Burdur / Bucak

BUCAK’TA TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI “HEDEF, ÜRETİMDEN MAKSİMUM KAZANÇ”

Yerli Buğday çeşitlerinin tanıtılması, çiftçilerin bu üretimi yerinde, tarlada görüp konunun uzmanı personele danışarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla; Bucak'a bağlı 2 bölgede deneme parsellerinde bulunan alanlarda tarla günü gerçekleştirildi.

BUCAK’TA TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI “HEDEF, ÜRETİMDEN MAKSİMUM KAZANÇ”

Yerli Buğday çeşitlerinin tanıtılması, çiftçilerin bu üretimi yerinde, tarlada görüp konunun uzmanı personele danışarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla; Bucak’a bağlı 2 bölgede deneme parsellerinde bulunan alanlarda tarla günü gerçekleştirildi.

Kurulan buğday çeşit demonstrasyonuyla hububat tarımı yapan üreticilere sertifikalı, hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli yeni çeşitlerin tanıtılmasının amaçlandığı proje; Bucak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,Bucak Ziraat Odası paydaşlığında yapılan üretim sürecinin ardından düzenlenen, Yerli Buğday Çeşitleri Tarla Günü ile neticelendi. Demonstrasyonda, Bucak İlçe şartlarına uyum sağlayan yeni buğday çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde artış elde etmek için çiftçi şartlarında demostre edilen; Eminbey, İmren, NKÜ ZİRAAT ve Sümerli buğday çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Çeşitlerin ıslahçılarından Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Islah Bölüm Başkanı Bayram ÖZDEMİR ve Araştırmacı Gökhan KILIÇ tanıtımı yapılan çeşitler ile ilgili bilgi verdiler.

Konuşmaların ardından Kaymakam ÖZÜBEK biçerdövere binerek buğday hasadını gerçekleştirdi.

Sümerli Makarnalık buğday çeşidinin tanıtımı Kızılkaya Köyünde yapıldı. Mustafa Öztürk’ün tarlasında Ersan Karaboğa ile birlikte ektikleri Sümerli buğdayının tarla günü yapıldı. Etkinliğe Bucak Kaymakam Vekili Abdullah ÖZÜBEK, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet TUĞRUL, Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal ÖZEL, Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay GÜNGÖR, Ağlasun Ziraat Odası Başkanı Ali Uğur belde çiftçileri ve buğdaya ismini veren Diyarbakır’dan aramıza katılan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi SÜMERLİ ve serin iklim tahılları birim sorumlusu Dr. Sertaç TEKDAL katılım gösterdiler.

Tanıtıma da katıldı. Sümerli Makarnalık buğday çeşidinin tanıtımı, ıslahçısı Mehdi SÜMERLİ tarafından yapıldı.

Tarla Gününde konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, ilçemizde yapılan buğday üretimi ve tarımsal değeri ile ilgili kısaca bilgi verdi. Oda Başkanı Özel: ”Uygulama bölgede eski dönemlerde yapılmadı. Bu çalışmalarla birlikte üreticimizin daha verimli üretim yapabilmesini umuyoruz” dedi. Yerli buğday çeşitlerimizin tanıtımına önem vermeliyiz diyen Başkan Bilal Özel, sözlerini ”Yerli buğday çeşitlerimizin bilinirliğinin ve kullanımının arttırılması için kamu araştırma enstitüleri ile özel sektör tohumculuk firmalarına büyük iş düşmektedir. Bu Proje ile yerli buğday çeşitlerinin Bucak İlçe şartlarına uygunluğu, verim ve kalite açısından gerekli verilerin toplanarak; İlçemizde tanıtılması ve çiftçiye ulaştırılarak üretimin yaygınlaştırılması ve girdi maliyetinden kurtularak doğru harcama ve maksimum kazanç elde edilmesi hedeflenmektedir. 4 adet yerli buğday çeşidi denemesi yaptığımız demonstrasyondan elde ettiğimiz ürünün bereketli olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” diyerek sonlandırdı.

Tarla Günü Programı sonrasında katılımcılar, deneme parsellerine ekilen buğday çeşitlerini gezerek yetkililerinden buğdayın cinsi, dayanıklılığı, hastalık durumları ve diğer özellikleri hakkında bilgi aldılar. Etkinlik, tarla gününe katılan misafirlere sunulan ikramın ardından sona erdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta tarla günü etkinliği!
Bölgesel

Bucak'ta tarla günü etkinliği!

Bucak Ziraat Odası Başkanlığı, tarımsal gelişmeleri desteklemek amacıyla MAY Tohum ile birlikte mısır tarla günü düzenledi. Etkinlikte, MAYSİLAJPRO çeşidi hakkında bilgi verildi.

Bucak'ta tarla günü etkinliği
Bölgesel

Bucak'ta tarla günü etkinliği

Burdur Bucak'ta gerçekleştirilen 20 farklı buğday ve arpa çeşidi demonstrasyonuyla, yerli ve milli tohumların çiftçilere ulaştırılması hedefleniyor

Tefenni'de Tarla Günü Etkinliği
Bölgesel

Tefenni'de Tarla Günü Etkinliği

"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" projesi kapsamında Burdur'un Tefenni ilçesinde tarla günü etkinliği düzenlendi.

Burdur Kemer Pınarbaşı Köyünde Tarla Günü Etkinliği
Etkinlik

Burdur Kemer Pınarbaşı Köyünde Tarla Günü Etkinliği

Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" projesi kapsamında Kemer İlçesi'nin Pınarbaşı Köyü'nde demonstrasyonun tarla günü etkinliği yapıldı.

Bucak'ta Tarla Günü Yerli ve Milli Buğdaylar Hasat Edildi
Bölgesel

Bucak'ta Tarla Günü Yerli ve Milli Buğdaylar Hasat Edildi

Yerli tohumdan üretilen ekmeklik ve makarnalık buğday türlerinin ilk hasadı Burdur İli Bucak İlçesi İncirdere köyünde yapıldı.

Çeltikçi'de heyecanlı veda! Hacı adayları dualarla uğurlandı
Bölgesel

Çeltikçi'de heyecanlı veda! Hacı adayları dualarla uğurlandı

Burdur'un Çeltikçi ilçesinde hac ibadetlerini yerine getirmek için kutsal topraklara gidecek olan hacı adayları kafilesi dualarla uğurlandı. Detaylar haberimizde...