Burdur

Burdur'da Vatandaş Meydan Genişlesin İstiyor

Burdur İl Özel İdaresi, yeni binanın yapımın tamamlanmasıyla Burdur- Tefenni Karayolu üzerinde bulunan yeni İl Özel İdare binasına taşınmıştı.

Burdur'da Vatandaş Meydan Genişlesin İstiyor

Burdur İl Özel İdaresi, yeni binanın yapımın tamamlanmasıyla Burdur- Tefenni Karayolu üzerinde bulunan yeni İl Özel İdare binasına taşınmıştı.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçe gösterilerek boşaltılan eski binanın ne şekilde değerlendirileceği ise belirsizliğini koruyor.

VATANDAŞ NE İSTİYOR?

Burdur İl Özel İdare Binasının akıbetiyle ilgili vatandaşların ne düşündüğü araştırıldı. Bu kapsamda, Burdur kent merkezinde tek soruluk bir anket yapıldı. Önceki gün öğleden sonra gerçekleştirilen ankete 300 kişi katıldı.  Katılımcılara, “Cumhuriyet Meydanı'nda Bulunan Eski (Boşaltılan) İl Özel İdare Binasının Nasıl Değerlendirilmesini İstersiniz?” Sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 64’ü boşaltılan binanın yerinin meydan olarak, yüzde 36’sı ise ticari alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

HALKIN GEREKÇESİ NE?

Alanın meydan olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, “Deprem olsa kaçacak yerimiz yok. Burdur’un meydana ihtiyacı var. Burdur’da meydan yok. Şehirler meydanlarıyla anılırlar. Her programda, mitingde, konserde yollar kapatılıyor, Burdur’a meydan gerekli.” Dediler. Alanın ticari alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar ise, “Burdur’da yeterince meydan var, iş sahası gerekli. Özelleştirilmeyecekse ticari alan olmalı. Burdurluya iş sahası açılmalı bu yüzden ticari alan olmalı. AVM yapılarak ekonomi hareketlendirilmeli.” Dediler.

VATANDAŞLARDAN ÖNERİ VAR

Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirleri Halil İbrahim Kara, Mina Kaya tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasına katılan vatandaşlar, ayrıca bazı önerilerde de bulundu. Bu önerilere göre; İl Özel İdare binasının yıkılarak meydana katılması ve Burdur’a geniş ve kullanışlı bir meydan kazandırılması ancak alanın altının da yer altı çarşısı gibi amaçlarla değerlendirilmesi önerisinde bulundular.

“ÜSTÜ MEYDAN ALTI KAPALI ÇARŞI-OTOPARK OLSUN”

Öte yandan ankete katılan bazı vatandaşlar da, mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan Kültür Sarayı ve aynı meydanda bulunan eski Belediye binasının da yıkılarak yeniden meydan düzenlemesi yapılmasını istedi. Yapılacak düzenlemede; meydanın altının otoparklı kapalı çarşı, üstünün de meydan olmasını istediklerini dile getirdiler. Yapılması istenen yer altı çarşının mülkiyet haklarının, Valilik ve Belediye’ye ait olmasının gerektiğini savunan vatandaşlar, yer altı çarşının girişinin ise Köprübaşı-Gazi Caddesi güzergâhından yapılabileceği, böylece Gazi Caddesi’nin altlı üstü çift yön olarak araç trafiğine açılması tartışmasına da son nokta koyulabileceği önerisinde bulundular.

İLK AÇIKLAMAYI İGM BAŞKANI AKBIYIK YAPMIŞTI

Burdur İl Özel İdaresi’ne ait Burdur Meydanındaki bina hakkında ilk açıklamayı Ekim Ayı İl Genel Meclisi toplantısında Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık yapmıştı. Başkan Akbıyık açıklamasında; “Geçen ay taşındığımız hizmet binasının hangi amaçla kullanılacağı konusunda grup başkan vekillerimizin olduğu bir toplantıda Sayın Valimiz, binanın Özel İdare’den takas veya satış yoluyla değerlendirilmesinin uygun olacağını söyledi. Çünkü deprem dayanıklılığında çürük çıkan bir yer. Bununla ilgili geçen ay içerisinde Özel İdare’nin Cumhuriyet meydanında bulunan arazisi şu an ‘Resmi kurum’ olarak gözüküyor. Bununla ilgili İl Özel idaremiz tarafından Burdur Belediye Başkanlığı’na bir resmi yazı yazıldı. Burada ‘İmar değişliği yapılması’, ‘Resmi kurum’ olan yerde her hangi birisi faaliyet yapamıyor. Adı ne olursa olsun. Meydan olsun, ticari amaç olsun, bu konuda ‘İmar’da değişiklik yapılması teklifi’ sunuldu. Geçen ilk defa Belediye Meclisi toplantısında belediye meclisinden şöyle bir karar çıktı. Bu bölgenin ne yapılacağı konusunda STK’lar, sivil toplum kuruluşlarına önerge sunulması konusunda yarından sonra yani ayın Belediye Meclisinde bu konu gündeme gelecek” Demişti.

“BELEDİYE BURAYI ALABİLİR”

“ Burdur Belediyesi’nin muhakkak arazileri de var. Özel İdare arazileri var. Nasıl ki önceki yıllarda Sağlık Bakanlığıyla yapılan şu anda devlet hastanesinde camlı binanın takası konusunda Burdur Belediyesi protokol imzaladıysa ve bu güne kadar gerçekleşemedi. Bundan üzgünüz muhakkak. Devlet Hastanesi yapılıyor.  Bizde bütün meclis üyelerinin ortak kararı olduğunu düşünüyorum. Sayın valimiz de bu konuda hem fikir. Belediye burayı alabilir. Sıkıntı yok. Ama biz Özel İdare’nin mal varlığı ile belediyenin mal varlığı takası belediye başkanımız teklif etti.  Bunun bilgisini de aldık. İnşallah bu karar çıkar. Çünkü orada yaşanabilecek en ufak bir depremden sonra, talihsiz kazada orada kiracıların mağdur olmasını istemiyoruz. Bu konuyu size belirtmek istiyorum. İnşallah Çarşamba günü bununla ilgili bir karar çıkar. Ticari alan olması bir anlam ifade etmiyor. Bazı ekspertiz değerleri olacak. Bağımsız ekspertiz firmalarına değerler tespiti yapılacak. Daha sonra sayın valimiz muhakkak bugün gelen tahsisle ilgili kararı bize gelecek. Eğer belediyeye mi tahsis edeceğiz. O binada satışa mı çıkacak. Amacımız ‘ticari alan olarak İmar değişikliğinin yapılması” Açıklaması yapmıştı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur Valisi Öksüz, Yapımı Tamamlanan İl Özel İdare Hizmetlerini Yerinde İnceledi
Yerel Yönetim

Burdur Valisi Öksüz, Yapımı Tamamlanan İl Özel İdare Hizmetlerini Yerinde İnceledi

Burdur Valisi Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Mustafa Oğuz ile birlikte Çeltikçi Kuzköy, Güvenli ve Burdur Merkez Gökçebağ Köylerinde İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan kilit parke, kapalı sistem sulama hattı, içme suyu isale hattı ve prefabrik içme suyu deposu gibi çalışmaları yerinde inceledi.

Burdur'da alt yapı çalışmaları: Burdur alt yapı çalışmalarına 4 milyar liralık harcama
Bölgesel

Burdur'da alt yapı çalışmaları: Burdur alt yapı çalışmalarına 4 milyar liralık harcama

Burdur İl Özel İdaresi, 2005-2023 yılları arasında gerçekleştirdiği alt yapı çalışmalarında 4 milyar 374 milyon 460 bin 863 lira 59 kuruş harcadı. Detaylı bilgiler için okumaya devam edin.

Burdur'da köylerin altyapı ihtiyaçları karşılanıyor
Yerel Yönetim

Burdur'da köylerin altyapı ihtiyaçları karşılanıyor

Burdur İl Özel İdaresi, köylerin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Burdur İl Özel İdaresinin yeni yıl bütçesi belli oldu! İşte o rakam
Bölgesel

Burdur İl Özel İdaresinin yeni yıl bütçesi belli oldu! İşte o rakam

Burdur İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi'nin 2024 yılı bütçesini oy birliği ile kabul etti. Bütçe 730 milyon TL olarak belirlendi.

Kağılcık Köyü'nün yolu sıcak asfaltla kaplandı
Yerel Yönetim

Kağılcık Köyü'nün yolu sıcak asfaltla kaplandı

Burdur Karamanlı'nın Kağılcık Köyü'nün ana giriş yolu, İl Özel İdaresi tarafından sıcak asfaltla kaplandı. Yolun yeni hali vatandaşları memnun etti.

Onlar Burdur'da can dostlar için sahadalar
Bölgesel

Onlar Burdur'da can dostlar için sahadalar

Burdur İl Özel İdaresi Sağlık İşleri Müdürlüğü Veteriner Hizmetleri, sokak hayvanları için beslenme noktaları oluşturmanın yanı sıra kısırlaştırma, aşı ve rehabilitasyon çalışmalarını sürdürüyor.