DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?

DASK sigortasında 2023 yılı için belirlenen limit 640 bin TL olması nedeniyle daha değerli bir konutta oturuyorsanız konut sigortası yaptırmanız gerekiyor.

DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?

DASK sigortasında 2023 yılı için belirlenen limit 640 bin TL. Konutun değerinin bu azami teminat tutarını aşması durumunda konut sahiplerinin ‘konut sigortası’ yaptırması gerektiğine dikkat çeken sigorta sektörü temcilcisi Selcen Gür, “Türkiye’de hala konutların yüzde 45’ini sigortalı değil. Elektrik ve su bağlatmak için DASK yaptırılıyor. Bu poliçe bir yıl yürürlükte kalıyor. Bir yıl bittiğinde yenileme yapılmadığında poliçesiz kalınıyor” dedi.
DASK’ın depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde karşıladığını belirten Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür, “Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altında bulunuyor. Binanın temelleri, ana duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenleri, asansörleri, sahanlıkları, koridorları, çatıları, bacaları ve benzer nitelikteki bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamında yer alıyor” diye anlatıyor.
“Konutların yüzde 45’i poliçesiz”
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Türkiye genelinde yüzde 100 sigortalılık hedefine ulaşmak amacıyla çalışıyor. DASK verilerine göre Türkiye’de toplam 20 milyon konut bulunuyor ve bunların 10.9 milyonu yani yüzde 55 seviyesinde sigortalı durumda. Konutların yüzde 45’i sigortalı değil. Gür, bu konuya yönelik, “Elektrik ve su bağlatmak için zorunlu olduğu için DASK yaptırılıyor. Bu poliçe bir yıl yürürlükte kalıyor. Bir yıl bittiğinde yenileme yapılmadığında poliçesiz kalınıyor. Bu yüzden pek çok ev DASK sahibi değil, çünkü poliçelerini yenilemiyorlar” dedi.

“Hasar bildirmede süre sınırlaması yok”

DASK'tan son yapılan açıklamada, evleri depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin hasar bildirimine ilişkin bir süre sınırlamasının olmadığı bildirildi.
Genel şartlarda her ne kadar "Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç 15 iş günü içinde DASK'a bildirme yükümlülüğü" olsa da kurumun sigortalıların haberdar olma zamanını tam olarak tespit edemeyeceğinden ilgili maddeyi sigortalı lehine değerlendirdiği kaydedildi.
Depremlerin vurduğu on ilde toplam 2 milyon 175 bin konut bulunuyor. Bu konutların yüzde 48.5’inin DASK sigortasına sahip olduğu, yüzde 51,5 inin ise olmadığı görülüyor. DASK adına görevlendirilen bağımsız hasar tespit görevlilerince yapılacak tespitler sonucunda belirlenen tazminat ödemelerinin doğrudan DASK tarafından poliçe sahiplerine yapıldığını ifade eden Gür, “Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınıyor” diyor

DASK’ta limit 640 bin TL

DASK sigortasının belirli bir limiti var ve bu limit 2023 yılı için 640 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Konutun değerinin DASK tarafından verilen 640 bin liralık azami teminat tutarını aşması durumunda, konut sahiplerinin ‘konut sigortası’ yaptırması gerekiyor. DASK’ın depremden kaynaklı bina hasarlarını öderken; konut sigortasının, deprem, sel, su baskını, yangın kapsama eklenmiş zarar görebilecek eşyalar için de hasar ödemesi yaptığına vurgu yapan Gür, “Kişilerin DASK poliçelerinde belirtilen limitlerin aşılması durumunda DASK poliçesi herhangi bir ödeme gerçekleştirmemekte. Bu durumda bireylerin satın aldıkları ‘konut poliçelerinde’ deprem teminatı var ise aşılan limitler konut sigortasından karşılanıyor. DASK ve konut sigortası birbirini destekleyici sigorta türleri olmakla beraber birbirlerinden bağımsızlar” diye ekledi.

“DASK’ın deprem vergileriyle ilgisi yok”

Bazı vatandaşlar deprem vergileri ile zorunlu deprem sigortası arasında bir ilişki kuruyorlar. Ancak DASK’ın deprem vergileri ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizen Gür: “DASK fonları, sadece sigortalıların ödediği Zorunlu Deprem Sigortası poliçe primlerinden oluşmakta. DASK'ın fonları yalnızca sigortalıların hasarlarını ödemek için kullanılmakta. DASK, finansal açıdan kamu kaynaklarından tamamen bağımsız ve sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası bir sigorta ürünü” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Uçar Sigorta uygun fiyatlarla 7/24 hizmetinizde
Tanıtım

Uçar Sigorta uygun fiyatlarla 7/24 hizmetinizde

Uçar Sigorta, Bucak'ta trafik, kasko, dask, sağlık, konut, işyeri ve tarım branşlarında en uygun fiyat ve hizmet garantisi ile hizmet veriyor. 7/24 yanınızda.

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor
Bölgesel

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkarılması için çalışmalar başlattı. İşte detaylar...

Öğrenciler İçin Deprem Farkındalık Eğitimi - Haberler
Yaşam

Öğrenciler İçin Deprem Farkındalık Eğitimi - Haberler

Aydın'ın Didim ilçesinde jandarma ekipleri öğrencilere yönelik deprem eğitimi ve tatbikatı gerçekleştirdi.

Adıyaman'da İnşa Edilen Sağlık Konteyneri, Deprem Mağdurlarına Hizmet Vermeye Başladı - Haberler
Sağlık

Adıyaman'da İnşa Edilen Sağlık Konteyneri, Deprem Mağdurlarına Hizmet Vermeye Başladı - Haberler

İzmit Belediyesi tarafından Adıyaman'da inşa edilip malzemeleri tedarik edilen sağlık konteyneri depremzedelere şifa oluyor.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu: - "Hiçbir depremzedemiz artık deprem korkusu yaşamayacak" - Haberler
Yaşam

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu: - "Hiçbir depremzedemiz artık deprem korkusu yaşamayacak" - Haberler

Adana’da depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarının büyük bir bölümü tamamlanırken kurası çekilen konutları da depremzedeler görmeye başladı.

Bucak'ta Deprem Gerçeğine Hazırlık! Yusuf Erdoğdu'dan Afet Konteynerleri Projesi
Bölgesel

Bucak'ta Deprem Gerçeğine Hazırlık! Yusuf Erdoğdu'dan Afet Konteynerleri Projesi

MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, "birinci derece deprem bölgesi" olan Bucak için Afet Konteynerleri Projesi'ni açıkladı.