Antalya

ATSO Başkanı Bahar, 'Turizm ve ihracat ile afet bölgesini kalkındırmalıyız'

Bir kalkınma hikayesi yazılması gerektiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, son çeyrekteki pozitif değişime dikkat çekti.

ATSO Başkanı Bahar, 'Turizm ve ihracat ile afet bölgesini kalkındırmalıyız'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Ekonomik büyüme, turizm ve ihracat, deprem yaralarının sarılması için ihtiyacımız olan en önemli araçlardır” dedi.
ATSO Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamış olduğu yüzde 5,6 büyümeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisinin 2022 yılında bir önceki yıla yüzde 5,6 büyümesinin güçlü bir performans olduğuna işaret eden Başkan Bahar, “Ekonomik büyümede dikkate alınması gereken önemli husus tüketim harcamalarındaki artışa karşılık ihracat ve yatırım katkısının sınırlı kalması oldu. Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken küresel ekonomideki yavaşlama cari açığımızı artıran faktör olmuştur” diye konuştu. Büyüme rakamlarının güçlü bir performans olduğunu kaydeden Başkan Bahar, “Buna rağmen son çeyrekte küresel ekonomiye bağlı olarak yavaşlama, enflasyon ve reel sektörün finansman sorunlarına bağlı olarak büyüme hızı yüzde 3,5 düzeyinde kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

"Yeni bir kalkınma hikayesi yazmalıyız"

Deprem felaketinin yükünü omuzlayarak bölgenin yeniden inşasını hızlı bir şekilde sağlanması gerektiğini kaydeden Başkan Bahar, “Bugün düşünmemiz gereken konu ekonomik büyüme, turizm ve ihracat ile bölgemizin yaralarını nasıl sarabileceğimiz olmalıdır” dedi. Ortak akıl ve dayanışmaya işaret eden Başkan Bahar, “Türkiye ekonomisi 900 milyar dolarlık üretim gücüyle depremin 70 milyar dolarlar düzeyinde telaffuz edilen maliyetini ortak akıl, dayanışma ve planlama ile karşılayacak güçtedir. Deprem felaketine maruz kalan vatandaşlarımıza yardımların, bölgenin yeniden inşasının ve yapılacak yatırımların Türkiye ekonomisinin büyümesine pozitif katkı yapacağını unutmamalıyız” diye konuştu. Şehirlerin ayağa kaldırılması için güçlendirme çalışmalarının ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Bahar, “Deprem bölgesindeki şehirlerimizi, altyapımızı, Organize Sanayi Bölgelerimizi, tarım tesislerimizi afetlere dirençli, bölge ve Türkiye ekonomisinde yüksek verim ve katma değer elde edecek şekilde kurmak ve güçlendirmeyi yeni bir kalkınma hikayesi olarak görmek ve bu yolda hep birlikte yürümek depremde hayatını kaybedenlere, yaralılarımıza ve halen desteğe muhtaç bütün vatandaşlarımıza karşı görev ve sorumluluğumuzdur” diye konuştu.

"Son çeyrekte pozitif değişim"

Tarım sektöründe büyümenin kuraklık ve girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak 2022’de daraldığını belirten Başkan Bahar, “Sanayi sektörü yıllık büyümesi yüzde 3,3 oranında kalmış, son çeyrekte yüzde 3 gerilemiş durumda. En çarpıcı nokta ise büyüme verilerinde inşaat sektöründe 5 yıldan bu yana devam eden daralmanın sürüyor olması ve son çeyrekteki pozitif değişime rağmen yıllık yüzde 8,4 gibi ciddi bir gerileme yaşanmış olmadı” diye konuştu. Ülke genelinde konut fiyatları ve kiralardaki yüksek artışın bir kaynağının inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama olduğunun görüldüğünü dile getiren Başkan Bahar, “Tarım ve inşaat sektörlerindeki daralmaya, sanayi sektörü büyümesindeki yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisi 2022 yılında başta turizm olmak üzere hizmet sektöründeki büyümeden güç almıştır. Ticaret, ulaştırma ve turizmde toplam büyüme yüzde 11,7 düzeyinde gerçekleşerek büyümeye en güçlü katkıyı yapmıştır. Dikkat çekici diğer nokta ise finans ve sigorta sektöründeki yüzde 21,8’e ulaşan büyüme oranıdır” dedi. Ekonomik büyümede dikkate alınması gereken noktaların altını çizen Başkan Bahar, “En önemli hususun tüketim harcamalarındaki artışa karşılık ihracat ve yatırım katkısının sınırlı kalmasıdır. Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken küresel ekonomideki yavaşlama cari açığımızı artıran faktör olmuştur” açıklamasını yaptı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da Turizmde Yabancı Çalışan Sorununa Çözüm!
İş Dünyası

Antalya'da Turizmde Yabancı Çalışan Sorununa Çözüm!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, turizmde istihdam kriteri uygulanmaksızın yabancı çalışanlara ilişkin girişimlerinin sonuç verdiğini açıkladı.

Antalya'da iş dünyasının sorunlarını değerlendirildi
İş Dünyası

Antalya'da iş dünyasının sorunlarını değerlendirildi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2022-2026 dönemi meclisi ve meslek komiteleri olarak ikinci müşterek toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, iş dünyasının sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

ATSO  Antalya'nın Geleceğine Miras Kalacak Projeyi Başlattı
Etkinlik

ATSO Antalya'nın Geleceğine Miras Kalacak Projeyi Başlattı

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Bir Başka Antalya” projemiz ile değerli sanatçılarımızın katkılarıyla, Antalya’mızın envanterine girecek kalıcı eserler ortaya çıkartacağız” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 64 kişi ile İtalya Milano'da
İş Dünyası

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 64 kişi ile İtalya Milano'da

ATSO heyeti Türkiye’nin önemli ticaret ortaklarından biri olan İtalya ile Türkiye arasında iş birliği potansiyelini değerlendirmek üzere, İtalya’nın Milano kentinde dört büyük fuar ziyaret etti.

Antalya TSO, karbon nötr hedefi için çalışıyor
İş Dünyası

Antalya TSO, karbon nötr hedefi için çalışıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), karbon ayak izi hesaplaması yaparak karbon nötr hedefi için çalışmalara başladı. Güneş enerjisi panelleri sayesinde temiz enerji kaynağı oluşturmayı ve araçlarının elektrikli araçlara dönüşümünü sağlayarak yeşil bir oda olmayı hedefliyor

Elmalı'da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin temeli atıldı
Etkinlik

Elmalı'da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin temeli atıldı

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Seçimden önce verdiğimiz vaad Ticaret ve Sanayi Odası belki de tarihinde ilk defa