Bilecik

Bilecik'te Ertuğrul Gazi Mescidi yeniden ibadete açılıyor

Osmanlıların ilk mescidi olan Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi restorasyon işleminin tamamlanmasının ardından yarın yeniden ibadete açılıyor. Devamı haberimizde..

Bilecik'te Ertuğrul Gazi Mescidi yeniden ibadete açılıyor

Osmanlıların ilk mescidi olan Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi restorasyon işleminin tamamlanmasının ardından yarın yeniden ibadete açılıyor. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin ilk çadırını kurduğu yerde yapılan Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi yarın

Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatiyle bir araya geliyor. Konu hakkında Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Ertuğrul Gazi tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilen ve Osmanlıların Anadolu topraklarındaki ilk mescidi olarak kabul edilen Ertuğrul Gazi (Kuyulu)

Mescidinin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce tamamlandı. Restorasyonu tamamlanan mescit 10 Kasım 2023 tarihinde Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açılıyor.Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin ilk çadırını

kurduğu yerde yapılan Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi yarın Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatiyle bir araya geliyor. Osmanlı Padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid Han zamanında 1902 yılında yeniden inşa ettirilen mescidin ilk inşa yıllarında aynı zamanda yapıya adını veren

kuyudan Müslümanlar ve Gayrimüslimlerin birlikte su aldığı bilinmekteydi. Eski mescitle yaklaşık aynı boyutlarda olduğu anlaşılan günümüzdeki yapı; 6.10 x 6.10 metre ölçüsünde kare planlı, tek kubbeli, tek minarelidir ve kare planlı bir harim ile enine dikdörtgen planlı ve kapalı bir son

cemaat yerinden meydana gelmektedir" denildi. Restorasyon kapsamında yapılan işler hakkında verilen bilgide, "Tarihi caminin restorasyon çalışmaları kapsamında; mescidin çatı örtüsü üzerinde bulunan yıpranmış durumdaki kurşun örtüsü sökülmüş, izabe edilerek yeniden kaplaması

yapılmıştır. Mescit dış cephe duvarlarındaki çimento sıvalar raspa edilerek duvarların özgün dokusu ortaya çıkarılarak derz yapılmıştır. İç cephede ise çimento sıva raspa edilerek horasan sıva yapılmıştır. Minarenin tamamı raspa edilerek özgün dokusu ortaya çıkarılmış ve derz yapılmıştır.

Mescidin temel çevresine drenaj sistemi yapılmıştır. Mescidin çevre düzenlemesi kapsamında ihata duvarları yenilenmiş, harpuştalar yapılmış ve koruma amaçlı demir parmaklıklar yapılmıştır. Alt bahçeye ve cami etrafına yürüme yolu yapılarak çevre düzenlemesi yapılmıştır" ifadeleri

kullanıldı. İHA 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İlkay Güngör, Ankara'da MHP Yetkilileri ile Görüştü!
Bölgesel

İlkay Güngör, Ankara'da MHP Yetkilileri ile Görüştü!

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, Ankara'da Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) üst düzey yetkilileri ile görüştü. Görüşmelerde Kızılkaya'da yapılan hizmetler ve yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Antalya'da EKDAĞ'ın Yeni Ekibi Belli Oldu
Bölgesel

Antalya'da EKDAĞ'ın Yeni Ekibi Belli Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin iştirakçi kuruluşu EKDAĞ'ın yeni yönetimi belli oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Manavoğlu, Genel Müdür ise Ahmet Aydın olarak atandı.

Antalya'da Önemli Kararlar Alındı!
Yerel Yönetim

Antalya'da Önemli Kararlar Alındı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı devam meclisi toplantısında önemli kararlar alındı. Büyükşehir ve ASAT'ın 2023 mali yılı kesin hesapları oy birliğiyle kabul edildi.

Bucak Belediyesi Daha Güvenli Ulaşım İçin Sahada
Bölgesel

Bucak Belediyesi Daha Güvenli Ulaşım İçin Sahada

Bucak Belediyesi tarafından ilçede yol bakım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Yol parke tamiratı, kaldırım parke ve bordür tamiratı, altyapı güçlendirme çalışmaları ve asfalt yama çalışmaları tamamlandı.

Kredi Faizleri Esnafı Yok Edecek! Başkanından Tepkili Açıklama!
İş Dünyası

Kredi Faizleri Esnafı Yok Edecek! Başkanından Tepkili Açıklama!

Korkuteli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mesut Kurtoğlu, kredi kefalet kooperatiflerinden aldıkları krediler için yapılan faiz güncellemesine sert tepki gösterdi.

Bucak'ta Çevreye Duyarlılık Örneği! Necati Topay Öğrencileri İncirhan'ı Temizledi!
Bölgesel

Bucak'ta Çevreye Duyarlılık Örneği! Necati Topay Öğrencileri İncirhan'ı Temizledi!

Necati Topay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, "Ben Her Yerde Varım" Projesi kapsamında okul bahçesinde ve İncirhan mesire alanında çevre temizliği ve peyzaj çalışması gerçekleştirdi.