Germencik’in Ortaklar Mahallesi’nde bulunan, dönemin ilk çırçır ve zeytinyağı fabrikasının tarihe ışık tutması için çalışma yürüten Germencik Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzaladı.
Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, “Restorasyon projesi hazırlanıp tarihi alanın yeniden ilçemize kazandırılması için önemli bir mesafe almış olacağız” ifadelerini kullandı.
Ortaklar Mahallesi’nde 8 bin metrekare alan üzerinde bulunan tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikasını atıl durumdan kurtarılması için Germencik Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzalandı. Çalışmalarda üniversite bünyesindeki akademisyenleri ile yüksek lisans öğrencileri alanda ölçümleme çalışmalarına başladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından oluşturulacak projeyle, tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikası yeniden hayat bulacak.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na uygun oluşturulan projeyle, cumhuriyet dönemini yansıtan mimari ve dokusuyla tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikası koruma altına alınmış olacak. Alanda bulunan zeytinyağı fabrikası, konut, enerji üretim, pirina, usta evi, çırçır, koğuş, sabunhane, depo ve trafo alanlarında titizlikle çalışılarak, günümüz tarihine ışık tutacak.
Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Salman ile protokol imzalandı. Protokolün Germencik’e hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Öndeş, “Ortaklar Mahallemizde bulunan cumhuriyet dönemi eserleri arasında yer alan 8 bin metrekare alana sahip tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikamızı, atıl durumundan kurtarmak için yaptığımız çalışmalar çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğiyle incelemelerde bulunmuştuk. Bu doğrultuda tarihi fabrikanın ilçemize kazandırılması için önemli bir adım daha atarak İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzaladık. Protokol kapsamında İTÜ akademisyenleri ve yüksek lisans öğrencilerinin çalışmalarıyla restorasyon projesi hazırlanıp tarihi alanın yeniden ilçemize kazandırılması için önemli bir mesafe almış olacağız. İlçemize hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. İHA
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)