Deprem bilgi sistemini duydunuz mu? Bu uygulamayla görüntülenebilecek Yeni deprem haritası

Türkiye'nin her noktasının zemin bilgilerini gösteren ücretsiz Deprem Bilgi Sistemi uygulamasıyla evinizin zemin güvenliğini öğrenin. Fay hatları ve olası deprem büyüklükleri de yakında uygulamada!

Deprem bilgi sistemini duydunuz mu? Bu uygulamayla görüntülenebilecek Yeni deprem haritası

Oturduğunuz evin zemin güvenliği tek tıkla böyle görüntüleniyor: Türkiye için yeni deprem haritası

Harita üzerinden seçilen noktanın zemin bilgilerini gösteren Deprem Bilgi Sistemi uygulaması geliştirildi.
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde, çözüm ortaklarıyla birlikte geliştirdiği harita tabanlı Deprem Bilgi Sistemi uygulamasıyla önemli bir adım attı.

ZEMİN DURUMU GÖRÜNTÜLENECEK

Bu uygulama, Türkiye'nin her bölgesindeki deprem risklerini anlamak isteyenler için kritik bir kaynak olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Kutoğlu, "Vatandaşlarımız artık kendi yaşadıkları veya satın almak istedikleri yerlerin zemin durumu hakkında detaylı bilgi edinebilecekler. Bu bilgileri, sosyal sorumluluk projemiz kapsamında ücretsiz olarak sunulan internet sitemizden kolayca ve hiçbir ücret ödemeden elde edebilecekler" dedi.

''BİLGİ SİSTEMİ GÜNLÜK 5 KEZ TIKLANABİLECEK''

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ZBEÜ Mühendislik Fakültesi'nde Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta olup, üniversitenin çözüm ortaklarıyla birlikte Türkiye genelinde her noktanın zemin bilgilerini gösteren interaktif bir Deprem Bilgi Sistemi uygulaması geliştirdi. Bu uygulama, Amerikan Jeoloji Servisi'nin zemin verilerini kullanarak 925x740 metrelik alanlar arasındaki zemin yapılarını detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.

ÜCRETSİZ TEK TIKLA ÖĞRENİLECEK

Uygulama, ticari amaçlı veya kötüye kullanımı önlemek amacıyla günlük 5 tıklama hakkıyla sınırlandırılmış olup, www.deprembis.com.tr adresinden vatandaşların ücretsiz olarak erişimine sunulmuştur.

Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye'de depremlerin sürekli gündemde olduğunu ve bu durumun vatandaşlarda endişe yarattığını belirtiyor. Özellikle medyada bazı iller, ilçeler ve mahallelerin isimlerinin geçmesiyle birlikte, vatandaşların evlerinin zemin güvenliği konusunda kuşkular yaşayabildiğini ifade ediyor. Ancak zemin durumunun il veya ilçe genelinde homojen olmadığını vurgulayan Kutoğlu, bir ilçenin belirli bölgelerinin iyi zemin özelliklerine sahip olabileceğini ancak diğer bölgelerinin kötü zemin koşullarına sahip olabileceğini söylüyor.

Bu nedenle, vatandaşların kendi konumlarında zemin bilgilerini doğru ve güvenilir bir şekilde öğrenebilmeleri için böyle bir web tabanlı uygulama geliştirdiklerini belirtiyor. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar, ev alırken veya oturdukları yerde deprem riski hakkında daha bilinçli kararlar verebileceklerdir.

''MOBİL CİHAZLARDA KONUM BİLGİSİNİ AÇARAK ZEMİN BİLGİSİNİ ÖĞRENEBİLECEKLER''

Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerinden yararlandıklarını belirten Kutoğlu,

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden, Türkiye'nin zemin bilgilerini içeren jeofizik verilerini Amerikan Jeoloji Servisi'nden temin ettiklerini belirtti. Bu verileri işleyerek web tabanlı bir algoritma geliştirdiklerini ve vatandaşların ev adreslerini girdiklerinde veya mobil cihazlarda konum bilgilerini açtıklarında zemin bilgilerini öğrenebilecekleri interaktif bir uygulama oluşturduklarını ifade etti.

Kutoğlu, "Vatandaşlarımız artık oturdukları yer veya satın almak istedikleri yer hakkında mahalle bazında zemin durumu bilgisine kolayca erişebilecekler. Bu hizmet, sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz olarak sunulmaktadır. www.deprembis.com.tr adresine girerek zemin sağlamlığını öğrenebilecek ve çıkan haberlerde kendi zemin ve lokasyonlarıyla ilgili endişelerini giderebilecekler. Bu veri, 740 metreye 925 metrelik bir alanda bilgi sağlamaktadır. En doğru bilgi parsel bazında yapılacak zemin etüdü ile elde edilebilse de, bu uygulama en azından alan bazında bilgi sunmaktadır" dedi.

Fay hatları ve olası deprem büyüklüklerini de uygulamaya eklemeyi planladıklarını belirten Kutoğlu, "Zemin bilgilerini sorgulama birinci fazdı. İkinci faz üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada, vatandaşlar hem bölgelerindeki fay hatlarını görebilecek hem de bu fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini, en son ne zaman kırıldığını ve o günden bugüne ne kadar enerji biriktiğini öğrenebilecekler. Bu yıl içinde bu güncellemeleri tamamlamayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

kaynak: kamu son haber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 11
    ÜZÜLDÜM
  • 7
    BEĞENDİM
  • 6
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.