Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili Nedir? Berat Gecesi Anlamı, Fazileti ve Önemi

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Berat Kandili nedir? Berat Gecesi anlamı, fazileti ve önemi. İslam dünyasında özel bir yere sahip olan Berat Gecesi'nin anlamını keşfedin. Berat Gecesi'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili Nedir? Berat Gecesi Anlamı, Fazileti ve Önemi

İslam dünyasında Regaip ve Miraç kandillerinin ardından sıra Berat Kandiline geldi. Mübarek gün için geri sayım sona ererken vatandaşlar; Berat Kandilinin önemi, anlamı ve fazileti nedir ile Berat ne demek araştırmaları yapıyor. İşte, hem bu soruların yanıtları hem de Berat Kandilinin gününe dair bilgiler...

İslam alemi için en kutsal günlerden biri olan Berat Kandili bu yıl; mübarek üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı içerisinde, 6 Mart Pazartesi günü idrak edilecek. İşte, şimdiden merakla beklenen Berat Kandilinin anlamı ve önemine ilişkin bilinmesi gerekenler...

BERAT KANDİLİ’NİN FAZİLETİ, ANLAM VE ÖNEMİ

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır.

Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız.

Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.

BERAT GECESİ'NDE NE OLMUŞTUR?

Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Hazreti Muhammed'in, Berat Gecesine ilişkin şöyle buyurduğu ifade edilir: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ'ya arz olunur.

Peygamberimiz, "Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar." buyurmuştur.

BERAT NE DEMEKTİR?

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur'an'da Berae kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi Beraet şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının on beşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde "şabanın ortasındaki gece", "mübarek gece", "rahmet gecesi" ve "sak (belge) gecesi" manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. Berat Gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde ibadetle geçirilmesi adet halini almıştır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı
Bölgesel

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı

Burdur'un Bucak ilçesinde Berat Kandili kapsamında vatandaşlar Hacı Ömer Ağa Camiinde programa katıldı. Bucak Belediyesi program sonu kandil simidi dağıttı.

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı
Bölgesel

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı

Burdur Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla 5000 kandil simidi dağıtarak şehre bereket kattı. Esnaf ve vatandaşlara dağıtılan simitler, kandil coşkusunu daha da artırdı.

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması
Yaşam

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması

Bozüyük Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla vatandaşlara mevlit şekeri ikram etti. Camilere giderek ibadetlerini yapan cemaate, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri tarafından mevlit şekeri dağıtıldı. Yatsı namazından sonra yapılan dağıtım esnasında vatandaşların kandilini kutlayan belediye görevlileri, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'nun kandil kutlamasını ve selamlarını iletti.

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı
Bölgesel

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı

Talha GÖKMEN Turizm ile Umre ziyareti gerçekleştiren Mehmet GÖKMEN Hoca, Berat Kandili'ni tüm dostlarıyla kutladı. Hocanın yaptığı açıklamada, Rabbimizden dualarla afiyet, huzur ve mutluluk dileğinde bulundu. Detaylar için tıklayın.

Başkan Büyükkılıç'tan Fedakar Ekibine Teşekkür!
Yaşam

Başkan Büyükkılıç'tan Fedakar Ekibine Teşekkür!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gece 01.30'a kadar süren toplantıda ekibine teşekkür etti. "Mesai mefhumu gözetmeden çalışmaya devam ediyoruz" diyen Büyükkılıç, Berat Kandilini de tebrik etti.

Bilecik'te Berat kandiline özel helva dağıtımı
Bölgesel

Bilecik'te Berat kandiline özel helva dağıtımı

Bilecik Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Berat Kandili sebebiyle dernek önünde helva dağıtımında bulundu.