Burdur

Burdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimi

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) "Aile İşletmelerinde Yaşanılan Sorunlar ve Çözüm Yolları" eğitimi düzenledi.

Burdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimi

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) "Aile İşletmelerinde Yaşanılan Sorunlar ve Çözüm Yolları" eğitimi düzenledi.
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, 10 Şubat 2023 tarihinde, üyeleri için aile şirketlerinde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları konusunda eğitim düzenledi. BUTSO Konferans Salonundaki eğitimde Qality Danışmanlık Genel Müdürü Erol Dinçkal sunum yaptı ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Programın başlangıcında Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle geçmiş olsun dilekleri ve taziye mesajları dile getirildi.

Başkan Yusuf Keyik; Burdur'daki aile işletmelerinde bazen sorunlar yaşandığını ve bu anlaşmazlıkların her yeni nesilde gerçekleşen değişimden meydana geldiğini kaydetti. Şirketi kuran nesil ile şimdiki neslin farklı sosyoekonomik beklentiler içerisinde olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Keyik, BUTSO Hakem Heyeti olarak anlaşmazlığın giderilmesi çalışmaları yaptıklarını da belirtti. Başkan Keyik, iyi niyetle başlayan ortaklıkların ekonomik parametrelerin değişimi ile zedelenip sona ermemesi gerektiğini ve de aile şirketlerinin devamlılığını sağlayarak ekonomiye katkı sağlamanın önemli olduğunu söyledi.

AİLE ANAYASASI

Eğitimci Erol Dinçkal da Türkiye genelinde aile işletmelerinin olduğunu ve her işletmede olduğu üzere aile şirketlerinde de sorunlar yaşandığını aktardı. Dinçkal: "Aile şirketlerinin kurumsallaşması ve bir aile anayasası olması gerekir. Çünkü şirketi ciddi bir yerlere taşıyan bir birey var ve bu birey ailedeki diğerlerinden daha önemli konuma geliyor. Söz hakkı konusunda da bu bireye diğerlerinin öncesinde oluyor. Bu bireyin aldığı kararlar çoğunluk tarafından benimsenmemesi durumlarında anlaşmazlıklar veya ileri bir tarihe ertelemeler meydana geliyor. Ertelenen, önemsenmeyen veya üzerinde durulmayan konular zamanla aile şirketlerinde çok büyük sorunlar yaşatıyor. Bu nedenle aile şirketlerinde iyileştirilen veya entegrasyonu sağlanan konularda süreklilik önemlidir" dedi.

ÇOK AZI DÖRDÜNCÜ NESİLE ULAŞIYOR

Dinçkal: "Türkiye'de kurulmuş aile şirketlerinin yüzde 30'unun ikinci, yüzde 12'sinin üçüncü ve sadece yüzde 3'ünün dördüncü nesle ulaşabildiği görülmektedir. Türkiye'deki aile işletmelerinin oranı ise dünya ortalamasının oldukça üzerindedir. Bu işletmelerin başarısı onlara sürdürülebilirliği sağlarken, başarısızlıkları ise sorunlarla karşı karşıya gelerek yok olmalarına neden olmaktadır. Aile işletmelerinin başarısı ciro, karlılık, süreklilik, mutluluk, refah demektir. Başarısızlığı zarar, küçülme, mutsuzluk ve çatışma kavramlarını ifade eder. Çatışmanın yıkıcı etkilerine neden olan sebepler. Yetki Karmaşası, Statü Farklılıkları, Kurumun Vizyon ve Misyonunun Belirlenmemesi, İletişim eksikliği, Kurum Kültürüne Uygun Olmayan Davranışlar, Bireylerin Yetkinliklerine Göre Oluşturulmayan Organizasyon Yapıları, Yönetimsel Kurallar ve Prensiplerin Belirlenmemesi, Eğitim Eksikliği, Güç Savaşları, Gelir Paylaşımının Net Olmaması, Kar Payı Dağıtımının Olmaması, Şirket Aile Ayrımının Yapılmaması, Genç Neslin Adaptasyon Sorunları, Geleneksel Yaklaşımların Devam Ettirme İsteği ve Gücü Terk edememektir" şeklinde konuştu.

TEŞEKKÜR

Başkan Yusuf Keyik, üyelerine ve eğitimde emeği geçenlere teşekkür ederek; "Bugün burada güzel bir çalışma yapıldı. Bu çalışmanın önemli tarafı bir araya gelerek herkesten katılımlı şekilde iyi bir sonuç ortaya koymaktır. Üyelerimizin değişen ve gelişen ekonomik koşullara adapte olması amacıyla düzenlediğimiz eğitimlerimiz devam edecek. Bugünkü eğitimimizde üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda şirketlerde yaşanan anlaşmazlıklar ve bunların giderilmesini işledik. Sayın Dinçkal'a ve eğitimimize katılan üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Burdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimiBurdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimiBurdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimiBurdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimiBurdur TSO’dan 'Aile işletmelerinde yaşanan sorunlar' eğitimi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Ali İhsan Bekar

1 yıl önce / 13.02.2023

Aile işletmelerinin ömrü belli esas kurucudan sonra veya belki çocuklarından sonra kapanıyor.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

BUTSO Meclis Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu!
Etkinlik

BUTSO Meclis Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu!

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, düzenlediği iftar programıyla meclis üyelerini ve Burdur protokolünü bir araya getirdi.

Burdur Mart Ayında İhracatını %24,5 Artırdı
Bölgesel

Burdur Mart Ayında İhracatını %24,5 Artırdı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf KEYİK, Burdur'un 2024 yılı mart ayı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre %24,50'lik artış ile 24 milyon 737 bin 860 dolar olduğunu açıkladı.

BUTSO Ramazan'da 400 Aileye Gıda Yardımı Ulaştırdı
Bölgesel

BUTSO Ramazan'da 400 Aileye Gıda Yardımı Ulaştırdı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), Ramazan ayı gıda yardım geleneğini bu yıl da sürdürerek 400 ihtiyaç sahibi aileye gıda paketi ulaştırdı.

Burdur'un Şubat Ayı İhracatı Yüzde 41,3 Artış Gösterdi!
İş Dünyası

Burdur'un Şubat Ayı İhracatı Yüzde 41,3 Artış Gösterdi!

Burdur'un 2024 yılı şubat ayı ihracatı 17 milyon 834 bin 220 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,3'lük bir artışı temsil ediyor.

Burdur'da İhracatta Durgunluk: Hedeflerin Altında Kalındı
İş Dünyası

Burdur'da İhracatta Durgunluk: Hedeflerin Altında Kalındı

Burdur'un 2024 yılı ocak ayı ihracatı 17 milyon 708 bin 970 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre %18,2'lik bir düşüşe işaret ediyor. Başkan KEYİK, en çok ihracat yapılan ülkeleri ve sektörleri de açıkladı.

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat
İş Dünyası

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı basın toplantısında 2023 yılında Burdur'da 251 milyon 134 bin 672 dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ayrıca, odanın 2023 yılı faaliyet raporu da basın mensuplarıyla paylaşıldı.