Antalya

Batı Akdeniz’den 11 ayda 2,3 milyar dolar ihracat

Batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 11 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,80 oranında gerileme ile 2 milyar 383 milyon 158 bin 701 dolar ihracat gerçekleşti.

Batı Akdeniz’den 11 ayda 2,3 milyar dolar ihracat

Batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 11 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,80 oranında gerileme ile 2 milyar 383 milyon 158 bin 701 dolar ihracat gerçekleşti.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 11 aylık dönemde gerçekleşen ihracat bilgilerini paylaştı. Bu yılın 11 aylık döneminin bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,80 oranında gerileme ile 2 milyar 383 milyon 158 bin 701 dolar ihracat gerçekleştiğini belirten Mirza, “İhracat ailesinin uluslararası arenada yaşadığı sorunlar bu dönemde de kendini gösterdi. Batı Akdeniz’den sadece Kasım ayında yüzde 9,51 oranında gerileme ile 202 milyon 49 bin 610 Dolar ihracat gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün NCTS’nin (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi) güncel versiyonunda devreye alma işleminde ilk aşamada tırlar gümrüklerden çıkış yapmakta zorlandı. Tırların 1 hafta sınır kapılarında beklemesi Kasım ayında ihracatımızın düşmesinde etkili oldu. Özellikle yaş meyve sebze ihracatçıları ürünlerinin bozulmaması ve müşterileri ile sorun yaşamama adına sevkiyat yapmadı. Düzenlemenin tamamlanmasının beklenmesi rakamların gerilemesinde etkili oldu. Çin’e gerçekleşen mermer ihracatında da bu ülkede stokların ciddi oranda artması ve bazı ürünlerde kendilerinin üretime geçmesi etkili oldu” dedi.
Kasım ayında en fazla ihracatı gerçekleştiren yaş meyve sebze sektörünün yüzde 6,15 oranında gerileme ile 68 milyon 152 bin 193 dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Çavuşoğlu, “İkinci sırada yer alan maden ve metaller sektörü yüzde 33,40 oranında gerileme ile 28 milyon 763 bin 585 Dolar ihracat gerçekleştirdi. Üçüncü sırada yer alan ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yüzde 11,37 oranında gerileme ile 26 milyon 395 bin 393 Dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörünün ihracatı yüzde 11,86 oranında artışla 20 milyon 135 bin 802 Dolar oldu. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ise ihracatını yüzde 102,44 oranında artırarak, 10 milyon 845 bin 291 Dolar ihracat gerçekleştirdi. Kasım ayında en fazla ihracat 17 milyon 303 bin 578 Dolar ile Çin’e gerçekleşti. En fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci ülke ise Ukrayna oldu. Ukrayna’ya ihracat yüzde 41,99 oranında rekor seviyede bir artışla 15 milyon 632 bin 718 Dolar oldu. Listenin üçüncü sırasında yer alan Rusya’ya gerçekleşen ihracat ise yüzde 23,58 oranında gerileme ile 15 milyon 339 bin 534 Dolar, dördüncü sırada Romanya’ya ise yüzde 35,16 oranında artışla 12 milyon 348 bin 252 Dolar ihracat gerçekleşti. Listenin beşinci sırasındaki Amerika’ya yüzde 18,11 oranında gerileme ile 11 milyon 724 bin 955 dolar ihracat yapıldı” diye konuştu.
Çavuşoğlu, bölgeden gerçekleşen ihracatın sektörlere göre dağılımının 11 aylık seyrine bakıldığında ilk sırada geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,68 oranında gerileme ve 718 milyon 191 bin 569 dolar ihracatla yaş meyve sebze sektörünün yer aldığını belirterek, şunları söyledi: “İkinci sırada yer alan maden ve metaller sektörü ise 11 ayda yüzde 3,18 oranında artışla 461 milyon 525 bin 394 dolar ihracat gerçekleştirdi. Listenin üçüncü sırasında yer alan ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yüzde 1,73 oranında artışla 305 milyon 371 bin 945 dolar ihracat gerçekleştirdi. Dördüncü sırada yer alan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ise yüzde 7,88 oranında artışla 253 milyon 548 bin 292 dolar, beşinci sırada yer alan iklimlendirme sektörümüz ise yüzde 17,92 oranında artışla 82 milyon 452 bin 19 dolar ihracat gerçekleştirdi.
Batı Akdeniz’den 11 aylık dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelere bakıldığında yüzde 7,63 oranında artış ve 221 milyon 640 bin 427 dolar ihracatla Almanya’nın birinci sırada yer aldığı görüldü. Listenin ikinci sırasında yüzde 6,29 oranında gerileme ve 209 milyon 89 bin 358 dolar ihracat ile Çin yer aldı. Listenin üçüncü sırasında yer alan Rusya’ya 0,65 oranında artış ile 198 milyon 89 bin 358 Dolar ihracat gerçekleştirildi. Rusya’yı yüzde 8,39 oranında artış ve 122 milyon 911 bin 97 Dolar ile Birleşik Devletler, yüzde 6,07 oranında gerileme ve 106 milyon 43 bin 333 Dolar ihracatla Ukrayna takip etti.”

 

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    SEVDİM
  • 2
    ÜZÜLDÜM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.