Burdur

Bu tedavi onları hayatta tutacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve patent aşamasında olan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, buzağı ölümlerinin önlenmesine katkı sağlıyor.

Bu tedavi onları hayatta tutacak

Hayvancılık alanında pilot üniversite olarak seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), bu alandaki çalışmalarına yeni projeler ekleyerek devam ediyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesini görev edinen MAKÜ'lü bilim insanları, ürettikleri projelerle Burdur başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.

MAKÜ Veteriner Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve patent aşamasında olan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, bu projelerden bir tanesi. Tekerlekli araba projesi, Burdur ve çevre illerdeki yetiştiriciler için buzağı ölümlerinde büyük bir çözüm oldu. Yatalak buzağılara fizik tedavi imkanı sağlayan bu araç sayesinde hayvanlar, yürüme yetisini yeniden kazanıyor.

Bu tedavi onları hayatta tutacak

MAKÜ'nün Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında yürütülen projeler arasında öne çıkan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, MAKÜ Hayvan Hastanesi ve veteriner hekimler tarafından da kullanılmaya başlandı.

Buzağı ölümlerini önleme konusunda geliştirilen yatalak buzağılar için tekerlekli araba üretimi projesinin yürütücüleri, MAKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar ve İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Yıldız, MAKÜ Hayvan Hastanesine getirilen ve tedavileri yapılan buzağılar hakkında bilgi verdiler.

Bu tedavi onları hayatta tutacak

Yatalak Buzağılar İçin Tekerlekli Araba ile Tedavi Başarısı

Doç. Dr. Ramazan Yıldız, kliniğe gelen ikiz buzağılar için yapılan tedavi hakkında bilgi verdi. Yıldız, tedavi sürecini anlatırken, "Kliniğimize getirilen ikiz buzağılar ishal şikayetiyle başvurdu. İshal olduktan sonra yapılan tetkikler sonucunda buzağılara gerekli sıvı tedavileri uygulandı. İkizlerden biri iyileşti ve çiftliğe geri gönderildi. Fakat diğer buzağının uzun süre yatmaya bağlı olarak eklemlerinde dekübit yaraları oluştu ve bu yüzden ayakta duramıyordu. Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında gerçekleştirilen projelerden biri olan bu cihaz sayesinde, hayvanın altından bağlanarak ayaklarının aktive edilmesi ve fizik tedavisi mümkün hale geldi. Bu tür durumlarda, buzağıların belli aralıklarla ayakta tutularak masaj yapılması ve yürümelerinin teşvik edilmesi gerekiyor. Üniversitemiz tarafından patent başvurusu yapılan cihazımız buzağıların tedavisinde aktif olarak kullanılmaya başlandı." dedi.

Bu tedavi onları hayatta tutacak

Buzağılarda Canlı Kalım Oranında Artış

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar, yatalak buzağılar için geliştirilen tekerlekli arabanın patent sürecinde olduğunu ve bu araba sayesinde buzağıların canlı kalım oranının arttığını belirtti. Çınar, "2019 yılında Hayvancılık Projesi kapsamında başlatılan 'yatalak buzağılar için tekerlekli araba' projemiz artık meyvelerini vermeye başladı. Patent sürecinde olan bu arabamız çeşitli kullanıcılar tarafından kullanılmaya ve değerlendirilmeye başlandı. Elde edilen verilerde buzağılarda canlı kalım oranının arttığı, iyileşme sürecinin daha kaliteli hale geldiği ve buzağıların daha rahat bir şekilde uygun ortamlarda bakıldığı görüldü." şeklinde konuştu.

Bu tedavi onları hayatta tutacakBu tedavi onları hayatta tutacakBu tedavi onları hayatta tutacakBu tedavi onları hayatta tutacakBu tedavi onları hayatta tutacak

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Yaralı Şahin Tedavi Altında
3. Sayfa

Yaralı Şahin Tedavi Altında

Ağrı’da jandarma ekipleri tarafından yaralı halde bulunan şahin tedavi altına alındı.

Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün!
Sağlık

Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün!

Özellikle yemeklerden sonra "Göğsüm yanıyor", "Ağzıma acı su geliyor", "Boğazımda gıcıklanma oluyor" diyorsanız, bu yakınmalarınızın nedeni reflü olabilir.

Dergilere Konu Olan Olay! İmplant Tedavisi Adamın Hayatını Kararttı
3. Sayfa

Dergilere Konu Olan Olay! İmplant Tedavisi Adamın Hayatını Kararttı

Bursa'da bir vatandaşın sızı yapan dişlerinin tedavisi için gittiği özel bir klinikte implant tedavisi başlatıldı. Doktor çeneye yerleştirecek vidayı zorlayınca vida çene kemiğini delip hastanın beynine saplandı.

Gebze'de Bıçaklanan Şahıs, Hastanede Tedaviyi Kabul Etmedi
3. Sayfa

Gebze'de Bıçaklanan Şahıs, Hastanede Tedaviyi Kabul Etmedi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde boğazından ve göğsünden bıçaklanan şahıs, hastanede yapılan müdahalenin ardından ısrarlara rağmen imza atarak eve gitti.

Ruhsatsız tabancayla oynuyordu, kendini vurdu!
3. Sayfa

Ruhsatsız tabancayla oynuyordu, kendini vurdu!

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde seyir halinde olan otomobilde oynadığı ruhsatsız tabancayla kendisini vuran 23 yaşındaki genç, hastanede tedavi altına alındı.

2 Milyonda Bir Görülen Apendiks Kanseri Kayseri'de Tespit Edildi!
Sağlık

2 Milyonda Bir Görülen Apendiks Kanseri Kayseri'de Tespit Edildi!

Kayseri’de karın ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede kapalı yöntemle ameliyata alınan hastanın, kanser hücrelerinin şans eseri kamera alanına girmesi sonucunda 2 milyonda bir rastlanan apendiks kanseri olduğu ortaya çıktı.