Antalya

Büyük bir depremde Antalya tsunamiye maruz kalabilir

Antalya'da konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nın büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabileceğini belirtti. İşte detaylar...

Büyük bir depremde Antalya tsunamiye maruz kalabilir

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nın büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabileceğini belirterek, “Antalya’da tsunami riski olabilir. Özellikle güneydeki Helen-Kıbrıs yayında dalma batma zonları, en büyük dünyada tsunami üreten deprem zonlarıdır. Dolayısıyla büyük bir depremde Antalya tsunamiye her an maruz kalabilir. Deniz seviyesinden yüksekteyseniz tsunami zaten gelmez ama tsunami dalgalarını 10 metreyi bulduğunu düşünün. O zaman 10 metre deniz seviyesi aşağısında olan her yeri tsunami dalgaları kapatır ve bitirir” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Erdem Canbay ve Dr. Yüksek Mühendis Mimar Doğan Hasol'un katılımıyla ‘Depreme Dirençli Bir Antalya’ paneli gerçekleştirildi.

Depreme Dirençli Bir Antalya’ panelinin açılışında konuşan Başkan Ali Bahar, “11 ili etkileyen depreme, bugüne kadar yaşamadığımız ölçekte bir acıyı hep birlikte yaşadık ve en kötü yanı ne yapacağımızı da bilmiyorduk. Eşi benzeri olmamış bir olayla karşılaştık. Çok büyük reflekse yardıma koştuk. Tek yürek olduk. Hızlı bir atağa geçerek yardıma koştuk” diye konuştu. Depreme dirençli şehirleri hayata geçirmek ve acıların tekrar yaşanmasını engellemek için çalışacaklarını dile getiren Başkan Bahar, “Depremden sonra gösterdiğimiz bir refleksle deprem master planı çalışıyoruz. Trafik sorunu oluyor trafik master planı çalışıyoruz. Bu afili laflardan bir tanesi de master lafı. Ben master lafını duyunca o işin olmayacağını anlıyorum. Şehirleri depreme dirençli hale getirmeliyiz. Bu panel ile Antalya özelinde de deprem konusunda durumumuzu da görmüş bulunacağız” şeklinde konuştu.

Depreme Dirençli Bir Antalya’ panelinin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nın deprem konusunda aktif bir fay hattına sahip olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Görür, “Kent sınırları içerisinde böyle bir sorun yok ama kenti çevreleyen alanlarda 6 ve üzeri depremler üretecek bir bölgenin içinde. Dolayısıyla komşularda olabilecek büyük bir deprem, Antalya’ya da hasar verebilir. Onun için sayın belediye başkanı ve başkanlarının bu kentin mekânını kullanma, kentin gelişmesini sağlama, nerelerde yapılaşma yapacağız nerelerde yapmayacağız, önümüzdeki yüzyıllarda Antalya’nın nasıl gelişeceğinin hesabını bugünden yapmaları lazım. Kenti planlarken ve kent nereye ne kadar yaklaşabilir, mimari tasarım ve yapı stoku hangi özelliklerde olmalıdır bunu şimdiden bilmelisiniz. Aksi şeylere müsaade etmemelisiniz” ifadelerini kullandı.

"Büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabilir"

Antalya’da bazı yerlerin heyelana müsait olduğunu belirten Naci Görür, olabilecek büyük bir depremde ise kentin tsunami tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Görür şunları söyledi:

“Antalya’da tsunami riski olabilir. Özellikle güneydeki Helen-Kıbrıs yayında dalma batma zonları, en büyük dünyada tsunami üreten deprem zonlarıdır. Dolayısıyla büyük bir depremde Antalya tsunamiye her an maruz kalabilir. Deniz seviyesinden yüksekteyseniz tsunami zaten gelmez ama tsunami dalgalarını 10 metreyi bulduğunu düşünün. O zaman 10 metre deniz seviyesi aşağısında olan her yeri tsunami dalgaları kapatır ve bitirir. O nedenle Antalya’da depremler önlemleri alırken tsunami tabelaları koyarak, nerelerde etkili olabileceğini belirtmek şart.”

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür: 'Gemlik Kesinlikle Taşınmalı, Kurtulma Şansı Yok
Bölgesel

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür: 'Gemlik Kesinlikle Taşınmalı, Kurtulma Şansı Yok

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı televizyon programında Tunceli, Elazığ ve Gemlik için önemli uyarılarda bulundu. Görür, Gemlik için 'Kesinlikle taşınmalı, kurtulma şansı yok' ifadelerini kullandı. Ayrıca, Tunceli ve çevresindeki bölgelerin de deprem riski altında olduğunu belirtti

Deprem uzmanı Prof. Dr. Görür, Erzincan'ı uyardı
Bölgesel

Deprem uzmanı Prof. Dr. Görür, Erzincan'ı uyardı

Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde üst üste meydana gelen ve Erzincan’da da hissedilen depremlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Depremler küçük ama Erzincan-Bingöl arasında deprem beklediğimiz Yedisu Fayına belirli ölçüde stres yükleyebilir” dedi.

Burdur depremi ile ilgili dikkat çeken yorum! Uzman isim bakın neler söyledi
Bölgesel

Burdur depremi ile ilgili dikkat çeken yorum! Uzman isim bakın neler söyledi

Dün Burdur'da meydana gelen deprem sonrasında, Prof. Dr. Naci Görür depremle ilgili olarak açıklamada bulundu. İşte detaylar...

Komşunun deprem haritasını açıkladı
Bölgesel

Komşunun deprem haritasını açıkladı

Geçtiğimiz günlerde büyük bir deprem olması halinde Antalya’nın tsunamiye maruz kalabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından Antalya'yla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Tahminleri tutan uzmandan 7.4 şiddetinde deprem uyarısı
Yaşam

Tahminleri tutan uzmandan 7.4 şiddetinde deprem uyarısı

Kahramanmaraş depremine dair tahmini tutan Prof. Dr. Naci Görür, o bölgeyi işaret ederek, 7.4 büyüklüğünde bir depreme dikkat çekti.

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar
Bölgesel

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar

Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Yelten köyünde depremde hasar gören caminin cemaati, cuma namazını köy meydanında kıldı.