Bitlis

Bitlis’te Hasat zamanı

Bitlis’te 301 bin dekarlık alanda buğday hasadı başladı işte detaylar..

Bitlis’te Hasat zamanı

Yazın kavurucu sıcağıyla birlikte Bitlis’te 301 bin dekar alanda buğday hasadı başlarken, verimin ise 100 bin ton olması bekleniyor.
İl genelinde temmuz ayında başlayan buğday hasadı; Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde yapılmaya devam ediyor. Yaklaşık 925 milyon TL gelir elde edilmesi beklenen buğdayda, dane kaybı olmaması için biçerdöverler özenle çalışıyor. Bu yıl ki verimden memnun kalan ve Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan getirttikleri biçerdöverlerle hasada başlayan çiftçiler, ürettikleri buğdaylarla hem ekonomiye katkı sunuyor hem de hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını gideriyor.
Temmuz ayının 20’si itibari ile Güneydoğu Bölgesinden Bitlis iline gelen biçerdöverler, ağustos ayının sonunda kadar Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde çiftçilerin buğdaylarını biçiyor. Siirt’ten gelen biçerdöverci Mahfuz Arıtürk, her yıl yaklaşık 2 bin biçerdöverin Bitlis’te buğday hasadı yaptığını söyledi. Arıtürk, “Siirt’ten her sene bu aylarda Ahlat’a gelip buğday biçiyoruz. Yaklaşık 10-15 gün arayla gelip biçip tekrardan memleketimize geri gidiyoruz. Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan da gelen biçerci arkadaşlarımız var. Bu illerden yaklaşık 2 bin makine geliyor bu bölgeye” diye konuştu.
Ahlatlı çiftçi Halil Süleymanoğlu ise bu seneki verimin geçen yıllara nazaran daha fazla olduğunu kaydederek, tarım müdürlüğünün destekleri ve şuurlu tarım yapmanın bunda etkisi olduğunu söyledi. Süleymanoğlu, “Buğdayda Tatvan ve Ahlat’ta bin dekarlık alanda ekim yaptık. Deneme tarlamıza bu yıl 6 çeşit buğday ektik. Tarla bazında baktığımız zaman genel ortalamamız dekar başına 720 kilodur. Önceki yıllarda ortalamamız 300-350 kiloyken bu yıl bu rakamı yakaladık. Bu da yapmış olduğumuz şuurlu tarım ve tarım müdürlüğünün vermiş olduğu destek sayesindedir. İnşallah önümüzdeki seneler için hedefimiz 1 tondur. Ayrıca hasat yaparken çıkan samanları da balyalayıp Ağrı, Yüksekova ve Kars tarafındaki hayvanlara yem olarak gitmektedir. Şu anda buğdaydan memnunuz. Darısı diğer ürünlerin başına” diye konuştu.

iha 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bayburt’ta ata tohumuyla üretilen bal kabağı alıcılarını bekliyor
Yaşam

Bayburt’ta ata tohumuyla üretilen bal kabağı alıcılarını bekliyor

Bayburt’ta organik tarım ve ata tohumuyla üretilen Bayburt bal kabağı hasadı başladı. Devamı haberimizde...

Afyonkarahisar'da ceviz hasadı başladı
Bölgesel

Afyonkarahisar'da ceviz hasadı başladı

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde 5 bin dekarlık bir alanda yetiştirilen cevizin hasadı başladı. Devamı haberimizde...

Adana'da kale eteklerinde  “Menengiç” hasadı başladı
Bölgesel

Adana'da kale eteklerinde “Menengiç” hasadı başladı

Adana’nın Feke ilçesinde bin 500 rakımlı yamaçlarda ve Kozan ilçesinde kale eteklerinde menengiç hasadı başladı. Devamı haberimizde....

Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü ‘Maraş biberi’ hasadı başladı
Yaşam

Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü ‘Maraş biberi’ hasadı başladı

Dondurma denince akla gelen Kahramanmaraş’ın başka bir lezzeti ve tescilli ürünü olan ‘Maraş biberi’ hasat dönemi başladı. Devamı haberimizde..

Karadeniz Bölgesi'nde toplaması ve kurutması bitti, şimdi sıra kırmasında ve kavrulmasında
Bölgesel

Karadeniz Bölgesi'nde toplaması ve kurutması bitti, şimdi sıra kırmasında ve kavrulmasında

Karadeniz Bölgesi’nde Ağustos ayında başlayan toplama işleminin ardından kurutulan fındıklar şimdilerde kırılarak kavuruluyor. Devamı haberimizde...

Balya'da aronya hasat zamanı  başladı
Bölgesel

Balya'da aronya hasat zamanı başladı

Balya İlçesi Kayalar Mahallesinde düzenlenen etkinlikte, Tarım İl Müdürü Erkan Alkan üreticiler ile birlikte bahçede aronya hasadı yaptı. Devamı haberimizde..