Burdur

Burdur'da Korona Kararları Alındı Valilik Duyurdu

18.10.2020 TARİH VE 114 SAYILI İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI

Burdur'da Korona Kararları Alındı Valilik Duyurdu

18.10.2020 TARİH VE 114 SAYILI İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI

Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 23. Maddesine göre Burdur Valisi Sayın Ali ARSLANTAŞ başkanlığında tüm ilçelerin Hıfzıssıhha Kurulu üyelerinin katılımı ile toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından aşağıdaki kararlar alınmıştır.

Koronavirüs salgınının etkileri ve vaka artışları tüm Dünyada halen devam etmekte olup özellikle Avrupa kıtasında salgının seyrinde bir yükselme yaşandığı birçok Avrupa ülkesinde kişilerin toplu olarak bir araya gelmemelerine yönelik yeni tedbirlerin alındığı görülmektedir.

Ülkemizde de koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme sosyal izolasyonu temin fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken ek kurallar ve önlemler belirlenmekte ve uygulamaya geçirilmektedir.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen aşamanın Sağlık Bakanlığı ile İç İşleri Bakanlığının birlikte incelenmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları üzerine ilave kararların alınması gerektiği değerlendirilmiştir.

Salgınla mücadelede kurumsal kapasitenin yükseltilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların bilhassa yerel yönetimlerin takip denetim ve uyarı sistemine daha fazla katkı sunmalarına yönelik hususların görüşülmüş ve karara bağlanmıştır.

Bu kapsamda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca

1. 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren önümüzdeki 7 gün boyunca aşağıda belirtilen 7 ayrı konuda tüm il ve ilçelerimizde genel denetimlerin yapılmasına yönelik gerekli planlama ve uygulamanın eşgüdüm içerisinde en üst seviyede icra edilmesine

2. Etkinliği ve görünürlüğü en üst seviyede olacak şekilde planlanmasına ve uygulanacak denetim faaliyetlerinde denetim ekiplerinin her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları kolluk yerel yönetimler il/ilçe müdürlükleri vb. köy/mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenmesine

3. Gerek belediyelerin il özel idarelerin kolluk araçlarının sesli duyuru sistemleri ile camilerden yapılan anonslar gerekse diğer iletişim vasıtalarıyla televizyon radyo gazete sosyal medya gibi yapılan paylaşımlar sonucunda vatandaşlarımızın özellikle maske kullanma konusundaki telkin veya çağrılara önemli ölçüde riayet ettikleri değerlendirilmektedir. Maske kullanımı konusundaki hassasiyetin aynı şekilde korunmasının yanı sıra fiziki mesafe kuralı konusunda da duyarlılığın arttırılması gerekmektedir.  Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kapalı alanlarda yoğunlaşmaların artacağı öngörüldüğünde fiziki mesafe kuralının hayatın her alanında ve tüm mekânlarda uyulması gereken bir kural olduğu kapalı alanlarda kalabalık şekilde toplanılmasının halk sağlığı açısından risk oluşturduğu ve kapalı yerlerin sık sık havalandırılması gerektiği hususlarının her türlü duyuru vasıtasıyla vatandaşlarımıza hatırlatılması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla aşağıdaki duyuru metninin yukarıda belirtilen vasıtalarla anons edilmesine

Kıymetli vatandaşlarımız Salgınla mücadelede maske temizlik ve mesafe kurallarına uyma konusunda çok dikkatli olmalıyız.

Saygıdeğer hemşerilerimiz Sonbahara girdik kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı yerlerde ve yoğunluğun arttığı alanlarda fiziki mesafe kuralı noktasında daha dikkatli olmalıyız. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz.

İnşallah birlikte başaracağız.

4. Salgınla mücadelenin temel unsurlarından birisi olan filyasyon çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş vatandaşlarımızın yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır. Covid19 tanısı konulan kişilerin temaslısı oldukları kişilerle ilgili bilgileri eksik/gerçeğe aykırı şekilde vermeleri durumunda gerekli idari ve adli işlemlerin yapılması hususu 24.09.2020 tarih ve 106 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile uygulanmaya başlamıştır. Son dönemlerde temaslı bildirim oranlarında düşüş olduğu birinci derece yakınlar dışında temaslı bildiriminde isteksizlik yaşandığı görülmektedir.  Salgının yayılımının önlenmesi açısından Covid19 tanısı konulan kişilerin gerçeğe aykırı eksik yanıltıcı beyanlarının tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması mutlaka sağlanmasına

5. 30.09.2020 tarihli 108 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla otobüs metro metrobüs vb. yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar HES uygulaması arasında gerekli entegrasyonların sağlanmasına karar verilmiştir. Şehir içi toplu ulaşım sistemleri ile HES entegrasyonunun sağlanmasına ilişkin temel usul ve esaslara dair hükümler İç İşleri Bakanlığının 18/10/2020 tarihli Koronavirüs Salgını Ek Tedbirleri konulu yazısının Ek1de gönderilen çerçevede yürütülmesine ve gerekli entegrasyonlar bir an evvel sağlanmasına Bu konuya ilişkin iş ve işlemlerin genel yürütümü İç İşleri Bakanlığımız denetim elemanlarınca gerçekleştirilecek olan teftiş veya soruşturmalarda da özellikle takip edilecektir.

6. Özellikle mermer ocakları fabrikalar gibi fazla sayıda kişinin çalıştığı işletmelerde pozitif vaka görüldüğünde iş yeri ortamında hızlı yayılım olduğu yayılımın işyeri ile sınırlanamayıp çalışanların hanelerine de taşındığı görülmektedir. Bu nedenle söz konusu işletmelere ruhsat vermeye yetkili kurum Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sağlık Müdürlüğü faaliyet alanına göre ilgili müdürlük çalışanlarından izleme değerlendirme ve eğitim ekibi oluşturularak İş yerlerinin ziyaret edilmesine iş veren/işveren temsilcisi ve işletmenin  iş sağlığı güvenliği sorumlusu ile birlikte ilgili rehberler doğrultusunda alınması gereken tedbirlerin planlanmasına

Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da Covid-19 Vaka Yaş Ortalaması Kaç ? Kim Daha Çok Bulaştırıyorr?
Bölgesel

Burdur'da Covid-19 Vaka Yaş Ortalaması Kaç ? Kim Daha Çok Bulaştırıyorr?

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunarak, Burdur Valisi Ali Arslantaş'ın Covid-19 salgını üzerine yaptığı açıklamalardan çıkan tespitleri tek tek sıraladı.

Burdur Fen Lisesi Kız Yurdunda Korona Alarmı
Bölgesel

Burdur Fen Lisesi Kız Yurdunda Korona Alarmı

Burdur Fen Lisesi yatılı kız yurdunda kalan öğrencilerde koronavirüs vakası tespit edildi.

Burdur'da Vaka Sayısı Artıyor Bir Köy Daha Karantinaya Alındı
Bölgesel

Burdur'da Vaka Sayısı Artıyor Bir Köy Daha Karantinaya Alındı

Burdur'un Çavdır İlçesi'ne bağlı Kozağaç Köyü karantinaya alındı.

VALİ ARSLANTAŞ, HALK OTOBÜSLERİNİ DENETLEDİ
Bölgesel

VALİ ARSLANTAŞ, HALK OTOBÜSLERİNİ DENETLEDİ

Burdur Valisi Ali Arslantaş Pazartesi gününden itibaren başlayan ve 7 gün boyunca her gün farklı bir konuda yapılacak Covid-19 genel denetimleri kapsamında bugün yapılan Halk Otobüsü Denetimlerine katıldı.

Başkan Mengi Uyardı "Tamamen Bitirmemiz Gerekiyor"
Bölgesel

Başkan Mengi Uyardı "Tamamen Bitirmemiz Gerekiyor"

AK Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Burdur genelinde vakaların artış gösterdiğini belirterek, ''akraba ziyaretlerini ve akşam ev gezmelerini tamamen bitirmemiz gerekiyor'' dedi.

Vali Arslantaş'tan Korona Virüs Açıklaması "Burdur'da Vakaların %65'i...."
Bölgesel

Vali Arslantaş'tan Korona Virüs Açıklaması "Burdur'da Vakaların %65'i...."

Burdur Valisi Ali Arslantaş, sosyal medya hesabı üzerinden duyuru yaparak Burdur'da artan korona virüs vakalarına dikkat çekti. Vali Ali Arslantaş, Burdur genelinde vakaların %65'inin akrabalardan bulaştığını açıkladı.