Burdur

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

Burdur ziyareti kapsamında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda Burdur'a yapılan yatırımları değerlendirdi. İşte o açıklama...

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralı tarım yatırımı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Tarım Temsilcileri Sektör Toplantısı’na katılmak için Burdur’a geldi. Toplantının ardından çoban kepeneği giyen Bakan Kirişci "Bakanlık olarak Burdur’umuza 20 yıllık süre zarfında toplamda tarımsal desteklerimiz ve destekleme yatırımlarımızla birlikte 11. 6 milyar liralık destek verdik" dedi.
Tarım Temsilcileri ile sektör toplantısında buluşmak için Burdur’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Burdur programına Valilik ziyareti ile başladı. Vali Vekili Ahmet Mailoğlu tarafından karşılanan Bakan Kirişci, şeref defterini imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada; “Burdur’umuz tarımsal üretim anlamında bu coğrafyanın en büyük illerin başında geliyor. Sektörle ilgili çalışmalarımız burada gerçekleştireceğimiz için mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.” dedi. Valilik ziyareti sırasında Vali Vekili Mailoğlu tarafından brifing verilen Bakan Kirişci'ye, ayrıca ilgili kurum yöneticileri tarafından toplantı salonunda sunumlar yapıldı.
Valilikteki toplantının ardından MAKÜ Toplantı Salonunda Burdurlu çiftçiler ile bir araya gelen Bakan Kirişci burada geçmişte yapılan ve gelecekte yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

Sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda Bakan Kirişci Burdur’un tarımda Akdeniz Bölgesi'nin iç kısmında, göller bölgesinde ve bunun ortasında adeta sancak gibi yükselen bir il olduğunu söyledi. Bakan Kirişci, "Göreve geldiğim 4 Mart 2022’ den bu yana biz bu tarz toplantılardan Türkiye genelinde 36 tanesini gerçekleştirdik. Allah izin verirse bu 37’ncisi olacak. Bugün sizlerle sektörümüzün gündemindeki konular hakkında değerlendirmelerde bulunacağımızı, Burdur’umuzun tarımsal üretiminin daha iyi yerlere gelmesi için neler yapabileceğimizi istişare edeceğiz. Akdeniz Bölgesi’nin iç kısmında, göller bölgesinde ve bunun ortasında adeta sancak gibi yükselen Burdur, bölgenin önemli bir tarımsal üretim şehri. Dolayısıyla kentimiz, ülkemizin gıda arzı için büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Toplantıdaki konuşmasına bir müjdeyle başladığını dile getiren Bakan Kirişci; “Göreve geldiğimiz andan itibaren TİGEM'de (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) proaktif çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarımız çok şükür meyvesini verdi. TİGEM, 2022 yılında altı kat artışla 798 milyon lira düzeyinde bir gelir elde etti. Bir önceki yıla göre ise bu geliri yüzde 500 arttırmış oldu. Böylece çiftçilerimize kaliteli tarımsal üretim materyali sağlarken TİGEM, ülke ekonomimize de büyük bir katkı sağlamıştır." şeklinde konuştu
Bakan Kirişci, dünya ve Türkiye'de kuraklığı, çevresel ve iklimsel değişimleri, bu manada da yağışlarla ilgili problemleri konuşur hale geldiklerini dile getirerek, Türkiye'nin ortalama yağış miktarının 574 milimetre olduğunu ve bunun ülke genelinde yeknesak olmadığını söyledi.

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

20 yılda Burdur’a 11.6 milyar liralık yatırım yaptık

Bakanlık olarak Burdur’umuza da bu son 20 yılda yapılan desteklemeleri açıklayan Bakan Kirişci; “ 20 yıllık süre zarfında toplamda tarımsal desteklerimiz ve destekleme yatırımlarımız bunun içerisinde orman da var, 11. 6 milyar liralık bir destek verdiğimizi belirtmek isterim. Son 20 yılda Burdur’a verilen bu destekler sayesinde bitkisel üretimimiz %96 artışla 1.6 milyon tona çıkarken, büyükbaş hayvan varlığımız %72 artışta 192 bine ulaştı. Küçükbaş hayvan varlığımız %46 artışla 357 bine çıktı. Kırsal kalkınma alanında Genç Çiftçi Projelerimiz çerçevesinde 83.4 milyon liralık, 463 projeye hibe desteğinde bulunduk. Yine OR-KÖY çerçevesinde de 2bin 705 aileye, 158.4 milyon lira hibe ve kredi vermiş olduk. IPARD ve tarım ve kırsal kalkınma destekleme çerçevesinde de 481 projeye 365 milyon TL hibe desteği sunmuş olduk. Kırsal kalkınma destekleri çerçevesinde bugüne kadar 238 projeye de 159 milyon TL hibe desteği sağladık. Bütün bunlarla birlikte biz 5 bine yakın kişiye istihdam oluşturmuş olduk. Bütün bu destekler sizden emeğiyle alın teriyle birleştiğinde Burdur’un tarımsal üretimi de 9 kat artarak, 3.7 milyar lira gibi oldukça iyi bir noktaya erişmiş oldu. Tabii ki daha kat edeceğimiz çok yol var tarımsal ihracatımız da bu da 339 kat artmış durumdadır” dedi.

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

“Burdur’da 128 milyon metreküp kapasiteli 18 baraj ve göleti hizmete sunduk”

Burdur’daki su yatırımlarını da açıklayan Bakan Kirişci; “128 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip 18 baraj ve göletimizi de hizmete sunduk. Barajlar sayesinde Burdur’da 282 bin dekar bereketli tarım arazisi sulanmaya başlandı. 846 milyon TL bu sulamadan dolayı zirai gelir artışı oldu. 25 derenin ıslahı be taşkın korumasını yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık.” sözleriyle Burdur’da tarım için hazırlanan su yatırımlarına dikkat çekti.
Burdur’daki ağaçlandırma, ormanlar ve tabiat parkları hakkında da bilgi veren Bakan Kirişci; “Burdur’un yeşiline yeşil katmak için 138 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduk. Vatandaşlarımızı tabiatla buluşturmak maksadıyla 3 tabiat parkı, 1 tabiat koruma alanı, 4 tabiat anıtını tesis ettik. Ayrıca bölgemizdeki bal üretimini geliştirmek ve destek olmak için de 14 bal ormanı hayata geçirildi. Orman köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın gelir getirici orman projesi çerçevesinde ceviz, badem, kestane ve zeytin gibi ağaç fidanları dikmelerine ve böylelikle de gelir elde etmelerine imkan sağladık. Böylelikle 125 köyde bu çalışmalarımızı aralıksız yürüttük.” dedi.
Konferans salonundaki toplantının ardından Büğdüz Köyü’ne giderek burada köy halkıyla bir araya geldi. Burada çiftçilere su otu tohumu dağıtan Bakan Kirişçi çoban kepeneği giydi. Daha sonra Büğdüz Tarımsal Kredi Kooperatifi Süt İşleme Tesisinde incelemelerde bulunan Kirişci Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait yurtlarda kalan depremzedeler ile iftar yapmak için Asımın Nesli Yurdu’na geçti.
Asımın Nesli Yurdu’nda depremzedeler ile bir araya gelerek iftar yapan Bakan Kirişci deprem bölgesi hakkında depremzedeleri bilgilendirerek afet bölgesindeki çalışmaları anlattı.

Burdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımıBurdur’a 20 yılda 11.6 milyar liralık tarım yatırımı

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.