Başkan Çandır, Enflasyonu Değerlendirdi

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Başkan Çandır, Enflasyonu Değerlendirdi

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Eylül ayı tüketici enflasyonunun yüzde 0.99, yıllıkta ise yüzde 9.26 ilan edildiğini belirten Ali Çandır, kamu fiyatları ve mevsim etkisi hariç mal ve hizmetlerin fiyat artışlarını gösteren çekirdek enflasyonun ise aylıkta yüzde 0,99 ve yıllıkta ise yüzde 8,80 olarak ilan edildiğini bildirdi. Çandır, şunları kaydetti:

“Aylık TÜFE ve çekirdek rakamlarına bakarsak Eylül ayında kabaca kamunun kontrol ettiği fiyatlara herhangi bir zam yapılmadığını düşünebiliriz. Detaylı incelendiğinde çok ince bir dengede buluşulabilecek bu aynılaşmış iki rakam, son 15 yılın hiç birinde bu ay hariç gerçekleşmemiştir. Sadece 2009 Eylül ayında bu iki rakam bir birine yaklaşmıştır. Bildiğiniz gibi o dönem de ekonomik daralma dönemidir. Ortalama yüzde 1,3 olan piyasa beklentilerinin çok altında ilan edilen Eylül ayı enflasyonu, geçen yılki yüksek enflasyonun hesaplamadan çıkarılmasıyla yıllık TÜFE’yi tek haneli rakama indirmiştir. Baz etkisi avantajı olarak ortaya çıkan bu durum, önümüzdeki dönemde tersine etkide bulunacaktır. İlan edilen bu rakamlar, Para Politikası Kurulu’nun elinde faizi düşürmek için iyi bir alet olacaktır.”

Eylül ayı yurtiçi üretici (Yİ_ÜFE) enflasyonunun aylıkta yüzde 0.13 ve yıllıkta ise yüzde 2.45 olarak ilan edildiğine dikkat çeken Çandır, “Geçen yılki yüzde 46.15’lik ve geçen ayki yüzde 13.45’lik enflasyonlardan sonra ilan edilen bu rakam Yİ_ÜFE’nin radikal bir şekilde düştüğünü göstermektedir” dedi. Üreticinin üzerindeki maliyet yükünün devam ettiğini kaydeden Çandır, “Yaşadığımız enflasyonla üzerimizde biriken maliyet yükünü hala taşımaktayız. Yani bu ay ilan edilen aylık ve yıllık üretici enflasyonu, üzerimizde taşıdığımız yükü ortadan kaldırmamaktadır” dedi.

YAŞ MEYVE SEBZE FİYATLARI OLUMLU YANSIDI
Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz enflasyonunun Eylül ayında aylıkta yüzde 1.13, yıllıkta ise yüzde 9.60 olarak ilan edildiğini belirten Çandır, “Ülkemiz ortalamasının hayli üzerinde olan bu rakamlar, kentimizin ve bölgemizin turizm hareketliliğinin etkisinde kalmaya devam ettiğini göstermektedir” dedi. Son dönemde yaş sebze fiyatlarında ciddi geri çekilmeler yaşandığını belirten Çandır, bunun enflasyon rakamlarına olumlu yansıdığına dikkat çekti. Bölgede giyimin yüzde 6.26, eğitimi yüzde 4.87 ile Türkiye ortalamasının üzerinde ilan edildiğini belirten Çandır, “Lokanta-otel yüzde 0.56 ve ulaştırma ise yüzde 0.89 ile Türkiye ortalamasına yakın ve altında ilan edilmiştir” dedi. Çandır, bölge enflasyonunun önümüzdeki dönemde Türkiye ortalamasının üzerinde kalacağına dair öngörüsünü de yineledi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.