Ankara

Bakan Tunç ; "uzlaştırma, yüzde 83 başarı oranıyla uygulanıyor"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza hukukunda alternatif çözüm yolu uzlaştırmanın yüzde 83 başarı oranıyla uygulandığını belirterek, “Bugüne kadar 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı.

Bakan Tunç ; "uzlaştırma, yüzde 83 başarı oranıyla uygulanıyor"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza hukukunda alternatif çözüm yolu uzlaştırmanın yüzde 83 başarı oranıyla uygulandığını belirterek, “Bugüne kadar 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı. Böylece uyuşmazlıklarda en az iki tarafın olduğunu düşünürsek, bu uygulamayla 3 milyon 200 bine yakın kişi mahkemeye gitmedi. Uzlaştırmayla toplumsal barışa katkı sunarken aynı zamanda yargının iş yükünü azaltıp, zamandan ve dosya masraflarından tasarruf sağladık” dedi.
Yargının yükü hafifledi
Adalet Bakanı Tunç, alternatif çözüm yollarıyla yargının iş yükünün hafifletilmesi ve yeni çatışmalar üretmeden dosyaların çözüme kavuşturulmasının amaçlandığını kaydetti. Uzlaştırmada, anlaşmazlığın tarafların tatmini ile çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Bakan Tunç, “Ceza adaleti sistemimize yeni Ceza Muhakemesi Kanunu’yla kazandırılan uzlaştırma, 2016 yılında yapılan köklü değişikliklerle ivme kazanmış ve kapsamı genişletilerek daha da güçlendirilmiştir. Süreç içerisinde tüm Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde uzlaştırma büroları kurulmuş, bürolarda yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile personel görevlendirilmiştir. Yapılan düzenlemelerle uzlaştırma; ceza adalet sistemimizde gün geçtikçe etkisini artıran, ceza yargılamasının yükünü hafifleten, çözümün taraflarca bulunmasını sağlayan etkin bir kurum haline gelmiştir. Mağdur, suç nedeniyle uğramış olduğu tüm zararlarını uzlaştırma ile telafi edebilmektedir. Başka bir ifadeyle uzlaştırma kurumu sadece ceza yargılamasının değil; aynı zamanda hukuk mahkemelerinin, icra müdürlükleri ile infaz birimlerinin de iş yükünü azaltmakta ve söz konusu süreçlerde yapılan giderlerden tasarruf edilmesini sağlamaktadır.” diye konuştu.


2023’te 225 bin dosya uzlaşmayla sonuçlandı


Sistemde 32 bin 468 uzlaştırmacının görev yaptığını ifade eden Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar müzakeresi tamamlanan 1 milyon 910 bin 11 dosyadan, 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı. Uzlaştırmayla toplumsal barışa katkı sunarken aynı zamanda yargının iş yükünü azaltıp, söz konusu süreçlerde yapılan giderlerden tasarruf edilmesini sağladık. Ayrıca 2023 yılı içerisinde de müzakeresi tamamlanan 270 bin 209 dosyadan, 225 bin 027’si uzlaşmayla sonuçlandı.”


Uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşuyor


Adalet Bakanlığının ceza hukukunda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uygulamaya koyduğu uzlaştırma, mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlayıp, tarafların özgür iradesiyle devam ediyor. Uygulamada, tarafların uzlaşma teklifini kabul etmesiyle müzakere aşamasına geçiliyor. Tarafsız ve bağımsız uzlaştırmacılar tarafından yürütülen müzakerelerde anlaşma konusu edim, yine taraflarca belirleniyor.
Suç faillerinin topluma kazandırılmasını, mağdurların da haklarının korunmasını amaçlayan uzlaştırmayla taraflar, bağış, yoksullara yardım, fidan dikme gibi edimlerle uzlaşabiliyor. Uzlaşmanın gerçekleşmesiyle şüphelilerin edimleri yerine getirmesi halinde, uyuşmazlık konusu dosyanın dava konusu olmadan çözüme kavuşması sağlanıyor.
Ceza hukuku uyuşmazlıklarında ilk kez 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’da gözden geçirilerek yeniden revize edilen uzlaştırma, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde etkin ve yaygın bir şekilde uygulanmaya başladı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur Antalya karayolunda refüje çıkarak direği devirdi
Bölgesel

Burdur Antalya karayolunda refüje çıkarak direği devirdi

Burdur-Antalya karayolunda seyir halindeyken sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje çıkarak elektrik direğini deviren ticari araç sürücüsü yaralandı.

LNG Tankeri Devrildi, Yol 13 Saat Kapalı Kaldı! Tahliye için hummalı çalışma
Bölgesel

LNG Tankeri Devrildi, Yol 13 Saat Kapalı Kaldı! Tahliye için hummalı çalışma

Burdur-Antalya kara yolunda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu LNG yüklü çekici şarampole devrildi. Patlama tehlikesi nedeniyle çift yönlü trafiğe kapatılan yol, yaklaşık 13 saat süren kurtarma çalışmaları sonrasında tekrar trafiğe açıldı.

Antalya'da kamyona arkadan çarptı! Sürücü yaralandı
Bölgesel

Antalya'da kamyona arkadan çarptı! Sürücü yaralandı

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Kahyalar Mahallesi Harçbel mevkii D-400 karayolu üzerinde odun yüklü kamyona arkadan çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı. Detaylar haberimizde...

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden
Bölgesel

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden

Antalya turizmde yeni bir rekora imza attı! 2024 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 66 bin 962 yabancı ziyaretçi Antalya'yı ziyaret etti. Bu sayı, geçen yıla göre %14,10 artış anlamına geliyor.

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!
Eleman İlanı

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!

Burdur'un Bucak ilçesinde faaliyet göstermekte olan Mutlu Makina bünyesinde çalıştırılmak üzere personel alımı yapılacak. İlan detayları haberimizde...

Antalya Burdur karayolunu kullananlar dikkat! Yol trafiğe kapalı
Bölgesel

Antalya Burdur karayolunu kullananlar dikkat! Yol trafiğe kapalı

Burdur Antalya karayolunda dün gece LPG yüklü tanker şarampole devrilmesi sonucunda yol trafiğe kapandı. Detaylar haberimizde...