Burdur / Bucak

Bucak'ta Belirlenen Yerler Dışında Yasak İşte Uygulanacak Cezalar...

BURDUR İLİ, BUCAK İLÇESİ ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE KOMİSYONU KARARI

Bucak'ta Belirlenen Yerler Dışında Yasak İşte Uygulanacak Cezalar...

KARAR TARİHİ : 10/08/2020
KARAR NO: 2

Orman Yangınlarının önlenmesine ilişkin faaliyetlerde, 6831 Sayılı Orman Kanununun 69. maddesi hükümlerine göre düzenlenen ve Bakanlar Kurulunun 10.09.1976 tarih ve 7/12520 sayılı kararı ile yürürlüğe konan, 09.10.1976 tarih ve 15729 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmeliğin 32. maddesi uyarınca oluşturulan “ Bucak İlçesi Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu” Bucak Kaymakamı Sayın Erol TANRIKULU’ nun Başkanlığında Bucak Kaymakamlığı Toplantı Salonunda 10/08/2020 Pazartesi günü saat 10:00’da toplanmış ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 07.08.2020 tarih ve 12922 sayılı emirleri uyarınca aşağıdaki kararların alınması komisyonca uygun görülmüştür.

1-Ormanlık alanlarda Yetkili Kurumlarca belirlenmiş olan mangal/semaver/ateş yakılabilecek mesire yerleri ile, İlçe sınırları içerisinde Ormanlık alanların civarında yer alan, piknik yapılan, Orman sayılmayan sahalarda mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler Komisyonumuzca aşağıda belirtilmiştir.
Bu alanlarda 31.10.2020 tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılmasına saat 20:00’dan sonra müsaade edilmeyecek, izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır.
Bahse konu mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler haricinde; ormanda veya ormanlık alanların civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilecek yerler mangal/semaver/ateş yakılmasına yasak olan yerlerdir.
Yasaklara uymayanlar hususunda; ormanlık alanlarda Orman İşletme Müdürlüğünce Orman sayılmayan alanlarda ise İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğünce adli ve idari işlemler uygulanacaktır.

Mangal/Semaver/Ateş Yakılabilecek Yerler

*Bucak
*İlçe Merkezi

-Oğuzhan Şehir Ormanı İçindeki Ateşli Piknik Alanı

Not: İzin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terketmek yasaktır)

İncirdere Köyü
-İncirhan Piknik Alanı

Kocaaliler Beldesi
-Çınar Piknik Alanı


2-Bucak Belediye Başkanlığınca; Oğuzhan Şehir Ormanı içerisindeki ateşli piknik alanının ve İncirhan Piknik Alanının mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler olduğu, bu yerler haricindeki yerlerin mangal/semaver/ateş yakılamayacak yerler olduğu halka ilan edilecektir.

3- Mangal/Semaver/Ateş Yakılamayacak yerlerden olan Ormanlık sahalar ve özellikle Halkın önceden gittiği Kumar Yaylası, Kovalı gibi orman civarı yerlere Orman İşletme Müdürlüğünce “Ateşli Piknik Yapmak Yasaktır.” İbareli uyarıcı levha veya afişler konulacaktır.

4- Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda, orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması yasaktır.

5- Avcı ve çobanların ormanlık alanlarda veya civarında ateş yakması yasaktır.

6- Başta Ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılması kesinlikle yasaktır. Bu konuda Belediyelerce ve Köy Muhtarlıklarınca anonslar yapılacaktır.

7- Bucak Orman İşletme Müdürlüğü Ormanlarının bulunduğu sahalar genel kolluk kuvvetleri (İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü) ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Zabıtalarca düzenli şekilde yürütülecek devriyeler ile kontrol edilecek, gerektiğinde adli ve idari işlemler yapılacak ve gerekli uyarılar vatandaşlarımıza yapılacaktır.

8- İlçe ve Belde hudutlarındaki Belediyeler ormana bitişik katı atık alanlarında (çöplük) orman yangını çıkmaması için bu alanların etrafının yanıcı maddelerden temizlenmesi, şerit açılması, itfaiye aracı bulundurulması vb. tedbirleri alacaktır. Orman içine çöp dökülmeyecektir. Aksine hareket eden Belediyeler sorumlu olacaktır. Köylerde çöp dökme alanları oluşturulmayacaktır. Çöpler konteynırları Özel İdare vasıtasıyla Belediye çöp alanlarına atılacaktır.

9- Sazak Yolu Mevkiisi, Oğuzhan Şehir Ormanı ile Çamlaraltı Mesire Yeri civarında bazı vatandaşların araçlarla yol kenarında bekleyerek alkol aldıkları ve sigara riskinden dolayı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığınca kontroller arttırılacaktır.

10- Oğuzhan Şehir Ormanındaki Restaurant ve Kafe İşletmecisi; orman yangınına karşı tedbir alacak, sorumluluk sahası çevresindeki ormanlık alanda görülecek herhangi bir risk durumunda kolluk kuvvetlerine haber verecektir.

11- Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda aşağıdaki şekilde gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır. 6831 Sayılı Orman Kanununun 08/02/2008 tarih ve 5728 sayılı yasa ile 105, 107 ve 110. maddelerinde belirtilen cezalar:
a-Orman teşkilatında görevli olanlardan yangın yerine yardım göndermeyenlerle, alaka göstermeyenler. (T.C.K. 170. mad. göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis. 105/2)

b-Kuraklık veya yangın nedeniyle olağanüstü zamanlarda alınan tedbirlere uymayanlara 392,00-TL. idari para cezası uygulanır. (107. mad. En büyük mülki amirce Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre verilir.)
c-Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde geceleyene 150,00-TL. idari para cezası uygulanır. (110/1 Mad. Orman İşletme Şefince)

d-Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakan ve yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk edenlere. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2)

e-Ormanlarda sönmemiş sigara veya yangına dolaylı yol açabilecek madde atmak. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2)

f-Ormanlara dört kilometre mesafede ve 6831 Sayılı Orman Kanununun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsünü yakanlara. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2)

g-Dikkatsizlik ve tedbirsizlikle orman yangınına sebebiyet verenlere 2 yıldan 7 yıla kadar hapis. (110/3 fıkra)

h-Kasten orman yakanlara 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası (110/4 fıkra)

i-Terör amaçlı orman yakılması halinde müebbet hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezası. (110/5 fıkra) uygulanacaktır.


İş bu, 11 Maddeden oluşan 2 nolu Yangın Komisyon Kararı, 10/08/2020 tarihinde toplanan Bucak İlçesi Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunca tanzim edilerek imza altına alınmıştır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Erol Tanrıkulu, Bucak'a veda etti Veda Yemeğinde buluştular
Bölgesel

Erol Tanrıkulu, Bucak'a veda etti Veda Yemeğinde buluştular

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Antalya Vali Yardımcılığı'na atanması nedeniyle düzenlenen veda yemeği ile Bucak'tan ayrıldı. İşte veda yemeği detayları...

 Antalya Valisi Hulusi Şahin  Vali yardımcılarının Görevlerini Belirledi
Yerel Yönetim

Antalya Valisi Hulusi Şahin Vali yardımcılarının Görevlerini Belirledi

Ersin Yazıcı’nın yerine Hulusi Şahin’in gelmesinin ardından çok sayıda Vali Yardımcısının sorumluluk alanlarını belli oldu. Valilikten yapılan açıklamaya göre Gülher Sinem Büyüknalçacı ve Nurullah Kaya’ya bağlı birimler ise henüz belli olmadı.

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Antalya Vali yardımcılığına atandı
Bölgesel

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Antalya Vali yardımcılığına atandı

Burdur'un Bucak ilçesinde 4 yıldır görev yapmakta olan Erol Tanrıkulu, Antalya Vali Yardımcısı olarak atandı. İşte detaylar...

Bucak Kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam
Bölgesel

Bucak Kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam

Bucak ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. Ordu Vali Yardımcısı Bayram Gale Bucak Kaymakamı olarak atandı.

Bucak'tan giden savcı ve hakimler için yemek programı
Bölgesel

Bucak'tan giden savcı ve hakimler için yemek programı

Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesi ile görev yeri değiştirenler için yemek düzenlendi.

Bucak İlçe Jandarma Komutanı İlker Kar için veda kahvaltısı
Etkinlik

Bucak İlçe Jandarma Komutanı İlker Kar için veda kahvaltısı

Burdur'un Bucak ilçesinde Ankara'ya tayini çıkan İlçe Jandarma Komutanı İlker Kar için veda kahvaltısı düzenlendi.