Aydın

Caretta carettalar Aydın’da

Aydın’daki kumsallarda 2011 yılından bu yana caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yuva sayısındaki artış sevindirirken, bu yıl kaplumbağalar tarafından bırakılan 720 yumurtadan başarıyla çıkan yaklaşık 502 yavru denizle buluştu.

Caretta carettalar Aydın’da

Aydın’daki kumsallarda 2011 yılından bu yana caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yuva sayısındaki artış sevindirirken, bu yıl kaplumbağalar tarafından bırakılan 720 yumurtadan başarıyla çıkan yaklaşık 502 yavru denizle buluştu. Sevimli yavruların denizle buluşması ise bölge sakinleri tarafından ilgiyle izlendi.
Didim ilçesi kumsallarında 5, Kuşadası kumsallarında 4 caretta carettanın yuva tespiti yapılarak, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte korumaya alınıp, Aydın bölgesi olarak 9 yuva alanı kayıt altına alındı. Aydın bölgesi Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında olmasına rağmen, 2011 yılından bu yana hemen her yıl bir ya da birkaç caretta carettanın yuva yaptığı görüldü.


Yavrular denizle buluştu

Caretta carettalar (İribaş deniz kaplumbağası) Kuşadası ve Didim kumsallarındaki 9 yuvaya 720 yumurta bırakırken, 502 yavru sağlıklı bir şekilde denizle buluşturuldu. 218 yumurtanın bozulmuş ve olgunlaşmamış olduğu görüldü. Kuşadası Köyüm Sitesi plajındaki son yuvanın kontrol açılışında ise kaplumbağaların denizle buluşması bölge sakinleri tarafından ilgiyle takip edildi.


“Kumsalların temiz tutulması için herkese görev düşüyor”

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağalarının sağlıklı bir şekilde üreyebilmesi için kumsalların temiz tutulması gerektiğini belirterek, “Yuva sayısındaki artışların önümüzdeki yıllarda daha da çoğalacağını tahmin etmekteyiz. Umarız çoğalırlar ve Aydın bölgesi de resmi yuvalama alanları içine girer diye umut ediyoruz. Aydın DKMP Şube Müdürlüğü’ne, Kuşadası ve Didim Belediye Başkanlıklarına, ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, gönüllülere Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifine, EKODOSD üyelerine yapmış oldukları katkı için teşekkür ederiz. Bu nadir deniz canlıları Aydın kumsallarına çıkarak yuva yapmaya başladılar. Kumsalların temiz tutulması ve özellikle plastiklerden arındırılması için herkese önemli görev düşüyor. Bu yıl kirliliğin oluşturduğu en çarpıcı örnek, kumsalların birinde yuva içinden çıkan bir çocuk bezine sıkışmış bir caretta caretta yavrusu oldu. Denize atılan plastik poşetler caretta carettalar için büyük risk oluşturmakta, bunları deniz anası sanarak yutan kaplumbağaların öldüğü görülmektedir. Bölgemizde ölen deniz kaplumbağaları toplanarak, Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) gönderilmekte ve orada yapılan araştırmalarda önemli ölçülerde bu hayvanların sindirim sistemlerinde plastik kalıntılarına rastlanılmaktadır. Kumsallarımızın ve denizlerimizin plastiklerden arındırılması için hep birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Hülya Gümüş çiçek göndermek isteyenlere seslendi! 'Kumsal Boyraz bebeğe destek olalım'
Bölgesel

Hülya Gümüş çiçek göndermek isteyenlere seslendi! 'Kumsal Boyraz bebeğe destek olalım'

Bucak Belediye Başkanı seçilen Hülya Gümüş, çiçek göndermek isteyenlere seslendi! Hülya Gümüş yaptığı açıklamada, 'Kumsal Boyraz bebeğe destek olalım' dedi.

Konyaaltı Sahili'nde Yaz Gibi Bir Gün! Deniz, Güneş ve Eğlence
Bölgesel

Konyaaltı Sahili'nde Yaz Gibi Bir Gün! Deniz, Güneş ve Eğlence

Antalya'da iki gün boyunca etkili olan çöl tozu azaldı. Vatandaşlar ve tatilciler güzel havayı değerlendirmek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti. Sıcaklık 25 dereceyi bulurken, deniz ve güneşin tadını çıkaranlar unutulmaz bir gün geçirdi.

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası
Bölgesel

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu tarafından 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' düzenlendi. Başkan Topaloğlu, 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' etkinliğinde mangalın başına geçerek öğrencilere kendi elleriyle köfte pişirdi.

 Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi

YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi, 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazandı.

Tır Şoförleri Vize Alamıyor! İhracatı tehdit eden detaylar! 3 milyara dolara yakın hedef
İş Dünyası

Tır Şoförleri Vize Alamıyor! İhracatı tehdit eden detaylar! 3 milyara dolara yakın hedef

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihracat rakamları, AB vize başvurularında yaşanan sorunlar ve BAİB'in faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Çavuşoğlu, vize sıkıntısı yaşadıklarını ve tır şoförlerinin vize alamamasının ihracatta ciddi düşüşlere neden olabileceğini açıkladı.

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak
Yaşam

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak

Antalya Bilim Merkezi, ‘Dünya Günü’ kapsamında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Güray Doğan’ı öğrencilerle buluşturuyor.