Deprem anında nerede durmalıyız ?

Kahramanmaraş depreminin ardından yapılması gerekenler araştırılmaya başladı. Merak edilen bir diğer konu ise 'Deprem sırasında evde nerede durulmalı?' sorusu..

Deprem anında nerede durmalıyız ?

AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem sırasında evdeyseniz bunları yapmaya özen gösterin:

- Deprem anında bir bina içerisindeyseniz öncelikle panik yapmamanız gerekir. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun.

- Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.

- Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

- Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.

- Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin.

- Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır

- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.

- Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.

- Balkona çıkmayın. Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Asansör kullanmayın.

- ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.

- Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun

- Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.

Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.

- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.

- Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.

- Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.

habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Esen'den kararlı duruş; Yalnız kalsa da geri adım yok
Yerel Yönetim

Başkan Esen'den kararlı duruş; Yalnız kalsa da geri adım yok

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, her türlü önlemi alacaklarını belirterek, "Ancak yalnız da kalsam da bunu geri adım atmayacağım” dedi.

Burdur Belediyesinden topyekûn afet seferberliği
Yerel Yönetim

Burdur Belediyesinden topyekûn afet seferberliği

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Afet Seferberliği için Birim müdürleri ile bir araya geldi.

Konyaaltı’na ‘fore kazık’ zorunluluğu geliyor
Yerel Yönetim

Konyaaltı’na ‘fore kazık’ zorunluluğu geliyor

Konyaaltı Belediyesi, ilçe genelinde zemin araştırması yaparak ihtiyaç duyulan bölgelerde inşaat temeline fore kazık sistemini zorunlu hale getirecek.

Depreme hazırlıklı mıyız ? Bunlara uyup uyuyun
Yaşam

Depreme hazırlıklı mıyız ? Bunlara uyup uyuyun

Birçok insan depreme yönelik tedbirler almaya başladı. İşte, uyumadan önce depreme karşı uygulayabileceğiniz tedbirler. Depreme hazırlıklı şekilde nasıl uyumalıyız?

Öğrenciler İçin Deprem Farkındalık Eğitimi - Haberler
Yaşam

Öğrenciler İçin Deprem Farkındalık Eğitimi - Haberler

Aydın'ın Didim ilçesinde jandarma ekipleri öğrencilere yönelik deprem eğitimi ve tatbikatı gerçekleştirdi.

Adıyaman'da İnşa Edilen Sağlık Konteyneri, Deprem Mağdurlarına Hizmet Vermeye Başladı - Haberler
Sağlık

Adıyaman'da İnşa Edilen Sağlık Konteyneri, Deprem Mağdurlarına Hizmet Vermeye Başladı - Haberler

İzmit Belediyesi tarafından Adıyaman'da inşa edilip malzemeleri tedarik edilen sağlık konteyneri depremzedelere şifa oluyor.