Muğla

Bu hastalığa dikkat; meme kanserinden sonra görülüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Öznur Öken, özellikle meme kanseri tedavisi sonrası sık rastlanan lenfödem hastalığının hayat boyu tedavi gerektirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Öken, hastalığın ilerlemesi durumunda ikincil kanserlerin ortaya çıkabileceğine dair uyarıda bulundu.

Bu hastalığa dikkat; meme kanserinden sonra görülüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Öznur Öken, özellikle meme kanseri tedavisi sonrası sık rastlanan lenfödem hastalığının hayat boyu tedavi gerektirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Öken, hastalığın ilerlemesi durumunda ikincil kanserlerin ortaya çıkabileceğine dair uyarıda bulundu.
Acıbadem Bodrum Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Öznur Öken, ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı vesilesiyle meme kanserinden kurtulan kadınların cerrahi tedavi veya radyoterapi (ışın tedavisi) etkilerinden biri olarak lenfödem ile karşılaşabildiğini söyledi. Prof. Dr. Öken, meme kanseri olan her 4 kadından birinde rastlanan ’lenfödem’in proteinden zengin sıvının dokular arasında birikmesi sonucunda genellikle kol ve bacaklarda olmakla birlikte tüm vücutta şişlikle ortaya çıkan, ilerleyen dönemlerde ciltte kalınlaşma, sertleşme gibi değişiklikler ile yaralara yol açabilen bir hastalık olduğunu dile getirdi. Meme cerrahisi sonrası radyoterapi, koltuk altı cerrahinin yoğunluğu, obezite, meme kanserinin tekrarlaması gibi faktörlere bağlı olarak lenfödem görülme oranının değiştiğini belirten Prof. Dr. Öken, “Lenf düğümleri alınan ve radyoterapi uygulanan hastalarda lenfödem görülme oranı yüzde 38’i bulabilir. 55 yaş üstü hastalarda ise görülme oranı yüzde 50’yi geçebilir. Hastalık, tedaviden hemen sonra radyoterapi uygulanan dönemde veya tedavi sonraki aylar ve yıllar içinde ortaya çıkabilir” dedi.


“Hastalığı kontrol altına almak mümkün”


Prof. Dr. Öken, sıklıkla kollar ve bacaklarda şişlik, ağırlık ve dolgunluk hissi, ağrı ve bunların yol açtığı hareket ve yürüme bozuklukları gibi belirtileri olan lenfödemin hastanın fiziksel, psikolojik ve duygusal iyilik halini olumsuz etkilediğini anlattı. Hastaların vücut imajının değişmesi, eklem hareketlerinde kısıtlanma, yorgunluk ve ağırlık gibi nedenlerle yaşam kalitesinin etkilendiğine değinen Prof. Dr. Öken, ilerlemiş lenfödemli hastaların günlük yaşam aktivitelerinde başkalarına bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekti. Lenfödemin yaşam boyu süren kronik bir hastalık olduğunu, dolayısıyla ömür boyu tedavi gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Öken, hastalığı geriletmek ve kontrol altına almaya dair, “Öncelikle bu hastalıkla ilgili farkındalık, erken tanı ve tedavinin ilk basamağıdır. Obezite ve yanlış beslenme hastalığı ağırlaştırdığı ve ilerlemeyi hızlandırdığı için kilo kontrolü önemlidir. Risk altındaki uzuvlarını korumalı, kan alımı, tansiyon ölçümü, manikür, pedikür ve benzeri işlemlerde dikkatli olunmalı, sinek ve böcek sokmalarından kaçınmalıdırlar. Uçak yolculukları gibi basınç değişikliklerinde özel giysiler kullanmalıdırlar” diye konuştu.


“Tedavide altın standart: KDT”


Prof. Dr. Öken, tedavide ’altın standart’ kabul edilen Kompleks Dekonjestif Terapi (KDT) yönteminin biriken sıvıyı, şişliği, sertliği azaltmak, eklem hareket açıklığını korumak ve artırmak, enfeksiyonları önlemek, kozmetik görünümü iyileştirmekle erek yaşam kalitesini arttırdığını ifade etti. Tedavi edilmeyen hastaların günlük yaşamındaki hareketlerinin zorlaştığının altını çizen Prof. Dr. Öken, “Şişlik artar, ev işlerinde, yürümesinde, ayakkabı, pantolon veya kollu giysileri giymesinde, takıları takmasında zorluklar oluşturur. İş gücü kaybı oluşturur. Hareket kısıtlılığı ilerlerse özellikle bacakta lenfödemi olanlar tekerlekli sandalyeye mahkum olabilir. Ciltte kalınlaşma, sertleşmeler, siğilimsi oluşumlar, deride çatlamalar, su akması gibi lenf akışı, yaralar ve enfeksiyonlar gelişebilir. Bazı hastalarda ise ileri lenfödeme bağlı ikincil kanserler oluşabilir ve genellikle ölümcüldür” diye konuştu.


“Tedaviden sonra tekrarlayabilir”


Tedavinin iki fazda gerçekleştiğine işaret eden Prof. Dr. Öken, “İki fazlı lenfödem tedavisinde yoğun tedavi fazından sonra hastanın tüm yaşamı boyunca devam edecek olan ikinci fazda bası giysileri önemlidir. İlk fazda elde edilen başarının ve küçülen hacmin korunması için bası giysilerinin gündüz giyilip akşam çıkarılması gerekir. Cilt bakımı, riskli uzuvların nemlendirilmesi, alkali sabun ve kremler kullanılmalıdır. Egzersiz, tedavinin önemli bir basamağıdır. Sürekli hareket halinde olunmalı, diyete dikkat edilmeli, kilo alımı ve hareketsizlikten kaçınılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Öken, meme kanseri iyileşmiş olsa dahi lenfödemin yıllar sonra bile tekrar edebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, yeniden semptomlar baş gösterdiğinde konunun uzmanı hekime başvurmak gerektiğini söyledi.

İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da meme  kanseri farkındalığı için gökyüzüne pembe balon bırakıldı
Sağlık

Antalya'da meme kanseri farkındalığı için gökyüzüne pembe balon bırakıldı

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi’nde düzenlenen meme kanseri farkındalık ayı etkinliğinde pembe balonlar farkındalık için gökyüzüne bırakıldı.

Meme kanseri farkındalık semineri yapıldı
Etkinlik

Meme kanseri farkındalık semineri yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ bünyesinde Mezitli Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara eğitim programı gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu
Sağlık

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu

Genel Cerrah Prof. Dr. Can Küçük, 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna ve bu oranın giderek arttığına değinerek, kadınların ayda bir kez kendi kendilerini elle muayene etmelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Küçük, bu elle muayenenin yanı sıra 50 yaşından sonra her yıl mamografi ve ultrason çektirmeleri gerektiğini söyledi.

 Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenlendi
Etkinlik

Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü ve kentte faaliyet gösteren kanserle mücadele dernekleri Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenledi.

Farkındalık için pembe kurdele takılıyor
Etkinlik

Farkındalık için pembe kurdele takılıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 2.3 milyon kadına meme kanseri tanısı konuyor. Dünyada en çok görülen bu kanser türünün erken tanı ile tedavi edilebilme oranı ise yüzde 85 gibi yüksek bir oran.

Çankırı'da “Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi”
Etkinlik

Çankırı'da “Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi”

Çankırı’da kadınlara meme kanseri ve erken teşhis konusunda bilgilendirme eğitimi düzenledi.