Çocuklar, gün içinde uzun saatler sınıf gibi kalabalık ve kapalı bir ortamda oldukları için virüslere açık hale gelebiliyorlar.
Bir çocukta görülen bir hastalık, hızla diğer çocuklara da yayılabiliyor. Hastalık yayan mikroplardan biri de göz enfeksiyonları… Görme fonksiyonlarının, özellikle sınıf ortamında sağlıklı çalışması, çocukların okul başarısı için oldukça önemli. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocuklarda zaman zaman çeşitli nedenlerle göz enfeksiyonlarının meydana gelebileceğini ve bunların gözde kızarma, yanma, kanlanma, sulanma, şişme ve çapaklanma gibi semptomlara sebep olabileceğini belirtiyor.
Çocukluk döneminde bakteriyel ve viral kökenli enfeksiyonların sıklıkla görüldüğünü belirten Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar ‘bakteriyel enfeksiyonlarda daha çok sümüksü ve sarı pürülan bir akıntı olurken, viral olanlarda daha az sekresyon, yoğun kızarıklık ve batma oluyor. Göz enfeksiyonları çok hafif ise bazen kendiliğinden geçebilir ama çok nadiren tedavi edilmezse, arpacık dediğimiz kirpik diplerinde daha yoğun iltihaplara yol açabilir’ diyor. Bulaşıcı özellik taşıyan, göz enfeksiyonlarına doktor gözetiminde uygun tedavi öneriliyor. Özellikle çocukların uzun saatler bir arada vakit geçirdikleri sınıf gibi kapalı alanlarda bulaşım yoğun olabiliyor. Enfeksiyon başladıktan sonra ilk 1-2 gün okula ara vermek, hem çocuğun sağlığı, hem de diğer arkadaşlarına bulaştırmamak açısından önemli. Okul dışında evde geçirilen sürede, aile içi direk temastan kaçınmak, her temastan sonra el hijyeni sağlamak gerekiyor. Ayrıca havlu ve yastık gibi yüzün direk temas ettiği eşyaların, aile bireyleri tarafından ortak kullanılmaması öneriliyor.
Enfeksiyonlar doğumla birlikte vücuda yerleşiyor
Yeni doğan döneminde, gözyaşı kanal sisteminin tam olarak açılmamasına bağlı olarak, sıklıkla enfeksiyonlar görülebiliyor. Bebeklerde kanal sistemi genellikle ilk 1 ay içinde gelişiyor ve açılıyor. Bu dönemden sonra kanal tıkanıklığı devam ederse, enfeksiyonlar da tekrarlıyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘enfeksiyonların tipik belirtisi çapaklanma ve kızarıklıktır. Çapaklanma, özellikle sabahları göz kapaklarını yapıştıracak şekilde yoğundur, sümüksü ve sarı bir akıntı içerir. Kanal tıkanıklığı devam ederse ilk 10 ay antibiyotikli damla kullanımıyla birlikte, burun köküne kanal masajı yapılmalıdır. Yine yeni doğan döneminde, kanal tıkalı olmasa da bir takım enfeksiyonlar görülebilir. Bu gibi durumlarda, doktor kontrolü ile uygun antibiyotik ve ilaç tedavisiyle önlenir. Genellikle çok ciddi rahatsızlıklara sebep olmazlar’ diyor
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)