İstanbul

Biz şaşırdık, bakalım sizde şaşıracak mısınız? İşte o tablo hakkında 10 gerçek

Dünyanın yenilikçi ve yetenekli sanatçıları arasında baş sıralarda yer alan Salvador Dali, şüphesiz en çok "The Persistence of Memory" (Belleğin Azmi) eseriyle tanınır. Bu eser aslında içerisinde birçok gerçeği barındırır. İşte Salvador Dali'nin en ünlü tablosu "Belleğin Azmi" hakkında daha önce hiç duymadığınız 10 gerçek!

Biz şaşırdık, bakalım sizde şaşıracak mısınız? İşte o tablo hakkında 10 gerçek

Salvador Dalì'nin Hafızanın Azmi, dünyaca ünlü İspanyol ressamın en tanınmış sanat eseridir. Muhtemelen dünyanın her yerinden insanın hayranlıkla andığı eseri hafızanıza kaydetmişsinizdir; ancak onun oluşumuna katılan her şeyi bilmiyor olabilirsiniz. İşte Salvador Dali'nin en ünlü tablosu "Belleğin Azmi" hakkında bilinmesi gerekenler...

1 - PARANOYAK -ELEŞTİREL YÖNTEM

1931 yılında yaratılan tablo ile Dali "paranoyak-eleştirel yöntemini" kusursuz hale getirdi. Sanatçı, "elle boyanmış rüya fotoğrafları" adını verdiği şeyi yapabilmek için, kendi kendine yarattığı psikotik halüsinasyonlardan oluşan meditatif bir duruma girmeyi deneyecekti.

2 - ÇOCUKLUĞUNDAN GELİYOR

Dali, kendi memleketi olan Katalonya'yı kendi eserlerinde sık sık göstermiştir. Ailesinin yazlık evinin bulunduğuy Pani Dağı, Belleğin Azmi'nde tablosunda da kendisine bir ilham kaynağı olmuştur. Bu tablodaki gölgenin Pani Dağı'na ait olduğuna dair düşünceler vardır hatta söylemlere göre tablonun arka planında Creus Burnu ve sarp sahili yer alır.

3 - EINSTEIN TEORİLERİNDEN ETKİLENMİŞ OLABİLİR

Birçok akademisyen tarafından yorumlanan tablonun içerisinde yer alan eriyen saatlerin, Albert Einstein’ın görelilik teorisine bir yanıt olduğu hakkında bir çok eleştirmenin düşüncesi yer alır. Hatta konuyla ilgili tanınan eleştirmen Dawn Ades, Dali ve Sürrealizm adlı kitabında “yumuşak saatler, uzay ve zamanın göreliliğinin bilinçdışı bir sembolüdür.” şeklinde bir ifade kullanmıştır.

4 - BEKLENMEDİK AÇIKLAMAYI DALİ YAPTI

Dali tabloda yer alan deforme saatler hakkında ilham kaynağının, ismini Kuzey Fransa'da yer alan Normandiya Bölgesi'nin Camembert kasabasından alan Camambert peynirinden olduğunu söylemişti. Tim McNeese'nin yazdığı gibi, Dali," yumuşak ve yapışkan bir hal alan mükemmel bir Camembert peyniri" yerken Hafızanın Azmi'nin arka planını çoktan çizmişti. Fırçalarını kaldırdığında bile aklına peynir gelmeye devam ediyordu ve McNeese'e göre, “Tam yatmaya hazırlanırken aklına bir görüntü geldi. Dalì, damlayan peyniri hayalinde canlandırmaya devam ettiği gibi, eriyen saatlerin görüntülerini de gördü. Bu görüntü ona ilham verdi ve saat geç olmasına rağmen boyalarına yeniden başladı." Çok geçmeden eriyen saatlerine kavuştu.

5 -BÖCEKLER DALİ'NİN KORKULARINI TEMSİL EDİYOR

Dalì , çalışmalarında sıklıkla öne çıkardığı böceklerden inanılmaz derecede korkuyordu ve Belleğin Azmi tablosunda da parçalardan birinde karıncaların dolaştığını resmetmişti. Salvador Dalì'nin Gizli Hayatı'nda yer alan bilgilere göre, başarılı sanatçının bu korkusu kuzeninin kanadından vurduğu bir yarasayı saklamak istediği bir çocukluk olayına dayanıyor. Genç Dali, yarasayı ailenin çamaşırhanesindeki bir kovaya koymuş; ertesi sabah geri döndüğünde, yaratığı “halen yarı canlı, karıncalarla dolu, işkence görmüş yüzünde yaşlı bir kadınınki gibi küçük dişleri açığa çıkmış.” halde bulmuştu.

6 - ASLINDA BİR OTOPORTRE OLABİLİR

Eleştirmenlere göre resmin tam ortasında yer alan sarkık profil, Dali'nin kendisini temsil ediyor olabilir. Otoportrelerden hoşlandığı bilinen Dali'nin bu eserinde de kendisine yer verdiği söylenmektedir. Dali'nin bazı otoportre çalışmaları olarak, Stüdyoda Otoportre, Kübist Otoportre, “L'Humanité” ile Otoportre ve Otoportre (Figueres) gösterilebilir.

7 - ALGILANAN BOYUTTAN DAHA KÜÇÜK

Dünyada en çok ses getiren tablolardan biri olan Belleğin Azmi, gerçeğini görmeyen birçok insanın aklında daha büyük bir tablo olarak canlanır. Aslında gerçek çok daha farklıdır çünkü tablonun boyutları sadece 24 cm x 33 cm’dir.

8- 28 YAŞINDAYKEN ÜNLÜ OLDU

6 yaşındayken resim yapmaya başlayan Dali, 28 yaşında Belleğin Azmi tablosunu yaratmasıyla bambaşka biri haline döndü. Aslında bu başarılı ismin dönüm noktası 1932 yılında bu tabloyu yaratmasıyla oldu.

9 -POPÜLER KÜLTÜRE ETKİ ETMİŞTİR

Belleğin Azmi'ne, The Simpsons , Futurama , Hey Arnold , Doctor Who ve Susam Sokağı'nda atıfta bulunulmuştur. Benzer şekilde, Looney Tunes : Back in Action adlı animasyon filminde, The Far Side adlı çizgi romanda ve EarthBound ve Crash Bandicoot 2 : N-Tranced gibi video oyunlarında da buna değinilmiştir.

10- BİRÇOK TAKMA İSİM

Aslı The Persistence of Memory olarak bilinen Belleğin Azmi'nin, "Yumuşak Saatler" , "Sarkık Saatler" , "Zamanın Kalıcılığı" ve "Eriyen Saatler" gibi takma adları vardır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Griple İlgili Söylenen 11 Halk Efsanesi
Yaşam

Griple İlgili Söylenen 11 Halk Efsanesi

EFSANE: Aşıdan grip kapabilirsiniz.GERÇEK: Grip aşısı her yıl enfeksiyonu bulaştıramayan grip virüsü bileşenlerinden hazırlanır.

Dünya Arı Günü öncesinde Balparmak'tan çağrı
Bölgesel

Dünya Arı Günü öncesinde Balparmak'tan çağrı

Olumsuz çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanmasının, arı popülasyonuna ve balın kalitesine zarar veren iki önemli etken olduğunu dile getirerek Dünya Arı Günü öncesinde çağrı yapan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Olumsuz çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanması, arı popülasyonuna ve balın kalitesine zarar veren iki önemli etken.

“Bahar Temizliği” projesiyle mahalleler temizleniyor
Bölgesel

“Bahar Temizliği” projesiyle mahalleler temizleniyor

Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, ilçe genelinde “Bahar Temizliği” projesiyle kapsamlı temizlik faaliyeti başlattı.

Beşiktaş-Hatayspor maçının VAR hakemi: Gustavo Correia!
Spor

Beşiktaş-Hatayspor maçının VAR hakemi: Gustavo Correia!

Trendyol Süper Lig'in 37. haftasında oynanacak Beşiktaş-Hatayspor maçının Video Yardımcı Hakemi (VAR) Portekiz Futbol Federasyonu'ndan Gustavo Correia oldu.

Phil Foden, 2023-2024 Premier Lig'de Yılın Futbolcusu Seçildi
Spor

Phil Foden, 2023-2024 Premier Lig'de Yılın Futbolcusu Seçildi

İngiltere Premier Lig'de 2023-2024 sezonunda yılın futbolcusu Manchester City forması giyen İngiliz futbolcu Phil Foden seçildi.

Başkan Çaykara; Vatandaş talepleri anında çözüldü
Yaşam

Başkan Çaykara; Vatandaş talepleri anında çözüldü

Avcılar’ın 10 mahallesinde başlayan hizmet seferberliği hız kesmeden devam ediyor.