CHP Burdur Milletvekili İzzet AKBULUT Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Çiğ Süt’te yaşanan sıkıntıları sordu.
Çiğ süt fiyatlarındaki dalgalı seyir sebebiyle tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların süt ve süt ürünlerine olan talebi azalttığını söyleyen CHP’li vekil, “Yaz mevsimi süt üretiminin düştüğü fakat süt ve süt ürünlerinin tüketiminin arttığı zamanlardır. Fakat bu yıl ekonominin seyrinden dolayı raf fiyatlarının yüksek seyretmesi sebebiyle süt ürünleri raflarda kalmıştır. Üretici alıcı bulamadığı çiğ sütünün elinde kalması endişesiyle sağmal ineklerini kesime göndermeye başlamış, ülkemiz et ve süt üretim halkası kopma noktasına gelmiştir.” dedi.
Üreticiden süt toplayan şirketlerin stoklarının büyümesiyle 05/07/2024 tarihinde Yağlı ve Yağsız Süt Tozu ihracatına uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını belirten Akbulut, “Bu uygulama süt piyasasında beklentileri arttırmış fakat hayvanların kesime gönderilmesine çok faydalı olamamıştır.. Daha şimdiden Burdur’da birçok üreticimizin sütü ellerinde kalmaktadır.” Dedi.
Alım fiyatları ve kalite primleri geriye giderken, ödeme vadeleri uzamaya başlamış, süt ve süt ürünleri piyasalarındaki talep sıkışıklığı üreticiyi zor durumda bırakmıştır. Diyen CHP’li vekil, “Et ve Süt kurumu çiğ sütü alıp işleyerek süt tozu haline getirip ihracatında etkin bir rol oynarsa piyasada uzun vadeli bir rahatlamanın meydana geleceğini.” Söyledi.
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
1- Çiğ süt üretiminde yeterince arz olmasına rağmen talep eksikliği yaşanmasından dolayı gebe düve ithalatı durdurulacak mı?
2- Et ve Süt Kurumu’nun Çiğ Süt işleyerek Süt Tozu üretmesi gündemde midir?
3- Sağmal İneklerin kesime gönderilmemesi için herhangi bir destek programı uygulanacak mıdır?
4- Sütü elinde kalan üreticinin mağduriyetini giderecek bir program uygulamaya konulacak mıdır?
5- Süt ve Süt ürünlerindeki talep sıkışıklığı konusunda bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?
6- Sürekli ertelenen Okul Sütü Projesi ve dar gelirli vatandaşlara süt ve süt ürünleri dağıtılması konusunda bir hazırlık yapılmakta mıdır?
7- Süt fiyatının komşu iller arasında bile ciddi farklılık gösteriyor olmasına karşın bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
İzzet AKBULUT Burdur Milletvekili
Çiğ süt fiyatlarındaki dalgalı seyir sebebiyle tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar süt ve süt ürünlerine olan talebi azaltmıştır. Yaz mevsimi süt üretiminin düştüğü fakat süt ve süt ürünlerinin tüketiminin arttığı zamanlardır. Fakat bu yıl ekonominin seyrinden dolayı raf fiyatlarının yüksek seyretmesi sebebiyle süt ürünleri raflarda kalmıştır. Üretici alıcı bulamadığı çiğ sütünün elinde kalması endişesiyle sağmal ineklerini kesime göndermeye başlamış, ülkemiz et ve süt üretim halkası kopma noktasına gelmiştir.
Bunlarla birlikte üreticiden süt toplayan şirketlerin stoklarının büyümesiyle 05/07/2024 tarihinde Yağlı ve yağsız süt tozu ihracatına uygulanan kısıtlama kaldırılmıştır. Bu uygulama süt piyasasında beklentileri arttırmış fakat hayvanların kesime gönderilmesine çok faydalı olamamıştır.. Daha şimdiden Burdur’da birçok üreticimizin sütü ellerinde kalmaktadır. Alım fiyatları ve kalite primleri geriye giderken, ödeme vadeleri uzamaya başlamış, süt ve süt ürünleri piyasalarındaki talep sıkışıklığı üreticiyi zor durumda bırakmıştır. Et ve Süt kurumu çiğ sütü alıp işleyerek süt tozu haline getirip ihracatında etkin bir rol oynarsa piyasada uzun vadeli bir rahatlama meydana gelecektir.
Bu bilgiler ışığında;
1- Çiğ süt üretiminde yeterince arz olmasına rağmen talep eksikliği yaşanmasından dolayı gebe düve ithalatı durdurulacak mı?
2- Et ve Süt Kurumu’nun Çiğ Süt işleyerek Süt Tozu üretmesi gündemde midir?
3- Sağmal İneklerin kesime gönderilmemesi için herhangi bir destek programı uygulanacak mıdır?
4- Sütü elinde kalan üreticinin mağduriyetini giderecek bir program uygulamaya konulacak mıdır?
5- Süt ve Süt ürünlerindeki talep sıkışıklığı konusunda bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?
6- Sürekli ertelenen Okul Sütü Projesi ve dar gelirli vatandaşlara süt ve süt ürünleri dağıtılması konusunda bir hazırlık yapılmakta mıdır?
7- Süt fiyatının komşu iller arasında bile ciddi farklılık gösteriyor olmasına karşın bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)