Bilecik

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

68 yılını çömlekçiliğe adadı Haber Detayı..

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bilecik’te ’Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödülü olan ve ömrünün 68 yılını çömlekçiliğe adayan 81 yaşındaki Salim Yaşar mesleğini köylerine gelen ziyaretçilere tanıtmaya devam ediyor.
Bilecik’in en çok ziyaret edilen köylerinin başında olan Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü Türkiye’nin her ilinden ziyaretçileri ağırlamaya devam ederken, köyde bulunan çömlek ustaları atölyelerinin kapılarını ziyaretçilere açıp mesleğini tanıtmayı sürdürüyor. Bilecik’te 146 yıldır çömlekçilik sanatının yaşatıldığı Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde çömlekçilik mesleğinde 68 yılını tamamlayan 81 yaşındaki çömlek ustası Salim Yaşar çömlek atölyesinin kapılarını ziyaretçilere açıp çömlek sanatını ve çömlek yapımını hakkında ziyaretçileri bilgilendiriyor.

"15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım"
Mesleğe, 13 yaşında babasının atölyesinde başladığını anlatan Yaşar, "15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım. 1992 yılında Vietnam’a gittim. 5 yıl boyunca Vietnam’da da bu işin öğretmenliğini yaptım. 1998 yılında tekrar köyüme döndüm ve çömlekçilik mesleğime halen burada devam ediyorum. 1970’li yıllarda turşu küpü, su küpü yapıyorduk. Bunlarla beraber su testisi, ibrik yapıyorduk. 1980’lerde saksı yaptık. 1984 yılında ülkemize plastik girdi, bizim mesleğimizde bir gerileme oldu. 2000 yılında bu köyde 80 tane atölye vardı. Her evin avlusunda, bahçesinde atölye vardı. Şu anda 30 tane çalışan atölye var. Bunun 12-13 tanesi halen elle üretim yapıyor, diğerleri kalıp ve presle üretim yapıyor" dedi.
Öte yandan Yaşar geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülünü aldı.İHA

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dediBilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.