Burdur

Burdur İl Genel Meclisinde TKDK Hibeleri Konuşuldu

TKDK Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran; Burdur İl Genel Meclisinin Kasım ayı 13. Birleşimindeki bütçe taslağı görüşmelerinde gerçekleştirdiği sunumla, değerli İl Genel Meclis Başkanı ve üyelerini, IPARD programı ve kurumun çalışmaları hakkında bilgilendirerek sorularını cevapladı.

Burdur İl Genel Meclisinde TKDK Hibeleri Konuşuldu

İl Genel Meclisinin 2020 yılı Kasım ayı 13. Birleşimi İl Genel Meclis Toplantı salonunda, İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık Başkanlığında yapılan toplantıya TKDK hibeleri damga vurdu. Önümüzdeki Şubat ayında Burdur'da kuruluşunun 9. Yılını kutlayacak olan TKDK henüz yeni bir kurum olmasına karşın kısa zamanda gerçekleştirdiği hizmetler sayesinde adından sıkça bahsettirmeyi başardı.

Gerek verdiği hibelerin miktarıyla ve aldığı birbirinden farklı sektörlerdeki proje başvurusuyla, gerekse bu projeleri hayata geçirerek hayallerini gerçekleştiren hepsi birbirinden kıymetli ve çarpıcı insan hikayeleriyle sık sık yerel ve ulusal basına konu oldu. Öyle ki bazı yatırımlar ve proje sahipleri başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin üst düzey bürokratları tarafından takdirle karşılandı ve ödüllendirildi.

Kısa zamanda bu hatrı sayılır başarının mimarlarından olan Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran da, sayın meclis başkanı ve üyelerinin huzurunda tüm bu başarı hikayesinin dinamiklerini oluşturan ve kurımun çalışma ekseninde yer alan IPARD programına ilişkin yaptığı sunumla salondan tam not aldı.

Önümüzdeki haftalarda yeni bir çağrının da müjdesini veren Yıldıran: "Çok zorlu ve çetin geçen şu pandemi döneminde hafızalara kazınan tek şey hastalık olmasın istedik. Biz istedik ki hayaller de konuşulsun, alın teri de başarı da konuşulsun ve böylece kırsalda bir ateş yakalım istedik. Ve şu an görüyoruz ki verdiğimiz her bir hibe, attığımız her bir imza birer odun olmuş hep birlikte etrafında oturup ısındığımız o ateşi harlamış.

En son çıktığımız çağrıda bile tüm dünya pandemi sürecinin acımasız sürecini yaşarken bizler tüm tedbirleri ve cesaretimizi yanımıza alarak; 11 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ve 29 Temmuz 2020 tarihinde son bulan IPARD II Programı 9. çağrı ilanı kapsamında, Koordinatörlüğümüze toplam 96 proje başvurusu aldık. Bu başvuruların toplam yatırım tutarı ise 135,6 Milyon TL olarak gerçekleşti.

Kurulduğumuz ilk günden itibaren Burdur’a daha fazla yatırım yapmak adına hizmet eden TKDK ailesi olarak bizler, almış olduğumuz 96 adet projeyle tarım ve hayvancılık sektöründe ülkenin önde gelen büyük şehirlerini geride bırakarak İlimize 135,6 milyon liralık yatırım kazandırma fırsatını elde ettik. Bu yatırım tutarı ile TKDK Burdur İl Koordinatörlüğü olarak çıtayı en üst seviyeye çıkararak, şimdiye kadar ki bir çağrı döneminde yapılan en yüksek yatırım seviyesine ulaşmıştırmayı başardık.

Merkez İlçe ile birlikte, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova ilçelerinden toplam 96 adet proje başvurusu resmen bir rekordur. Teslim edilen projelerin incelenmesinin ardından sözleşme imzalama süreçleri de başladı ve her ilçedeki TKDK yatırımlarına yenilerini ekledik.

Atılacak ilk imzalar sonrasında Burdur’a 135,6 Milyon TL yatırımın gerçekleşeceği ve söz konusu miktarın da 76 Milyon Lirasının karşılıksız verileceği bu projeler, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” ile birlikte “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” başlığı altındaki sektörleri içermektedir. Bu sektörler arasında; açık alan ve serada tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi, kültür ve istiridye mantar üretimi, alabalık üretim çiftliği, kooperatiflerin yararlandığı makine parkları, arıcılık, kesme çiçekçilik, fide ve fidan üretimi ve yenilenebilir enerji yatırımları yer alıyor.

Hayvancılık alanındaki hibe oranlarının yüzde 70’lere kadar artması ve bu alandaki alanındaki başvuruların tamamlanmasıyla birlikte alınan projeler arasına süt inekçiliği, hindi yetiştiriciliği, büyükbaş besi ve koyun yetiştiriciliği de eklenmiş oldu.

% 18’lik KDV muafiyeti de bulunan projeler en kısa sürede tamamlanarak Burdur’un ve bölgemizin gelişimine katkı sağlayacak ve istihdam fırsatı yaratacaktır. İlimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'un el emeği göz nuru ürünleri büyük ilgi gördü! Hülya Koçyiğit hayran kaldı
Bölgesel

Burdur'un el emeği göz nuru ürünleri büyük ilgi gördü! Hülya Koçyiğit hayran kaldı

Burdur'un el emeği göz nuru ürünleri Ankara'da düzenlenen Tarımda Kadın Emeği Zirvesi'nde büyük ilgi gördü. Duayen sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit de Burdur standını ziyaret ederek tıbbi ve aromatik bitkilerden üretilen ürünlere hayran kaldı.

Burdur'da 33 projeye 43 milyon TL hibe
İş Dünyası

Burdur'da 33 projeye 43 milyon TL hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörlüğü, 2023 yılında 33 projeye toplam 43 milyon TL hibe ödemesi yaptı. Bu, TKDK'nın bir yılda yaptığı en yüksek hibe ödemesi oldu.

Burdur'un en büyüklerinden olacak! Sona geliniyor
Bölgesel

Burdur'un en büyüklerinden olacak! Sona geliniyor

Burdur'un en büyük fabrikalarından biri olacak. TKDK Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran, üretim tesisinde son montajların yapıldığını söyledi.

TKDK Burdur, Kapasite Geliştirme Toplantısı Düzenledi
Bölgesel

TKDK Burdur, Kapasite Geliştirme Toplantısı Düzenledi

TKDK Burdur İl Müdürlüğü, Kemer-Karamanlı Yerel Eylem Grubu ve Kemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen Kapasite Geliştirme Toplantısı'nda, kurum faaliyetleri, IPARD destekleri ve kırsalda LEADER yaklaşımı hakkında bilgilendirici faaliyetlerde bulundu.

Çavdır'da kadın kooperatifi ve süt işleme tesisi projesi
Bölgesel

Çavdır'da kadın kooperatifi ve süt işleme tesisi projesi

Çavdır Belediye Başkanı Süleyman Kayacan, Burdur TKDK İl Müdürü Mesut Yıldıran ile bir araya gelerek, ilçede kurulacak kadın kooperatifini ve keçi koyun sütü işleme tesisi projesini görüştü.

Kadın girişimcilere TKDK'dan tam destek
Bölgesel

Kadın girişimcilere TKDK'dan tam destek

Burdur'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Mesut Yıldıran ve Burdur Gelişim Merkezi tarafından düzenlenen proje görüşmeleri ile kadın kooperatiflerinin desteklenmesi hedefleniyor.