Burdur / Burdur

Burdur STK Başkanlarından Başkan Özcan'a Tam Destek

Türkiye’de giderek artan girdi maliyetleri ve buna karşılık yaklaşık bir yıldır sabit kalan çiğ süt fiyatları nedeniyle, zararına üretim yapmayı sürdüren süt üreticilerinin, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten sivil toplum ve üretici temsilcileri ortak bildiri düzenleyerek, hükümete seslendi.

Burdur STK Başkanlarından Başkan Özcan'a Tam Destek

İlgili Bakanlıkların, girdi maliyetlerinden dolayı meydana gelen artışları dikkate alarak, çiğ süt referans fiyatlarını bu şekilde belirlemesini ve maliyet artışlarını durdurmaya yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesini içeren ortak açıklamayı, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp yaptı.

Burdur Sivil Toplum Örgüt Başkanlarının ortak deklarasyonu şu şekilde:

“Değerli basın mensupları, ülkemizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan aile işletmelerinin sayısı oldukça fazladır. Özellikle süt, küçük ölçekli işletmelerimiz tarafından üretilmekte olup, bundan elde edilen gelir ise ailenin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. 2020 yılının başlarında ortaya çıkan pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, ülkemizin her köşesinde, bin bir zahmetle üretimi sürdürmek isteyen, tüm zorluklarla mücadele eden, ayakta durmaya çalışan süt üreticilerimiz, yolun sonuna gelmiştir... Aylardır süt fiyatlarının revize edilmesini bekleyen üreticimiz, artık alın terinin karşılığını alamamaktadır. Eğer ki üreticimizi üretimde tutacak destek, Devlet tarafından sağlanamazsa, ülke ekonomimiz daha da kötü etkilenecektir. Gıda Komitesi, süt üreticisinin feryadını görmezden gelemez. Özellikle dövize bağlı girdi maliyetlerindeki artışın kontrol edilemediği bir ülkede, üretici fiyatlarının sabit kalması asla kabul edilemez. Şuanda 1 litre süt satan üreticimiz, sattığı sütün karşılığında bir kilo yem alıyor, dolayısıyla zarar ediyor. Bu durumdan dolayı, yem/süt paritesi, süt üreticisinin mağduriyeti açısından yeniden düzenlenmelidir. Girdi fiyatlarındaki artışı kontrol edemeyen, üretici fiyatlarını uzun süre sabitleyen bu sistem, üreticimize onarımı mümkün olmayan zararlar vermektedir. Eğer ki, tarım sektörünün sorunlarına çözüm bulunamazsa, üreticimizin üretimden kopması kaçınılmazdır.

Özellikle son dönemde, et ve süt üreticilerini üretimden koparmaya yönelik ciddi maliyet artışları yaşanmıştır. Temmuz ayı başından beri çiğ süt fiyat artış talebimizin dikkate alınmaması, devlet yetkililerinin tarım sektörüne olan bakışını gözler önüne sermiştir. Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve üretici temsilcileri olarak köylümüzün, çiftçimizin feryadını her platformda yüksek sesle duyurmaya çalışsak da, bu feryada bilinçli bir şekilde, bazı kesimler tarafından kulak tıkanmıştır. Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda yetersiz ve işlevsiz kalması nedeniyle, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Üyeliğinden onuruyla istifa etmiştir. Bizler Sayın Özcan’ın aldığı kararın arkasında olduğumuzu özellikle belirtmek istiyoruz. Ulusal Süt Konseyi’nin yapısal problemleri ve Sayın Özcan’ın istifa dilekçesinde bahsettiği sorunların, üretici ve tüketici menfaati açısından en kısa sürede çözülmesini talep ediyor, ülkemizin her köşesinde fedakarca üretim yapmaya çalışan, üretici örgüt temsilcileri ile sektöre hizmet veren meslek kuruluşu temsilcilerimizden de aynı duyarlılığı bekliyoruz.

Burdur’daki tarımsal üretici temsilcileri ve tarımsal meslek örgütleri olarak kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Gölhisar Altınyayla Süt Ür. Bir. Başkanı Yeşilova Süt Ür. Bir. Başkanı Kahraman Arlı Nihat Eren

Bucak-Çeltikçi-Ağlasun Süt. Ür. Bir. Bşk Burdur Süt Ür. Bir. Başkanı Tahsin Baran Yakup Yıldız

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Köy-Koop Başkanı

Kazım Üstüner Osman Bütüner

Ağlasun Ziraat Odası Başkanı Bucak Ziraat Odası Başkanı

Ail Uğur Bilal Özel

Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Burdur Ziraat Odası Başkanı

Hasan Güz Kemal Kubilay

Çavdır Ziraat Odası Başkanı Gölhisar Ziraat Odası Başkanı

Mehmet Ceylan Rıza Şenol

Yeşilova Ziraat Odası Başkanı Tefenni Ziraat Odası Başkanı

Tekin Korkmaz Ünal Atalay

Bucak-Çeltikçi-Ağlasun Kırmızı Et. Ür. Bir. Bşk Burdur Kırmızı Et Ür. Bir. Bşk

Mesut Uğraş Turan Çayır

Burdur Damızlık Koyun-Keçi Yet. Bir. Bşk. Burdur Güçbirliği

Mustafa Yıldız Şevket Aksöz

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gündüzalp'ten Özbek Konuğuna Burdur'u Tanıtım Turu!
Bölgesel

Gündüzalp'ten Özbek Konuğuna Burdur'u Tanıtım Turu!

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Özbekistan Veteriner ve Damızlık Hayvancılık Geliştirme Komitesi Başkan Danışmanı Ziyodulla Pirnazarov'u ağırladı.

Enflasyonun Sebebi Üretimden Kaçmak! Enflasyonu Düşürmenin Tek Yolu Üretim!
İş Dünyası

Enflasyonun Sebebi Üretimden Kaçmak! Enflasyonu Düşürmenin Tek Yolu Üretim!

BTB Başkanı Gündüzalp, enflasyonun para politikalarıyla değil, üretim politikalarıyla düşürülebileceğini vurguladı. Gündüzalp, "2023 yılında gıda fiyatları dünyada %10,4 düşerken, Türkiye'de %69,6 arttı. Enflasyonu düşürmek için üretmeliyiz!" dedi

Küresel Isınmaya Karşı Sürdürülebilir Dönüşümlere İhtiyaç Var
İş Dünyası

Küresel Isınmaya Karşı Sürdürülebilir Dönüşümlere İhtiyaç Var

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 2023'ü "en sıcak yıl" olarak kaydetmesi üzerine küresel ısınmaya dikkat çekerek, sürdürülebilir yaşam için Avrupa Yeşil Mutabakatına uygun planlı, yenilikçi ve verimli dönüşümlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çiğ süt fiyatı karmaşası! Çiğ süt fiyatları ihmal mi ediliyor?
Bölgesel

Çiğ süt fiyatı karmaşası! Çiğ süt fiyatları ihmal mi ediliyor?

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, çiğ süt fiyatlarının açıklanmamasına tepki gösterdi. Gündüzalp, "Üretimin devamlılığı ve üreticinin desteklenmesi milli bir görevdir." dedi.

Başkan Gündüzalp'ten fedakar basın emekçilerine teşekkür
Bölgesel

Başkan Gündüzalp'ten fedakar basın emekçilerine teşekkür

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gündüzalp, mesajında gazetecilerin önemine vurgu yaparak, fedakar basın emekçilerine teşekkür etti.

Gıda enflasyonu tabloyu bozdu! Bu yaraların iyileşmesi zor olur
Bölgesel

Gıda enflasyonu tabloyu bozdu! Bu yaraların iyileşmesi zor olur

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 enflasyon rakamlarını değerlendirerek, gıda enflasyonunun dünya genelinde %11 düşerken Türkiye'de %72 artmasının zor bir yılı gösterdiğini belirtti.