CHP yeni asgari ücret teklifini yaptı

CHP, daha önce 10 bin lira olması gerektiğini belirttiği 2023 asgari ücret zam teklifini 128 lira daha artış yaptı.

CHP yeni asgari ücret teklifini yaptı

Milyonların merakla beklediği asgari ücret güncellemesi için pazarlıklar başladı.

Ücretin belirlenebilmesi adına, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İkinci toplantının 14 Kasım günü yapılması beklenirken, sendikalar ve siyasi partilerden asgari ücret senaryoları geliyor.

TÜRK-İŞ kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu belirtirken, DİSK 13 bin 200 TL ile masaya oturuyor.

CHP asgari ücretin 10 bin TL'nin altında olmaması gerektiğini savunurken, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bir teklif daha ortaya attı.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, şu ifadeleri aktardı;

"Şu anki 5 bin 500 TL asgari ücretle ocak ayında 4 bin 253 TL olan asgari ücrete göre 162 kilo daha az pirinç, 350 kilo daha az patates, 252 kilo daha az bulgur, 25 kilo daha az tavuk eti, 147 kilo daha az domates alabiliyor. Buradan ise şu sonuç çıkıyor; 4 bin 253 TL alım gücü olarak 5 bin 500 TL'den daha yüksek.

"İşçinin cebine bile girmeden eriyip gitti"

Türkiye'de 2022 yılı için asgari ücret önce 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Belirlenen 4 bin 253 TL asgari ücret, yeni yılın ilk günü itibariyle faturalara, benzine, motorine, ekmeğe, pirince, ete, süte, sebzeye gelen zamlarla birlikte daha işçinin cebine bile girmeden eriyip gitti. Israrlı çağrılarımıza ve sendikaların da talepleri ile birlikte asgari ücrete iktidar bu yıl için 2'nci kez zam yapmak zorunda kaldı. Asgari ücrete, temmuz ayında yüzde 29,32'lik bir zam yapıldı. Asgari ücret, 4 bin 253 TL'den 5 bin 500 TL'ye yükseltildi. Bu sürede asgari ücrete aradaki resmi enflasyon rakamı yüzde 42,35'in tamamı yansıtılmadı.

"En az 10 bin 128 TL olmalıdır"

2'nci 6 aylık dilimdeki 5 ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 14,04 bunun da ücretlere yansıtılması gerekir. Merkez Bankası'nın açıkladığı yüzde 68 yılsonu enflasyon beklentisinin ve büyüme hızının da hesaba katılarak yeni asgari ücretin bu esaslar çerçevesinde hesaplanması gerekir. Bizim hesaplarımıza göre hem yılın ilk 6 ayında eksik verilen zam hem de bu yılın 2'nci yarısında şimdiye kadar enflasyon karşısında asgari ücretlinin kaybı hem de yılsonu enflasyon beklentisi ile son çeyrek büyüme oranı dikkate alındığında partimiz adına 2023 yılı için asgari ücret teklifimiz; en az 10 bin 128 TL olmalıdır.

"Vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir"

Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir. Vergi dilim matrahları geçmişten gelen eksik hesaplamaları giderecek şekilde yeniden güncellenmelidir. İşverenlerimiz de bu süre içerisinde desteklenmeli; işverenlere verilen yüzde 5'lik SGK prim desteği yüzde 10'a yükseltilmelidir. Yüzde 10'a yükseltilecek SGK prim desteği asgari ücretliye de yansıtılmalıdır. Asgari ücret belirlenirken resmi enflasyon verilerinin dışında büyüme oranları da göz önüne alınmalı, ekonomik büyümeden asgari ücretliye de pay verilmelidir."

ensonhaber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması
Bölgesel

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması

Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı için ikinci görüşme 19 Haziran'da yapılacak. Asgari ücret hakkında konuşan Erdoğan, asgari ücretin tüm tarafların içine sineceğini belirtti. Asgari ücretle birlikte memur maaşı ve yaşlı aylıklarının ödemesine ilişkin de açıklamada bulundu.

Asgari ücret zammında, milyonları heyecanlandıran sözler
Bölgesel

Asgari ücret zammında, milyonları heyecanlandıran sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 saat süren Kabine Toplantısı sonrasında, temmuz ayında yapılacak olan asgari ücrete ara zam ve emekli zamlarıyla ilgili milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran ifadeler kullandı.

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi
İş Dünyası

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi

Milyonların gözünün çevrildiği asgari ücret ara zam toplantılarıyla birlikte, ilerleyen süreçte asgari ücret belli olacak. Asgari ücret ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması geldi. İşte detaylar...

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak
Yaşam

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak

Asgari ücret zammı için gündemde hareketliliğin başlaması ile birlikte, asgari ücret zammı için dün ilk toplantı yapıldı. Asgari ücret ara zammı ne kadar olacak ? İşte asgari ücret zammı ile oluşacak net ve brüt rakamlar...

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı
Yaşam

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı

Asgari ücret zammının gündeme gelmesi ile birlikte CHP kanadından, asgari ücret zammına dair rakam geldi. Asgari ücret ara zammının 12 bin 751 TL ile 14 bin TL arasında olması gerektiği ifade edildi.

Asgari ücrette kritik toplantı! Bakan başkanlarla bir araya gelecek
Yaşam

Asgari ücrette kritik toplantı! Bakan başkanlarla bir araya gelecek

Dün resmen start verilen asgari ücrete ara zam çalışmaları kapsamında, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, pazartesi günü ÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı ile bir araya gelecek.