’nın Elmalı ilçesinde yaz aylarında özellikle akşam saatlerinde mahallelerde yaşayan vatandaşların bir araya toplanarak gerçekleştirdiği nohut ütmesi geleneği adeta çağa karşı direniyor. Son yıllarda yok olmaya yüz tutan gelenek, bazı mahallerde vatandaşlar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
Elmalı ilçesi Gölova Mahallesi’nde asırlardır vatandaşların akşamları toplanarak yaptığı nohut ütmesi geleneği yok olmaya yüz tuttu. Gölova Mahallesi’nde vatandaşların bir kısmı özellikle akşamın geç saatlerinde bir araya gelerek, gündüz saatlerinde tarlalarından getirdikleri taze nohutları ateş yakarak ütmeye devam ediyorlar. Yaklaşık 30 dakika yanan ateşin üzerinde ütülen nohut tanecikleri, yere serpilerek soğumaya bırakılıyor. Bir süre sonra serpilen nohutların çevresinde toplanan vatandaşlar, yerden tek tek nohut tanelerini toplayarak yemeye başlıyorlar. Mahalleli arasında paylaşma duygusunun artmasına ve misafirperverliğin yaygınlaşmasına neden olan gelenek son yıllarda azaldı.

“İnsanlar arasında kaynaşma ve dayanışma artıyor"

Gölova’da nohut üretimi yapan Hüseyin Şallı, "15 Mart’ta nohutlar ekilir. Nohudun içerisinde yeşil nohutları toplarız. Ateş için kuru çalı buluruz. Nohutları bunun üzerine koyarız. Nohutları üzerinde üteriz. Sonra da eş dost tüketiriz. İnsanlar arasında kaynaşma ve dayanışma artıyor. Yavaş yavaş bu gelenek ölmeye başladı. Eskisi kadar eken de kalmadı" dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya Kepez Belediye Başkan Koltuğuna  İmran Babacan oturdu
Yerel Yönetim

Antalya Kepez Belediye Başkan Koltuğuna İmran Babacan oturdu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Başkan Mesut Kocagöz'ün koltuğuna General Şadi Çetinkaya İlkokulu 2. sınıf öğrencisi İmran Babacan oturdu.

Antalya elektrik kesintisi! 24 Nisan Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Antalya elektrik kesintisi! 24 Nisan Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Antalya'da 24 Nisan 2024 Çarşamba günü elektrik kesintisi var mı? Antalya'da yarın elektrikler kesilecek mi? Antalya'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Antalya’da dev organizasyon; Cilt bakımı ve güzellik sorunları masaya yatırılıyor
Sağlık

Antalya’da dev organizasyon; Cilt bakımı ve güzellik sorunları masaya yatırılıyor

Antalya’da dev organizasyon; Cilt bakımı ve güzellik sorunları masaya yatırılıyor 24-28 Nisan 2024 tarihleri arasında Antalya’da organize edilen uluslararası katılımlı ‘Güzellik, Estetik & Kozmetoloji Çalıştayı’ heyecanla bekleniyor

Antalya ve ilçelerine dikkat! İşte 23 Nisan hava durumu
Bölgesel

Antalya ve ilçelerine dikkat! İşte 23 Nisan hava durumu

Antalya, Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradi, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik 23 Nisan Salı günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 23 Nisan hava durumu raporu

Antalya’da cilt bakımı ve güzellik üzerine büyük organizasyon
Sağlık

Antalya’da cilt bakımı ve güzellik üzerine büyük organizasyon

24-28 Nisan 2024 tarihleri arasında Antalya’da organize edilen uluslararası katılımlı ‘Güzellik, Estetik & Kozmetoloji Çalıştayı’ heyecanla bekleniyor

Ekolojik Kreş’te 23 Nisan coşkusu
Etkinlik

Ekolojik Kreş’te 23 Nisan coşkusu

Döşemealtı Belediyesi Ekolojik Kreş’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.