Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, 2024 yılı hububat müdahale alım fiyatlarının yetersiz olduğunu ve çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını eleştirdi.
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, 2024 yılı hububat müdahale alım fiyatlarının açıklanması üzerine yaptığı açıklamada, çiftçilerin yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Özel, 2023 yılına göre arpa ve buğday fiyatlarındaki düşük artışların, artan girdi maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirtti.
Özel, 2023 yılında arpanın kilogram fiyatının 7 TL, ekmeklik buğdayın 8.25 TL ve makarnalık buğdayın 9 TL olduğunu hatırlattı. 2024 yılı için ise bu fiyatlar sırasıyla arpa için 7.25 TL, ekmeklik buğday için 9.25 TL ve makarnalık buğday için 10 TL olarak açıklandı. Ancak bu artışlar, çiftçilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak kaldı.
Özel, "Enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 75, girdi maliyetleri ise en az yüzde 50 artmış durumda. Ancak buğday fiyatlarında sadece yüzde 10, arpa fiyatlarında ise yüzde 3.6'lık artış yapıldı. Bu, çiftçiyi derinden üzmüştür," dedi. Ayrıca, çiftçilerin tarla kirası, tohum, mazot ve gübre gibi maliyetlerinin arttığını belirtti.
Bucak çiftçisinin verimlerinin düşük olduğunu ifade eden Özel, "Çiftçilerimiz masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Arpa ve buğday fiyatlarındaki bu yetersiz artışlar, çiftçimizin emeğini karşılamıyor," dedi. Kuraklık, dolu zararı ve yangın gibi olumsuz koşulların da çiftçileri zor durumda bıraktığını ekledi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fiyatların, pazar fiyatlarının altında kaldığını belirten Özel, "TMO, geçen yıl 7 TL'ye aldığı arpayı bu yıl 8.02 TL'ye pazarlıyor. Ancak 2024 yılı için çiftçiye 7.25 TL fiyat veriyor. Bu, çiftçiyi tatmin etmiyor," dedi.
Özel, son günlerde süt fiyatlarında 25 kuruş ile 1 TL arasında bir düşüş yaşandığını ve bunun gerekçesinin belirsiz olduğunu belirtti. Yem fiyatlarında düşüş olmadığını, kepek fiyatlarının ise buğdayla yarıştığını söyledi.
Bilal Özel, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Tüketici fiyatlarını çiftçi üzerinden baskılamak doğru bir yöntem değildir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, çiftçilerin taleplerini dikkate alarak hububat fiyatlarını yeniden gözden geçirmesi ve artırması gerekmektedir. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması, tarımın sürdürülebilirliği için şarttır."



Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)