Burdur

Burdur tarım ve hayvancılığı için ortak akıl

Burdur'da tarım ve hayvancılık alanındaki sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için bir araya gelen ilgili kurum ve kuruluşlar, ortak akılla çalışacak.

Burdur tarım ve hayvancılığı için ortak akıl

Burdur Valiliği tarafından, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile “Türkiye Yüzyılı Burdur Tarım ve Hayvancılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenlendi.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen çalıştaya Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz, Mustafa Oğuz ve İzzet Akbulut, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bozkurt, Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Merkez Başkanı Kamil Özcan, STK Temsilcileri, akademisyenler ile basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel yaptı. Adıgüzel, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“Burdur’un tarım ve hayvancılıkta kendi hikayesini yazma vakti gelmiştir.” vurgusunu yaparak sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise “Hayvancılık alanında ihtisas üniversitesiyiz, embriyo transfer ve çiftlik belgelendirmesi olan, akreditesi olan, 180 köyü gezen gönüllü veteriner hekimler MAKÜ’de, Burdur’da. 6 yıldır çalıştığımız ciddi bir bilgi birikimi var. Her şey Burdur’da ama Burdur’da hala kendi hikayemizi yazmakta geç kaldığımızı düşünüyorum. Biz, köy modeli dediğimiz daha önce çalıştığımız bir proje ile Türkiye’nin her yerine damızlık hayalini kuruyoruz. İnşallah bu toplantı bunun başlangıcı olur. Başarılı bir çalıştay olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Milletvekili Mustafa Oğuz, “Türkiye yüzyılına girdiğimiz günlerde Burdur için neden Burdur yüzyılı başlatmayalım? Burdur’da hayvancılıkta, üretimde ve veriler noktasında daha iyi olabileceğimizi bizlere gösteriyor. Özellikle üretim sürecinde pazar oluşturma konusunda ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Burdur ile ilgili bir marka oluşturamadık. Bir marka oluşturabilirsek tarım ürünlerinde daha ileri gidebileceğimiz düşünüyorum. Bu çalıştay hem sektör bileşenlerine hem de bizlere bir yol gösterir diye umuyorum ve emek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Milletvekili İzzet Akbulut ise “Tarım ve hayvancılık hem ülkemiz hem de ilimiz açısından çok önemli bir konu. Milli ekonominin temeli ziraattir diyen bir anlayıştan geliyoruz. Özellikle MAKÜ’nün pilot üniversite seçilmesi ve Burdurlu hemşehrimizin Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olması ilimiz için insanı umutlandırıyor. Ama şunu da belirtmek istiyorum çiftçilerimiz üretimden uzaklaştı. Bundan sonra yaşanılacak politikalarla çiftçilerimizin geri kazanılabileceğini düşünmekteyiz. Ne kadar destekleme yaparsak yapalım çiftçimize üreticimize, üretime başlamadan önce maliyet tablosu çizmediğimiz müddetçe bunların hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Bugün burada gerçekleştirilen çalıştayın güzel sonuçlar doğurabileceğini umuyor, teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Burdur ile ilgili bir konu olduğunda ilgililerin hemen bir araya gelerek yol haritası çıkarma gibi önemli bir deneyimi var” diyerek sözlerine başlayan Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz ise “Kültürümüzde istişare, akademi dünyasında ise çalıştay dediğimiz tam olarak budur yani ortak akıl. Burdur’da üzerinde çalışılması gereken önemli sektörler var. Ne kadar istihdam ne kadar katma değer elde ediyoruz sorusunu acilen masaya koyup çözüm önerilerini bulmamız gerekiyor. Bugün tarım ve hayvancılığı masaya yatırıyoruz. Şehrin ortak aklı için oluşturulmuş birikim ile üniversite bir taşıyıcılık görevi görüyor ki artık sadece taşıyıcılık da yapmıyor, kılı kırk yararak çalışmalarını yürütüyor. Embriyo merkezi kuruluyor ve bu merkez ile boğalar elde ediliyor ama sahada bunun yaygınlaştırılması için tekrar görüşmelerin yapılması gerekiyor. İşin bir sürü boyutu var. Tüm boyutları ile MAKÜ’nün ısrarlı bir şekilde çalışması sonuçlarını aldı. Burdur tüm teknolojisi, insan kaynağı, bu alanda yetiştirilmiş öğretim elemanları ve sertifikasyonunu almış olarak sahaya çıkmaya hazır bir durumda. Türkiye’deki hayvan varlığı ile tüm Türkiye ve Ortadoğu’ya yetecek sayısal değere sahibiz. Sadece Türkiye değil dünya birliğinin de akreditasyonunun kurulması için çalışma yapmamız gerekiyor. Şehir aklı ve şehir gücünü ortaya çıkarmak gerekiyor. 3 milletvekili de burada, Burdur için birlikteyiz. Bu sorumluluğu milletimiz bizlere verdi. Güçlerimizi birleştirirsek şehir ileriye gider. Burdur’da bir mesele olduğu zaman tüm vekiller bir arada olma noktasında en ufak bir sıkıntımızın olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Burdur Valisi Türker Öksüz ise yaptığı konuşmada Burdur’un sorunlarının tespiti için ortak akılla bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak “Burası teke yöresinin başkenti, lavanta diyarı diyoruz. Tarım ve hayvancılık yaşam kaynağımız, milli gelir ve istihdama da katkı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Her ülke için vazgeçilmez bir sektör. Damızlık hayvan sayımızla, yetiştiriciliğimizle dikkat çeken bir şehiriz. Örgütlü bir yapımız var. Her ile örnek olabilecek pozisyondayız. Ülkemiz süt üretiminde de önemli sıralardayız. Küçükbaş hayvan ve alabalık üretiminde de kayda değer bir durumda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Tüm bu değerlerimizle ortak bir akılla çalışmaları yaparak ilimizin gelişimine katkı sağlayabileceğimize inanıyorum. Türkiye yüzyılı için bugün burada toplanmaktan duyduğum mutluluğu belirterek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından program “Türkiye Yüzyılı Burdur Tarım ve Hayvancılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” ile devam etti.

Çalıştayda Büyükbaş Süt Sığırcılığı, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hayvan Hastalıkları, Örtü Altı Yetiştiriciliği, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile Tarla ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliği olmak üzere 6 farklı masada oturumlar gerçekleştirildi. Program, rapor sunumları ile son buldu.

Burdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akılBurdur tarım ve hayvancılığı için ortak akıl

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'
Bölgesel

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fuarın önemini vurgulayarak tüm üreticileri ve ilgilileri fuara katılmaya davet etti. GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 9. Tarım Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Burdur'da gerçekleştirilecek.

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'
Bölgesel

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Burdur Teke Yöresi 9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın bir güçbirliği örneği olduğunu söyledi.

Burdur Teke Yöresi Tarım Fuarı Kapılarını Açıyor! Tarım Fuarı Burdur'un Dinamiklerini Güncelleyecek!
Bölgesel

Burdur Teke Yöresi Tarım Fuarı Kapılarını Açıyor! Tarım Fuarı Burdur'un Dinamiklerini Güncelleyecek!

9. Burdur Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı 2-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında Burdur'da gerçekleştirilecek. Fuarda tarım ve hayvancılığın geleceği, sektördeki yenilikler ve yatırım imkanları ele alınacak.

Burdur'da Honamlı Irkının En Güzel Tekeleri ve Keçileri Yarışacak!
Bölgesel

Burdur'da Honamlı Irkının En Güzel Tekeleri ve Keçileri Yarışacak!

GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 9. Tarım Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı'nda, Honamlı ırkının en güzel teke ve keçileri gövde gösterisine çıkacak.

Vali Çiftçi'den Tarım ve Hayvancılık Müjdesi!
Etkinlik

Vali Çiftçi'den Tarım ve Hayvancılık Müjdesi!

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Aziziye Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 800 dönümlük arazisinin tarım ve hayvancılık için değerlendirilmesi talimatını verdi. Arazide sera sistemi ile meyve ve sebze yetiştiriciliği, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılması planlanıyor.

Vali Türker Öksüz Liderliğinde Burdur'da Tarım ve Hayvancılık Projelerine Start Veriliyor
Bölgesel

Vali Türker Öksüz Liderliğinde Burdur'da Tarım ve Hayvancılık Projelerine Start Veriliyor

Burdur Valisi Türker Öksüz öncülüğünde hazırlanan tarım ve hayvancılık projeleri, katma değer yaratma ve ekonomiye destek sağlama amacıyla ele alındı. İl Özel İdaresi ve Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından koordine edilen toplantıda projeler detaylı bir şekilde sunularak görüş alışverişinde bulunuldu.