Kocaeli

Başiskele Kitaphanesi'nde Prof. Dr. Ali Tan Ney Enstrümanını ve Tarihçesini Anlattı

Başiskele'nin Kitaphanesi'ne konuk olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tan, hem ney enstrümanının tarihçesini anlattı hem de müzik dinletisiyle kulakların pasını sildi.

Başiskele Kitaphanesi'nde Prof. Dr. Ali Tan Ney Enstrümanını ve Tarihçesini Anlattı

KOCAELİ (İHA) - Başiskele'nin Kitaphanesi'ne konuk olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tan, hem ney enstrümanının tarihçesini anlattı hem de müzik dinletisiyle kulakların pasını sildi.
Başiskele Belediyesi’nin “Kitaphane Kültür Söyleşileri” programları kapsamında tarih, edebiyat, kültür ve sanat alanında uzman isimler vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Başiskele’nin kültürel, bilişsel ve entelektüel birikimine büyük katkı sunan Kitaphane, dün akşam İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tan ile "Dinle Ney’den" söyleşisine ev sahipliği yaptı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün de katılım gösterdiği söyleşi programda Prof. Dr. Ali Tan hem ney enstrümanının tarihçesini anlattı hem de müzik dinletisiyle kulakların pasını sildi. Tarihçi yazar Volkan Şenel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide önce Prof. Dr. Tan’ın özgeçmişi hakkında bilgiler verildikten sonra ney ile ilgili önemli bilgiler anlatıldı.

"Eskiçağlardan bu yana Doğu’da kamıştan yapılan dilsiz sazlar için ney kelimesi kullanılagelmiştir"
Neyin en eski nefesli enstrümanlardan olduğunu söyleyen Ali Tan, “Kamıştan yapılmış müzik aletlerinin en eski örneklerine Mezopotamya’daki kazılarda rastlanmıştır. Sümerler yukarıdan aşağıya doğru üfleyerek çalınan kamış boruları 'ka-gı', 'tigi', 'ni', 'na' gibi kelimelerle ifade etmişlerdir. Dilli borulara Sümerce’de 'nâ' ismi verildiğine göre nây kelimesinin bu isimden geldiği söylenebilir. Anadolu’nun birçok yerinde kamışa ‘kargı’ denildiği göz önüne alındığında ‘ka-gı’ kelimesinin de ney’in yapıldığı kamış bitkisiyle olan benzerliğinden söz edilebilir. Eskiçağlardan bu yana Doğu’da kamıştan yapılan dilsiz sazlar için ney kelimesi kullanılagelmiştir" dedi.

"Ney’in bu coğrafyaya mal olmasında Mevlana'nın büyük katkısı oldu"
Ney’in tarihçesi içerisinde 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da İslam tasavvufunun simgesi haline geldiğini söyleyen Ali Tan, “Ney’in bu coğrafyaya mal olmasında büyük mutasavvıf Mevlana Celâleddin-i Rûmî Hazretleri’nin büyük katkısı oldu. Kendisinden sonraki yüzyıllarda da birçok neyzen, ney kültürünün ve metodunun gelişmesine büyük katkı sağlamışlardır" diye konuştu.
Ney üfleme teknikleri hakkında da konuşan Prof. Dr. Ali Tan katılımcılara ney dinletisi de gerçekleştirdi. Program sonunda ilçe Belediye Başkanı Yasin Özlü de katılımlarından ve paylaştığı bilgilerden dolayı Prof. Dr. Tan’a teşekkür ederek kendisine tablo takdim etti.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gelibolu Su Altı Parkı'nda dalış sezonu başladı
Etkinlik

Gelibolu Su Altı Parkı'nda dalış sezonu başladı

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 109 yıl önce batırılan batıklara dalış sezonu başladı. Zengin su altı güzellikleri ve tarihi izlerle dolu atmosferiyle dikkat çeken park, dalış tutkunlarına eşsiz deneyimler sunmaya devam ediyor.

Bucak-Kocaaliler Güney Çevre Yolu'nda Çalışmalar Başlıyor!
Bölgesel

Bucak-Kocaaliler Güney Çevre Yolu'nda Çalışmalar Başlıyor!

Bucak-Kocaaliler güney çevre yolunun ihalesi 28 Mart 2024 tarihinde yapıldı. İhaleyi kazanan firma ile Nisan ayının ilk haftası sözleşme yapılıp, Nisan ayı içerisinde çalışmalara başlanacak.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri e-sınavları heyecanı
Yaşam

Deneyap Teknoloji Atölyeleri e-sınavları heyecanı

Artvin’de öğrenciler Deneyap Teknoloji Atölyeleri e-sınavlarında ter döktü. Türkiye’de 81 il de eş zamanlı olarak düzenlenen Deneyap Teknoloji Atölyeleri e-sınavları başladı.

Genç Bilimciler Bilim Olimpiyatlarında Yarıştılar
Etkinlik

Genç Bilimciler Bilim Olimpiyatlarında Yarıştılar

İstanbul Bilim Olimpiyatları 2023 yılı Fizik Deney Yarışması Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampüste yapıldı. 41 bin öğrencinin başvurduğu Olimpiyatlar’da fizik kategorisinde teori aşamasından başarıyla geçen 20 öğrenci, fizik deneylerini tamamlamak için yarıştı.

Emrullah Ünal'dan Bucak'a Müjde! Trafik rahatlayacak
Bölgesel

Emrullah Ünal'dan Bucak'a Müjde! Trafik rahatlayacak

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Bucak trafiğini rahatlatacak olan Bucak Güney Çevre Yolu'nun ihalesinin 28 Mart Perşembe günü yapılacağını açıkladı.

Erdoğan'dan Bucak'a Müjde! Bucak-Kocaaliler Güney Çevreyolu Projesi İhaleye Çıkıyor
Bölgesel

Erdoğan'dan Bucak'a Müjde! Bucak-Kocaaliler Güney Çevreyolu Projesi İhaleye Çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burdur'da yaptığı seçim mitinginde Bucak-Kocaaliler Güney Çevreyolu Projesi'nin 28 Mart 2024 tarihinde ihaleye çıkacağını açıkladı.