Antalya

Bel ağrınız geçmiyor mu ? Girişimsel yöntemlerle 15 dakikada çözüm

Bel omurgasının arasında disk denilen kıkırdak yapının dışarı doğru taşması sonucu bel fıtığı oluşuyor. Bel fıtıkları erken dönemlerde hastalarda bel ağrısı olarak ortaya çıkıyor.

Bel ağrınız geçmiyor mu ? Girişimsel yöntemlerle 15 dakikada çözüm

Geçmeyen bel ağrısına girişimsel yöntemlerle 15 dakikada çözüm bulunabileceğini belirten Beyin Sinir Omurga Omurilik Cerrahisi Op. Dr. Cenk Ermol, “Bel ağrısında uygulanan radyofrekans ablasyonu yüzde 80 başarı oranı göstermiştir. Gerekirse, işlem tekrar edilebilir. İşlemler lokal anesteziyle yapılır. İşlem 10 ile 15 dakika arasında sürer, 45 dakika sonrada hasta evine gidebilir ve günlük yaşamına bir sorun yaşamadan devam edebilir” dedi.

Bel omurgasının arasında disk denilen kıkırdak yapının dışarı doğru taşması sonucu bel fıtığı oluşuyor. Bel fıtıkları erken dönemlerde hastalarda bel ağrısı olarak ortaya çıkıyor. Ancak bu bel ağrısı bel fıtığı dışında, beldeki omurga kemik eklemlerinin birleşme noktasında ağrı duyu liflerinin zorlanmasına bağlı da gelişebiliyor. Bunun sonucunda da hastalar kronik bel ağrısı çekmeye başlıyor. Sonuçta her bel ağrısı bel fıtığı, her bel fıtığı da bel ağrısı olmayabiliyor. Bel ağrısına karşı son dönemlerde modern tıbbi yöntemler önemli bir çözüm yolu oluşturuyor. Memorial Antalya Hastanesi Beyin Sinir Omurga Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Cenk Ermol, toplumda sıklıkla birbirine karıştırılan bel ağrısı ve bel fıtığına yönelik güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Ameliyat gerektirmeyen bel ağrılarında girişimsel yöntemler

Uzun süre oturarak veya ayakta çalışan, sürekli araç kullanarak çalışmak zorunda kalan meslek grubu çalışanlarında bel ağrısı şikayetleri oldukça fazla olduğunu ve günümüzde görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Cenk Ermol, “Toplumda ameliyat gerektirmeyen bel ağrısı şikayeti sıkça görülmektedir. Son dönemlerde belden enjeksiyon ve radyofrekans tedavisi özellikle ameliyat gerektirmeyen hastalarda tercih edilen etkili yöntemler olarak ön plana çıkmıştır. Ancak daha çok bacağa vuran bir ağrı söz konusu olduğunda, fıtığın boyutları büyükse ve muayene öyküsü de dikkate alınarak hastaların ameliyata yönlendirmeleri gerekebilir” dedi.

“Bel ağrıları ameliyatsız tedavi edilebilir”

İlaç ve istirahat tedavisine yanıtsız bel ağrılı hastaların da artık ameliyatsız tedavi yöntemlerine başvurulabildiğini belirten Cenk Ermol, “Hastaların işlem sonrası konforu ve sonuçlarının iyi olması açısından bir takım güncel tedavi seçenekleri mevcuttur. Belden enjeksiyon yoluyla eklem noktalarına yapılan enjeksiyonlar olduğu gibi bir de kısa sürede yapılabilen radyoferekans tedavisi seçenekler arasındadır. Bunların her ikisi de daha çok bel ağrılarını tedavi etmeye yönelik yapılan işlemlerdir” açıklamasına yer verdi.

Enjeksiyon ile bel bölgesindeki geçmeyen ağrı giderilebiliyor

Cenk Ermol, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Faset eklem enjeksiyonları, faset eklem ağrısını teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır ve terapötik etkiler sağlayabilir. Faset eklem enjeksiyonları; aşınma, yıpranma olarak tanımlanan omurganın dejeneratif durumun neden olduğu ağrıyı tedavi eder. Bu enjeksiyonlar ve radyofrekans işlemi omurganın arkasındaki omurlar arasındaki faset eklem diye adlandırılan küçük eklemlere yapılır. Yapılan işlemlerde bu eklem noktaları ağrı tetik noktaları olup, bu noktalardaki ağrının giderilmesi hedeflenir. Bu sayede bel ve kalçaya yayılan ağrının da giderilmesine yardımcı olabilir.”

Ağrılı bölgeye radyofrekans uygulaması konfor sağlıyor

Radyofrekans nörotomi, belirli sinirleri hedeflemek ve ağrı sinyalleri gönderme yeteneklerini geçici olarak kapatmak için radyo dalgaları tarafından üretilen ısıyı kullandığını açıklayan Ermol, “Ağrılı bölgeye yakın deriden sokulan iğneler, radyo dalgalarını hedeflenen sinirlere iletir. Bel ağrısında uygulanan radyofrekans ablasyonu yüzde 80 başarı oranı göstermiştir. Gerekirse, işlem tekrar edilebilir. İşlemler lokal anesteziyle yapılır. Arkadaki eklem noktalarına uygulanan iğne ile enjeksiyon veya radyofrekans tedavisi yöntemiyle buralardaki ağrı duyu lifleri bloke edilir. Böylelikle hastanın bel ağrısının ortadan kalkması sağlanır. İşlem 10 ile 15 dakika arasında sürer, 45 dakika sonrada hasta evine gidebilir ve günlük yaşamına bir sorun yaşamadan devam edebilir” dedi.

Sürekli ağrı kesici kullanımına son veriyor

Kronik bel ağrılarında başvurulan girişimsel yöntemlerle hastaların sürekli ağızdan ağrı kesici veya kas gevşetici ilaç almasına gerek kalmadığını belirten Op. Dr. Cenk Ermol, “Bu işlemler uzun etkili sonucu olan tedavi yöntemleridir ve ortalama 40-60 yaş grubuna daha çok uygulanır. Aktif çalışma hayatı olan hastalar için de etkili bir tedavidir. Bel ağrısından korunmak ve omurga sağlığına dikkat etmek için bunlara özen gösterin; kontrolsüz hareketlerden kaçının. Uzun süre oturarak çalışıyorsanız birkaç saat sonra kısa mesafeli yürüyüş yapın. Otururken bel desteği kullanın ya da sandalye seçiminizde omurganıza uygun olanı tercih edin omurga çevreleyen kasları güçlendirmek için egzersiz yapın. Özellikle kuru soğuk havalarda belinizi sıcak tutmaya özen gösterin. Aşırı kilonuz varsa vermeye çalışın. Sıkça sırtüstü yüzün” sözlerine yer verdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Eğer sizde bunları yaşıyorsanız bel fıtığınız olabilir
Sağlık

Eğer sizde bunları yaşıyorsanız bel fıtığınız olabilir

Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Akkurt, belden bacağa doğru yayılan ağrı ve uyuşmanın bel fıtığının habercisi olduğunu söyledi.

Mehmet Acet yazdı: İşte bel fıtığı hakkında merak edilenler
Sağlık

Mehmet Acet yazdı: İşte bel fıtığı hakkında merak edilenler

Fizyoterapist Mehmet Acet, bel fıtığı belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleriyle önemli bilgiler verdi. Detaylar makalede...

Bel ağrısı yaygınlaşıyor! Hepsi bel fıtığı değildir
Yaşam

Bel ağrısı yaygınlaşıyor! Hepsi bel fıtığı değildir

Son yıllarda giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam, fazla kilo, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler ve masa başında yanlış oturma pozisyonu derken, bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor.

Bu kişilerde risk yüksek Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez
Yaşam

Bu kişilerde risk yüksek Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez

Bel ağrılarının çok büyük bir kısmının fıtık kaynaklı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, her fıtığın da ameliyat gerektirmediğini ifade eden uzman, fıtıkların yüzde 90-95'inin ameliyat gerektirmeyecek bir tedavi yöntemiyle düzeldiğini belirtiyor.

Ameliyata gerek yok! bel ağrısına 15 dakikada çözüm
Sağlık

Ameliyata gerek yok! bel ağrısına 15 dakikada çözüm

Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Cenk Ermol, bel fıtıklarında bel ağrısı veya bacak ağrısının sıklıkla görülebileceğini belirtti.

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Canan Yıldırım: Boyun ve Bel Ağrılarının Sebebini Bulmanın Önemi
Sağlık

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Canan Yıldırım: Boyun ve Bel Ağrılarının Sebebini Bulmanın Önemi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canan Yıldırım, "Uzun süre geçmeyen hatta artış gösteren boyun ağrısının sebebini bulmanın tek yolu fizik tedavi hekiminizin sizi muayene etmesidir" dedi.