Antalya

Başkan Çandır'dan yerli malı çağrısı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Başkan Çandır'dan yerli malı çağrısı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Çandır, yerli malının üretim ve tüketimini arttırmak amacıyla kutlanan haftanın çok anlamlı olduğunu ancak özünün özellikle çocuklar ve gençler tarafından tam anlaşılmadığını söyledi. Yerli malının nostaljik kutlama olmadığını, farkındalığı artırmaya yönelik bir hafta olduğunu vurgulayan Çandır, “Hafta boyunca çocuklarımıza yerli malı kullanımının ekonomimize katkısını anlatmalıyız. Milli servet tasarrufu yapmak için yerli malı tüketme zorunluluğunu toplumsal bilince dönüştürmeliyiz” diye konuştu.

SALGIN VE SAVAŞLAR YERLİNİN ÖNEMİNİ KAVRATTI

Kovid 19 pandemisinden ve Rusya- Ukrayna savaşından sonra tarım ve gıda ürünleri başta olmak üzere bir çok ürünün yerelde üretmenin öneminin anlaşıldığı kaydeden Çandır, “Ülkeler için özellikle gıda ve tarım ürünlerinde kendi kendine yeter hale gelmek daha da önem kazandı. Bunu başaracak potansiyelimiz ve enerjimiz var” dedi.

YERLİ MALI DIŞ TİCARET AÇIĞININ İLACI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilere göre, ülke olarak 2021 yılında 225 milyar dolar ihracat, 271 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimizi kaydeden Başkan Ali Çandır,” Yani 46 milyar dolar daha fazla bir parayı başka ülkelerin kalkınması için harcadık. Yerli üretimin artması için yerli ürünleri tercih etmeliyiz. Kaynaklarımızı kalkınmamız için kullanmalıyız” diye konuştu. Ülkemizin en önemli sorunlarından birinin cari açık olduğunu belirten Çandır, “Ekonomi çevrelerinin en büyük tehdit olarak gösterdiği cari açığın ilacı yerli üretim ve tüketimdir. Cari açığı azaltmak için yerli üretim ve tüketim desteklemeli” dedi.

YÖREX YERLİ ÜRETİM FARKINDALIĞINI ARTIRDI

Yerel ürünlerin unutulmaması, ekonomiye kazandırılması için 2010 yılından bu yana Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i düzenlediklerini belirten Çandır, YÖREX sayesinde Anadolu’nun kıyısında köşesinde kalmış bir çok ürünün gün yüzüne çıktığını kaydetti. Çandır, “Amacımız, yerli üretimi ve yerli malı tüketimini yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere bu değerlerimizi emanet etmekti. Anadolu insanının 12 bin yıldır ruhunu, benliğini, becerisini, emeğini ortaya koyarak var ettiği yöresel ürünlerimizin bu toprakların gerçek zenginliği olduğunu anlatmaktı. Bu konuda ciddi bir farkındalık yarattık. YÖREX’te yöresel ürünlerimizi çocuklarla buluşturup, ulusal değerlerimizi görmelerini sağladık, ziyaretçilere çocuklarının beslenme çantalarına yöresel yiyecekler hazırlamalarını tavsiye ettik. Umuyoruz, bizim başlattığımız yerli malına sahip çıkma girişimi yaygınlaşır” diye konuştu.

Başkan Ali Çandır, YÖREX’in ardından yerel ürünlerin standardını koruyan coğrafi işaret konusunda da farkındalığın arttığını belirterek, “YÖREX’in ardından coğrafi işaretli ürün sayımız 1247’ye çıktı. 681 yerel ürün de Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili bekliyor” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 ATB Başkanı Çandır'dan, Kasım ayı değerlendirmesi
Bölgesel

ATB Başkanı Çandır'dan, Kasım ayı değerlendirmesi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi

Başkan Ali Çandır: "Ortak akılla çalışıyoruz"
Yerel Yönetim

Başkan Ali Çandır: "Ortak akılla çalışıyoruz"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Müşterek Komite Toplantısı, ATB Ali Çandır, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ve 7 meslek komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Başkan Ali Çandır'dan 10 Kasım Atatürk'ü anma günü mesajı
Bölgesel

Başkan Ali Çandır'dan 10 Kasım Atatürk'ü anma günü mesajı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla yayımlanan mesajında, Atatürk'ü minnet, saygı ve özlemle andı ve Cumhuriyet'in kazanımlarının sonsuza kadar yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Antalya 'da Görkemli  Gecede Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi.
İş Dünyası

Antalya 'da Görkemli Gecede Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi.

ATSO CUMHURİYETİN 100. YIL ÖDÜL TÖRENİ ÖDÜL ALANLAR ATSO, 1968 yılından beri düzenlediği ödül törenini bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına özel ‘Cumhuriyetin 100. Yıl Ödülleri’ ismiyle gerçekleştirdi.

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için  İşbirliği Protokolü
Bölgesel

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için İşbirliği Protokolü

Türk tohumculuk sektörünün uluslararası alanda tanıtılmasında son derece önemli olan 2026 yılı Asya Pasifik Tohumcular Birliği (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapılması için ATB, TÜRKTOB ve TÜRKTED arasında işbirliği protokolü imzalandı.

ATB Başkanı Ali Çandır: "Tarım, vergi gelirlerine ciddi katkı sağlıyor"
Yaşam

ATB Başkanı Ali Çandır: "Tarım, vergi gelirlerine ciddi katkı sağlıyor"

"Tarım vergi gelirlerine ciddi katkı sağlayan bir sektör, o nedenle tarımdan vazgeçemeyiz; tarımımıza daha çok sahip çıkıp, güçlendirmeliyiz" dedi. Devamı haberimizde...