Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya'da düzenlenen bir basın toplantısına katılarak, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler arasında yer alan Boubon Antik Kenti'ne ait eserlerin tanıtımına katıldı. 1960'lı yıllarda kaçırılan eserler, 60 yıl sonra tekrar doğduğu topraklara döndü.

Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile birlikte, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un himayelerinde Antalya Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Doğduğu topraklara iadesi sağlanan eserler içerisinde, İlimiz Gölhisar İlçesi İbecik köyündeki Boubon Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda kaçırılan 1 bronz heykel, 3 adet bronz heykel başı, 1 kadın büstü, 4 adet heykel parçası da yer alıyor.

Vali Öksüz program sonunda yaptığı değerlendirmede, eserlerin tekrar doğduğu topraklara dönmesinden, Burdur'a dönüyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere Bakanlık yetkililerine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Burdur Müze Müdürlüğümüze, yabancı yetkililere iade sürecindeki katkıları dolayısıyla teşekkür etti.

Bakan Ersoy'un katılımıyla gerçekleşen programda, ABD'de ve İngiltere'de ele geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu mahkeme kararıyla Türkiye'ye iade edilen Anadolu kökenli 42 tarihi eser, Antalya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Programda Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'da konuşma yaptı.

Müzede oluşturulan alanda sergilenen eserlerin arasında Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Roma İmparatoru Caracalla'nın genç ve yaşlı halini tasvir eden başlar, bronz kadın büstü ve erkek mask da bulunuyor. Ayrıca 6 bin yıl öncesine tarihlenen Kilia idolleri başları, İngiltere'den getirilen Boubon Antik Kenti kökenli MS 2. yüzyıla tarihlenen anıtsal imparator heykeli de yer alıyor.

İadesi sağlananlar arasında yer alan Boubon Antik Kenti kökenli eserler Anadolu'da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli eserleri arasında gösteriliyor. Özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları antik kentin tanrılaştırılan imparatorların heykellerinin dikildiği kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.

Ayrıca İlimiz Boubon Antik Kentinden kaçırılan, Sebasteion yapısına ait 2 adet bronz heykel olan Lucius Verus ile Septimius Severus'unda 2022 yılında ve 2023 yılı Mart ayında yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'ye iadesini sağlanmıştı.




Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)