Burdur / Bucak

Bucak Belediyesi su komisyonundan bildirge! İşte alınan yeni kararlar

Bucak Belediyesi Su Komisyonu, su kaynaklarının korunması için kritik kararlar aldı. Su tasarrufu için yapılan planlamalar ve öneriler haberimizde!

Bucak Belediyesi su komisyonundan bildirge! İşte alınan yeni kararlar

Bucak Belediyesi Su Komisyonu, Ramazan ayının su tasarrufu açısından önemine vurgu yaparak, ilçede su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için alınan yeni kararları açıkladı. Son yıllarda azalan yağış miktarı ve artan bilinçsiz su tüketimi nedeniyle yeraltı su seviyelerinin hızla düştüğünü belirten komisyon, su krizine karşı toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Kuraklık ve Su Tüketimi Büyük Tehdit Oluşturuyor

Bucak ilçesi, bereketli toprakları ve güçlü tarım potansiyeliyle bilinirken, su kaynaklarının bilinçli ve sürdürülebilir şekilde yönetilmemesi halinde susuzluk ve verimsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Komisyon yetkilileri, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha fazla hissedildiğini belirterek, su kaynaklarının üzerindeki baskının arttığına dikkat çekti.

BUCAK BELEDİYESİ “SU KOMİSYONU” BİLDİRGESİ şu şekilde;

Bucak belediyesi su Komisyonu üyeleri olarak Ramazan ayınızı kutlarken, bu mübarek ayın tasarrufu teşvik eden, özellikle de su israfının kalıcı olarak önlenmesi açısından önemli bir manevi dönem olduğunu hatırlatırız.

Bugün ilçemizi yakından ilgilendiren geleceğimizi de doğrudan etkileyecek kuraklık ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimini konuşmak için toplandık.

Son yıllarda ülkemizin büyük kısmanda olduğu gibi ilçemizde de yağış oranlarının azalması ve bilinçsiz su tüketiminin artması nedeniyle yeraltı su seviyelerinin hızla düşmesi, su kaynaklarımızın tükenmesi bizim için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Kuraklık sadece içme suyumuzu, günlük yaşamımızı değil geleceğimizi tehdit eden ciddi bir sorundur. İklim değişikliğinin etkisi her geçen yıl daha fazla hissediliyor ve su kaynaklarımızın üzerindeki baskı artıyor.

Bucak ilçemiz tarih boyunca bereketli toprakları ve güçlü tarım potansiyeliyle tanınmış bir bölge olmuştur ancak su kaynaklarımızı bilinçli ve sürdürülebilir şekilde yönetemezsek bu bereketin yerine susuzluk ve verimsizlik alacaktır.

Bu yüzden çocuklarımızın, gençlerimizin, Bucak’ımızın geleceği için acil önlemler alınması gerekmektedir.

Süreçte Milletvekillerimizden, tüm siyasi partilere, belediyemizden sanayicilerimize, çiftçilerimizden sivil toplum kuruluşlarına, esnafımızdan eğitim kurumlarımıza diyanet başkanlığımızdan basın mensuplarına kadar herkesin bu mücadelede sorumluluğu büyüktür.

Su komisyonuna seçildiğimizden beri mükemmel uyum ve özveriyle çalışan Sn. Özkan İĞCİ, Sn. Yunus KARACAN, Sn. İbrahim ÖZDAMAR, Sn. Rahime Tuğçe AKTAŞ KAPLAN’a tüm hemşerilerimiz adına teşekkür ediyorum.

Su komisyonu olarak çalışmalarımızın birinci ayını tamamlamış bulunmaktayız.

Alınan Kararlar;

1- Hanelerde ve İşyerlerinde bulunan bina arıtmalarının denetimlerinin yapılıp, arıtma sisteminden atık su olarak çıkan suyun sayaca bağlanması önerilmektedir.

2- İlçemizde bulunan su havuzlarının su sıkıntısı geçene kadar kullanılmaması önerilmektedir.

3- Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak okullarda su tasarrufuna yönelik eğitimler verilmesi, sosyal medya ve basın desteği ile sık sık su tasarrufuna yönelik duyurular yapılarak halkın bilinçlendirilmesi önerilmektedir.

4- Olası bir su yetersizliği durumunda su kesintisine gidileceği zaman su kesme planlarının şimdiden yapılması önerilmektedir.

5- Organize Sanayi, Camiiler ve Protokol karşılığı içme suyu verilen yerlere kayıp kaçak ve kullanılan su miktarını ölçmek için sayaç takılması önerilmektedir.

6- İlçe genelinde 10 yılı doldurmuş eski sayaçların 31/12/2025 tarihine kadar ön ödemeli kartlı sayaçlarla değiştirilmesi önerilmektedir.

7- Hanelerde halı yıkama, oto yıkama, apartman merdiven-balkon yıkama vb. işlerin içme suyu ile yapılmaması önerilmektedir.

Devam eden süreçte bize sağlayacağınız desteği, sunacağınız fikir ve görüşlerinizi bekliyoruz, teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 5
    BEĞENDİM
  • 5
    BEĞENMEDİM
  • 5
    ALKIŞ
  • 3
    KIZDIM
  • 3
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (2)

Hüseyin genç

1 ay önce / 04.03.2025

Camilerde abdest alırken bilinçsiz bir şekilde abartılı su kullanilmaktadir. Fazla su kullaniminin israf olduğu israfın haram olduğunu ve bu haramla namaz kılınmasının doğru olmadığı camilerde vaazla anlatılmalı. Çeşmeler mutlaka kısık ayarlanmalı

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

Okur

1 ay önce / 04.03.2025

Bucak ovasında çok aşırı su isteyen yonca ve mısır sılajı gibi bitkilerin ekimi yasaklanmalıdır. Sadece bir sulamada tonlarca su yeraltından çekilmektedir ve bu direk su kıtlığına neden olmaktadır. Bu senede yasaklanmaz ise seneye kışın bile su kesintileri başlayabilir.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

Burdur’da zirai don felaketi Üretici kuraklık beklerken donla sarsıldı
Bölgesel

Burdur’da zirai don felaketi Üretici kuraklık beklerken donla sarsıldı

Burdur’da meyve ve sebze üreticileri kuraklıkla mücadele ederken ani don felaketiyle karşılaştı. Üreticiler büyük zarar gördü, kamu desteği bekleniyor.

Kuraklık ve don hububatı vurdu Fare tehdidi arttı
Yaşam

Kuraklık ve don hububatı vurdu Fare tehdidi arttı

Şubat 2025’te yaşanan kuraklık ve don, hububat üretimini olumsuz etkiledi. Fare ve köstebek zararlıları da çiftçiyi zor durumda bıraktı.

Burdur kuraklık afet bölgesi ilan edilmeli
Bölgesel

Burdur kuraklık afet bölgesi ilan edilmeli

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM’de yaptığı konuşmada Burdur’daki kuraklığa dikkat çekti. Çiftçilerin zor durumda olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığı’ndan acil destek talep etti.

Kızılkaya'da su tasarrufu için önemli adım Başkan İlkay Güngör duyurdu
Bölgesel

Kızılkaya'da su tasarrufu için önemli adım Başkan İlkay Güngör duyurdu

Kızılkaya Belediyesi, yaz aylarında artan su tüketimi nedeniyle bahçelerde sebze yetiştirmeyi yasakladı. Karara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.

Başkan Ezin'den stratejik hamle Kuraklık için harekete geçtiler
Yerel Yönetim

Başkan Ezin'den stratejik hamle Kuraklık için harekete geçtiler

Çeltikçi Belediyesi, olası susuzluk riskine karşı önlem alarak Yarpınar mevkiinde içmesuyu sondaj çalışmalarına başladı. Belediye Başkanı Ramazan EZİN, projenin ilçeye hayırlı olmasını diledi.

Burdur Gölü alarm veriyor Kuraklık, kirlilik ve iklim değişikliği tehdidi
Bölgesel

Burdur Gölü alarm veriyor Kuraklık, kirlilik ve iklim değişikliği tehdidi

Türkiye'nin 7. büyük gölü olan Burdur Gölü, iklim değişikliği, kaçak sondajlar ve vahşi sulama gibi etkenlerle hızla su kaybediyor.