Burdur

Burdur'un önemli değeri Nihal Hızır'ı kaybettik

Burdur ve Akdeniz bölgesinin halk oyunları ve folklor kültürüne büyük katkı sağlayan öncü isimlerinden Nihal Hızır'ın vefat haberi sanat camiasını derin üzüntüye boğdu.

Burdur'un önemli değeri Nihal Hızır'ı kaybettik

Burdur Halk Oyunlarının Öncü İsmi Nihal Hızır'ı Kaybettik

Burdur ve Akdeniz bölgesi, halk oyunları ve folklor kültürünün gelişiminde büyük bir öncü olan Nihal Hızır Hoca'nın vefat haberiyle sarsıldı. Halk oyunlarının çığır açan ismi, kültüre katkılarıyla bilinen Nihal Hızır, aramızdan ayrıldı. Bu büyük kaybın ardından sanat camiası ve sevenleri duygusal paylaşımlarla dolup taştı.

Bir Değer Kaybettik: Nihal Hızır'ın Ardından Duygusal Anılar

Burdur'da halk oyunlarının gelişimine öncülük eden ve folklor kültürüne damga vuran Nihal Hızır Hoca'nın vefatı, şehirde büyük bir üzüntüye neden oldu. Nihal Hızır'ın anısını yaşatan paylaşımlar arasında Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü'nün duygusal ifadeleri öne çıkıyor. Onun gözünden Nihal Hızır'ın öğretmenlik ve sanat hayatına dair samimi anılar aktarıldı.

Halk Oyunlarının Yol Göstericisi Nihal Hızır'ı Uğurluyoruz

Nihal Hızır Hoca'nın halk oyunları ve kültüre olan katkıları, Antalya'nın ardından tüm ülkeye yayıldı. Akdeniz Üniversitesi'nde alt yapıları oluşturulan ekipler, Nihal Hızır'ın rehberliğinde büyük başarılar elde etti. Bu büyük öğretmenin vefatı, dans eğitmeni Taner Ezgü tarafından da duygusal bir şekilde ifade edildi. Taner Ezgü, Nihal Hızır'ın halk oyunları alanındaki büyük emeğini ve dostluğunu yürekten paylaştı.

Sonsuzluğa Uğurluyoruz: Nihal Hızır'ın Mirası Yaşamaya Devam Ediyor

Nihal Hızır Hoca, Burdur ve Türkiye'nin dört bir yanında halk oyunları ve folklorun gelişimine yaptığı katkılarla anılmaya devam edecek. Onun öğrencileri, meslektaşları ve sevenleri, Nihal Hızır'ın mirasını yaşatma kararlılığında birleşiyor. Bugün ikindi namazının ardından Muratpaşa Camii'nden kaldırılarak Andızlı mezarlığına defnedilecek olan Nihal Hızır, unutulmaz anılarla anılıyor.

Halk Oyunları Dünyası Büyük Bir İsimi Kaybetti: Nihal Hızır'ı Anıyoruz

Burdur ve Türkiye'nin halk oyunları sahnesinin öncülerinden biri olan Nihal Hızır Hoca'yı kaybetmenin üzüntüsü yaşanıyor. Nihal Hoca'nın anısını yaşatmak için sosyal medyada yayılan duygusal mesajlar ve anılar, onun değerini ve etkisini bir kez daha vurguluyor. Halk oyunlarının ve kültürünün bu büyük savunucusunun ardından duyulan özlem hiç bitmeyecek.

Vefat Haberinin Ardından Sümer Ezgü Neler Söyledi ?

Sümer Ezgü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"NİHAL HIZIR

Bir değerli öğretmenin ardından...

Çocukluğum lise bire kadar Burdur/ Bucak'ta geçti.

Burdur İstasyon Cad. doktorunun büyük kızı Nihal Hanım Coğrafya ve İngilizce öğretmenimizdi. Dağlık bölgelerde ekonominin orman ürünleri ve hayvancılıkla, ovalarda tarımla döndüğünü onun ezber dışı yöntemiyle öğrendim. Asıl önemlisi bir ilçede o yıllarda özel kıyafetlerle İspanyol dansı yaptırmıştı ki, bizi dans sanatıyla buluşturdu. Sonra Burdur Lisesinde yollarımız gene kesiştiğinde Silifke, Elazığ, Burdur halk oyunlarını öğretti. Burdur kadın oyunları onun derlemeleri sayesinde sahnelerde sergileniyor. Yani ülkenin elit geçinen aydınlarındsn değil gerçek ve milli aydınlarındandı. Daha sonra benim Ankara Radyosu'ndan sanatçılık yıllarımda Burdurspor'dan tanıdığımız futbolcu ağabeyim Mustafa Ayhan'la evlendi. Yıllar önce Antalya'da yolda ikisiyle karşılaştık kenara çekilip hasretle sohbet ettik.

Öğrencisinin Sümer Ezgü Sanat Akademisi'ni gururla ziyaret ettiğini gözlerinde gördüm.

Hani bir klasik memur öğretmen vardır bir de eğitimci... İkincisi insan yetiştirir, yaşamınıza dokunmuş yer etmiştir...

İşte benim gibi çok kişinin hayatına dokunan bu değerli öğretmenimin ölüm haberini aldım...

Ne kadar çok isterdim onun son yolculuğunda yanında olmayı. Bugün 30 Ağustos Haftası Zafer Konseri için İzmir'e gidiyoruz. Emperyalist işgalden kurtuluşun başlangıcını simgeleyen milli bayramımızın konseri. Eminim sen oraya git derdi.

Atatürk'ün "Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" dediği bu Aydın Türk kadını, sevgili öğretmenimiz sonsuzluğa gidiyor. Ruh sonsuzdur Nur içinde ol Nihal Hızır öğretmenim... Sizi kalpten seviyorum..."

Sümer Ezgü'nün kardeşi Taner Ezgü ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"NİHAL HIZIR HOCAMIZI KAYBETTİK...

Burdur Halk Oyunları üzerinde büyük emeği oldu. Özellikle kadın oyunlarının icrasında katkısı çoktu. 1980'li yıllarda Burdur Teknik Lisesi ekibinde yer alıyordum, Nihal Hocamız öğretmeni olduğu Burdur Lisesi'ni çalıştırıyordu. Görevlerimiz gereği Antalya'dayken ben Antalya EML'yi çalıstırırken O Aksu Lisesi'ni çalıştırdı. Akdeniz Üniversitesi'nde alt yapısını oluşturduğu ekibi devralarak 2000 yılında Dünya 1.liğini kazandık. Karşılıklı sevgimiz büyüktü. Saygı duyduğum tatlı ve keyifli bir rekabet içinde olduk hep. Sonraları MEB Seçici Kurul Üyesi olarak bir çok yarışmada dayanışma halinde görev yaptık. Aynı zamanda aile dostumuzdu. En son 8 ay önce rahmetli Sevim teyzemizin mevlütünde karşılaşmış, geçmişteki güzel günleri konuşmustuk. Çok üzgünüm. Çok önemli bir değeri sonsuzluğa uğurluyoruz. 29 Ağustos Salı (bu gün) ikindi namazı sonrasında Muratpaşa Camiinden kaldırılarak Andızlı mezarlığında toprağa verilecek. Camiamızın ve sevenlerinin başı sağolsun... "

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 4
    BEĞENDİM
  • 2
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Halk Sanatçımız Sümer Ezgü, dilber dansına dikkat çekti! Bakın neler söyledi
Bölgesel

Halk Sanatçımız Sümer Ezgü, dilber dansına dikkat çekti! Bakın neler söyledi

Yöresel halk sanatçısı Sümer Ezgü, popüler dizi "İnci Tanesi"nde yer alan "Dilber Dansı" üzerine yaptığı açıklamada, bu dansın erkeklerin şehvet duygularını harekete geçirmek amacıyla kadın bedeni üzerine kurulu bir acı para tuzağı olduğunu belirtti.

Burdur'da bu kursla yeni nesillere aktarılacak
Bölgesel

Burdur'da bu kursla yeni nesillere aktarılacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle, yöresel halk müziği ve çalgılarını yaşatmak amacıyla kabak kemane, sipsi ve cura kursları düzenlendi.

Hemşehrimiz Memleketini Unutmadı 'Anadolu'dan Geldik' Bucak ile Başlayacak
Etkinlik

Hemşehrimiz Memleketini Unutmadı 'Anadolu'dan Geldik' Bucak ile Başlayacak

Hemşehrimiz, halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü TRT 1'de yayınlanacak olan Anadolu'dan Geldik programı ile yeniden ekranlara çıkacak.

SÜMER EZGÜ’DEN RAMAZAN BAYRAMINI TATLANDIRACAK CANLI YAYIN KONSERİ
Etkinlik

SÜMER EZGÜ’DEN RAMAZAN BAYRAMINI TATLANDIRACAK CANLI YAYIN KONSERİ

Sümer Ezgü, evinden canlı yayınlanacak

Ünlü Sanatçı Sümer Ezgü, Bucak’ı Unutmadı
Etkinlik

Ünlü Sanatçı Sümer Ezgü, Bucak’ı Unutmadı

Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaşarak Bucak ilçesini unutmadığını gösterdi

Uzmanı açıkladı; Sezaryen doğum mu normal doğum mu?
Sağlık

Uzmanı açıkladı; Sezaryen doğum mu normal doğum mu?

Çoğu anne adayı için doğum şekline karar vermek zorlu bir süreç olabiliyor.