Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) "Aile İşletmelerinde Yaşanılan Sorunlar ve Çözüm Yolları" eğitimi düzenledi.
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, 10 Şubat 2023 tarihinde, üyeleri için aile şirketlerinde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları konusunda eğitim düzenledi. BUTSO Konferans Salonundaki eğitimde Qality Danışmanlık Genel Müdürü Erol Dinçkal sunum yaptı ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Programın başlangıcında Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle geçmiş olsun dilekleri ve taziye mesajları dile getirildi.
Başkan Yusuf Keyik; Burdur'daki aile işletmelerinde bazen sorunlar yaşandığını ve bu anlaşmazlıkların her yeni nesilde gerçekleşen değişimden meydana geldiğini kaydetti. Şirketi kuran nesil ile şimdiki neslin farklı sosyoekonomik beklentiler içerisinde olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Keyik, BUTSO Hakem Heyeti olarak anlaşmazlığın giderilmesi çalışmaları yaptıklarını da belirtti. Başkan Keyik, iyi niyetle başlayan ortaklıkların ekonomik parametrelerin değişimi ile zedelenip sona ermemesi gerektiğini ve de aile şirketlerinin devamlılığını sağlayarak ekonomiye katkı sağlamanın önemli olduğunu söyledi.
Eğitimci Erol Dinçkal da Türkiye genelinde aile işletmelerinin olduğunu ve her işletmede olduğu üzere aile şirketlerinde de sorunlar yaşandığını aktardı. Dinçkal: "Aile şirketlerinin kurumsallaşması ve bir aile anayasası olması gerekir. Çünkü şirketi ciddi bir yerlere taşıyan bir birey var ve bu birey ailedeki diğerlerinden daha önemli konuma geliyor. Söz hakkı konusunda da bu bireye diğerlerinin öncesinde oluyor. Bu bireyin aldığı kararlar çoğunluk tarafından benimsenmemesi durumlarında anlaşmazlıklar veya ileri bir tarihe ertelemeler meydana geliyor. Ertelenen, önemsenmeyen veya üzerinde durulmayan konular zamanla aile şirketlerinde çok büyük sorunlar yaşatıyor. Bu nedenle aile şirketlerinde iyileştirilen veya entegrasyonu sağlanan konularda süreklilik önemlidir" dedi.
Dinçkal: "Türkiye'de kurulmuş aile şirketlerinin yüzde 30'unun ikinci, yüzde 12'sinin üçüncü ve sadece yüzde 3'ünün dördüncü nesle ulaşabildiği görülmektedir. Türkiye'deki aile işletmelerinin oranı ise dünya ortalamasının oldukça üzerindedir. Bu işletmelerin başarısı onlara sürdürülebilirliği sağlarken, başarısızlıkları ise sorunlarla karşı karşıya gelerek yok olmalarına neden olmaktadır. Aile işletmelerinin başarısı ciro, karlılık, süreklilik, mutluluk, refah demektir. Başarısızlığı zarar, küçülme, mutsuzluk ve çatışma kavramlarını ifade eder. Çatışmanın yıkıcı etkilerine neden olan sebepler. Yetki Karmaşası, Statü Farklılıkları, Kurumun Vizyon ve Misyonunun Belirlenmemesi, İletişim eksikliği, Kurum Kültürüne Uygun Olmayan Davranışlar, Bireylerin Yetkinliklerine Göre Oluşturulmayan Organizasyon Yapıları, Yönetimsel Kurallar ve Prensiplerin Belirlenmemesi, Eğitim Eksikliği, Güç Savaşları, Gelir Paylaşımının Net Olmaması, Kar Payı Dağıtımının Olmaması, Şirket Aile Ayrımının Yapılmaması, Genç Neslin Adaptasyon Sorunları, Geleneksel Yaklaşımların Devam Ettirme İsteği ve Gücü Terk edememektir" şeklinde konuştu.
Başkan Yusuf Keyik, üyelerine ve eğitimde emeği geçenlere teşekkür ederek; "Bugün burada güzel bir çalışma yapıldı. Bu çalışmanın önemli tarafı bir araya gelerek herkesten katılımlı şekilde iyi bir sonuç ortaya koymaktır. Üyelerimizin değişen ve gelişen ekonomik koşullara adapte olması amacıyla düzenlediğimiz eğitimlerimiz devam edecek. Bugünkü eğitimimizde üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda şirketlerde yaşanan anlaşmazlıklar ve bunların giderilmesini işledik. Sayın Dinçkal'a ve eğitimimize katılan üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.





Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (1)
Ali İhsan Bekar
2 yıl önce / 13.02.2023Aile işletmelerinin ömrü belli esas kurucudan sonra veya belki çocuklarından sonra kapanıyor.
Beğendim 0 | Beğenmedim 0 | Cevapla