Büyük Menderes grabeni riskli mi? Aydın, Muğla, Denizli deprem riski olan ilçeler...

Konuyla ilgili merak edilen, "Büyük Menderes grabeni riskli mi?" sorusunun yanıtlarını sizler için derledik. İşte Aydın, Muğla, Denizli deprem riski olan ilçeler...

Büyük Menderes grabeni riskli mi? Aydın, Muğla, Denizli deprem riski olan ilçeler...

6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş, Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, olduğu bölgenin dışında Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Malatya'yı da derinden etkiledi. Birçok ilimizde halen enkazlardaki arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer illerdeki vatandaşlar kendi yaşadıkları bölgelerde bulunan fay hatları hakkında araştırma yapmaya başladı. Konuyla ilgili merak edilen, "Büyük Menderes grabeni riskli mi?" sorusunun yanıtlarını sizler için derledik. İşte Aydın, Muğla, Denizli deprem riski olan ilçeler...

AYDIN FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Aydın ili, bölgesel ölçekte Büyük Menderes Fay Sistemi olarak adlandırılan aktif bir fay sisteminin merkezinde yer alıyor. Aydın'da doğrudan ya da yakından geçen bir çok aktif fay bulunuyor. Bu faylardan en kuzeyde bulunan ve Kalfaköy civarında doğu-batı doğrultusunda uzanan fay düşük eğimlidir ve ovalardaki kadar aktif olmasa bile Büyük Menderes Sıyrılma Fayı adı ile bilinmektedir. Uzmanların gözlemlerine göre Aydın ilinde bulunan faylar tek tek değil bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

MUĞLA'DA FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Muğla en tehlikeli ve aktif fay hattının üzerinde bulunması sebebiyle en tehlikeli 18 il arasında yer alıyor. Muğla'dan Çanakkale'ye kadar olan tüm yerleşim yerlerinde faylar bulunuyor. Bu fayların aktif olması ise deprem riskini arttırıyor. Muğla riskli illerden biri olmasından dolayı sık sık iri ya da ufak depremlerle karşı karşıya kalıyor.

MUĞLA'DA HANGİ BÖLGELERİN ZEMİNİ SAĞLAM?

Uzmanların belirttiklerine göre Muğla, jeolojik yapısından dolayı bina dikiminde en zorlanılan bölgelerden bir tanesi. Fakat Menteşe ilçesi, merkez ilçelere göre yer altı su seviyesinin daha az olması, ovalara yakın olması ve irili çakıllı zemine sahip olmasından dolayı daha avantajlı. Bunun yanında Ula-Ören fayını da burada unutmamak gerek.

DENİZLİ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Denizli'de Bozkurt, Çardak, Honaz, Pamukkale, Merkezefendi, Babadağ, Sarayköy, Acıpayam, Çameli, Beyağaç ilçelerinden fay hattı geçmekte.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...

Habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu
Bölgesel

Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu

Tokat'ın Turhal ilçesinde meydana gelen depremin merkez üssü olan Üçyol köyünde çatlaklar meydana geldi.

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz
Bölgesel

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde temaslarda bulunan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, depremin izlerini silmekte kararlı olduklarını kaydederek, tek bir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu
Bölgesel

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda beliren çatlaklar dron ile görüntülendi.

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında
Bölgesel

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında

Diyarbakır'da geçen yıl 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Serin-2 Apartmanı'nda 77 kişinin hayatını kaybetmesi, 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin biri müteahhit 4 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. İddianamede, sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis isteniyor

Tokat'ta  binlerce bina yıkıldı
Bölgesel

Tokat'ta binlerce bina yıkıldı

Tokat'ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi.

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar
Bölgesel

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar

Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Yelten köyünde depremde hasar gören caminin cemaati, cuma namazını köy meydanında kıldı.