Burdur / Bucak

Bucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyor

Burdur Bucak Dereköy’de, Preştis F1 hibrit mısır çeşidi yüksek verimle dikkat çekiyor. Yerli girişimciler tarafından geliştirilen bu çeşit, hem sılaj hem de tanelik üretimde başarılı.

Bucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyor

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Dereköy’de, mısır sılajı üretiminde elde edilen yüksek verim dikkat çekiyor. Muğla Fethiye merkezli Karya firması, yerli girişimcilerin geliştirdiği yeni hibrit mısır çeşidini tanıtmak amacıyla bölgede bir etkinlik düzenledi. "Preştis F1" adı verilen bu mısır çeşidi, sılajda sağladığı yüksek verimlilikle öne çıkıyor.

Firmanın yetkilisi, yerli üretim olan bu tohumların, özellikle hayvancılık sektörü için kaba yem ihtiyacını karşılamada önemli bir çözüm sunduğunu belirtti. "Bu arazide yaptığımız denemelerde, beklediğimiz verimi elde ettik. Şu ana kadar kantar hesabı yapmadık, ancak ortalama 8,5-9 tonluk bir verim bekliyoruz", dedi. Bu mısır çeşidi, hayvan yeminin önemli bir kaynağı olan sılajlık mısır üretiminde dikkat çeken sonuçlar veriyor.

İkinci Koçan İklim Koşullarına Bağlı

Özellikle hibrit mısır üretiminde, tek koçan verimi önemli bir avantaj sağlıyor. İkinci koçanın oluşması, genellikle tozlama sürecinin yeterliliği ve toprağın durumuna bağlı olarak değişiyor. Yetkili, çift koçanlı çeşitlerin her zaman avantaj gibi görünse de, tozlama sürecinin dengesiz iklim koşullarında zorluk yaratabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, birçok ıslahçı tek koçanlı çeşitleri tercih ediyor.

"Bir bitkide koçan, verime yüzde 55 oranında katkı sağlarken, yeşil aksam dediğimiz kısımlar yüzde 45-50 oranında katkı sağlar. Yani koçanın verimi, her zaman daha önemli bir unsurdur," diyerek verim analizini vurguladı.

sılajlık ve Tanelik Olarak Kullanılabilen Yeni Çeşit

Bu yeni çeşit, sılajlık ve tanelik olarak kullanılabilen amfibi bir mısır olarak dikkat çekiyor. Yerel girişimciler tarafından geliştirilen bu çeşit, hem sılajda hem de tane mısır üretiminde başarılı sonuçlar veriyor. Kurban Bayramı’ndan hemen sonra ikinci ürün olarak ekilen bu mısır, bölgedeki diğer mısır çeşitlerine göre oldukça verimli sonuçlar sunuyor.

700 FAO grubu olarak sınıflandırılan bu hibrit mısır, bölgelere göre değişen olgunlaşma süresi ile yaklaşık 110 günde sılaj için hazır hale geliyor. Tanelik üretiminde ise bu süre yaklaşık 120-125 güne çıkabiliyor. İri koçanlı olması, verimin yüksek olduğunun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Yerli Ürünlerde Yüksek Verim Umut Verici

Dereköy'deki bu başarı, yerli ürünlerin potansiyeline olan inancı da güçlendirdi. Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, yerli ve milli tohumların sağladığı yüksek verimden memnun olduklarını belirterek şunları ekledi: "Bu mısır çeşidi gibi daha az su tüketen ürünlerin geliştirilmesi, bölge tarımı için büyük bir umut. Su kaynaklarımızın kısıtlı olduğu bu dönemde, tarımsal verimliliği artıracak yeni araştırmalara ve ürünlere ihtiyacımız var."

Su Kıtlığına Çözüm: Daha Az Su Tüketen Ürünler

Başkan Bilal Özel, su kısıtlamaları nedeniyle sılajlık mısır yerine farklı ürünlerin araştırılması gerektiğini belirtti. "Firmalar, aynı araziden nasıl birden fazla ürün elde edilebileceğine dair araştırmalar yürütüyor", diyerek, su kıtlığına karşı tarımda sürdürülebilir çözümler arandığını ifade etti.

Bucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyorBucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyorBucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyorBucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyorBucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyorBucak Dereköy’de hibrit mısır verimi dikkat çekiyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Okur

1 yıl önce / 07.10.2024

Bucak ovasında mısır ekimi yasaklanmalıdır. Onun yerine daha az su isteyen kuraklığa dayanıklı bitkiler ekilmeli. Yeraltı suları zaten çok azaldı. Tedbir almak lazım.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.