Malatya

Deprem bölgesinde meyve fidanı üretimi

Türkiye’nin önemli sertifikalı meyve fidanı üretim merkezlerinden biri olan Malatya’da meyve fidanı üretimi sürerken üreticiler işçi bulmakta güçlük çekiyor.

Deprem bölgesinde meyve fidanı üretimi

MALATYA (İHA) - Türkiye’nin önemli sertifikalı meyve fidanı üretim merkezlerinden biri olan Malatya’da meyve fidanı üretimi sürerken üreticiler işçi bulmakta güçlük çekiyor.
Yılda yaklaşık 4 milyon fidan üretiminin yapıldığı, sertifikalı meyve fidanı üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerleyen deprem bölgesi Malatya’da fidan üretimine devam ediliyor. Sertifikalı meyve üretimi yapan 40’ın üzerinde firmanın bulunduğu kentte bugünlerde üreticiler çalıştırılacak işçi bulmakta güçlük çekiyor. Türkiye’nin önemli sertifikalı meyve fidanı üretim merkezlerinden biri olan kentte ihracata uygun meyve fidanlarının üretilebilmesi için ise başlatılan çalışmalar sürüyor.
Meyve fidanı üreticisi Mehmet Bozkurt, Şubat ayında tohum olarak ekilen fidanların bir yıl sonraki aşılama işleminin ardından satışı sunulduğunu belirterek 15 ayrı çeşit meyve fidanı üretimi yaptıklarını söyledi.

“Mavi sertifikalı üretim yapıyoruz”

Sertifikalı üretimin önemine vurgu yapan diğer fidan üretici Mehmet Can Turhan ise "Akçadağ bölgesinde 100 dönümlük bir alanda meyve fidanı üretimi yapmaktayız. Üretimlerimizin yüzde 85’ini kayısı fidanları oluştururken, geriye kalan yüzde 15’lik bölümde ise şeftali, erik, armut gibi çeşitlilikte üretimler yapıyoruz. Bölgede mavi sertifikalı üretim yapıyoruz. Mavi sertifikalı üretim Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolü ve denetiminde gerçekleştirilen bir üretim çeşididir” dedi

“Göçten dolayı işçi bulamıyoruz”

Depremler nedeniyle Malatya’da oluşan göç dalgasının sektörü olumsuz etkilediğini aktaran Turhan, "Yüksek kesimlerde kayısının kaba aşı çeşidini, Akçadağ ve Yazıhan gibi ova bölgelerinde ise Hacı Haliloğlu, iklimin sert geçtiği bölgelerde de Çataloğlu çeşitlerinin satışlarını yapmaktayız. Şu anda üretim anlamında yaşadığımız sorunlardan biri işçi bulmak çünkü üretimin her aşamasında insan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. Bu da bizi üretim maliyetlerini çok arttırıyor, depremler sonrası yaşanan olumsuzluklarla birlikte bir çok noktada artan girdilerde bizleri etkilemektedir. Kaliteli fidan üreterek çiftçimize garantili ürün vermek istiyoruz ama deprem nedeniyle oluşan göçten dolayı işçi bulamıyoruz” diye konuştu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Soma'da Madenciler Anısına Fidan Dikildi
Bölgesel

Soma'da Madenciler Anısına Fidan Dikildi

Manisa'nın Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden Ordulu madencilerin anısına dernek bahçelerine fidan dikti.

Sarıkamış'ta SMA Hastası Hiranur Kazancı İçin Hatıra Ormanı Oluşturuldu
Bölgesel

Sarıkamış'ta SMA Hastası Hiranur Kazancı İçin Hatıra Ormanı Oluşturuldu

Sarıkamış’ta fidanlar toprakla buluştu. Dikimi yapılan fidanlara can suyu verildi.

Şile'de Türk Diyanet Vakfı Tarafından Gazze Şehitleri İçin 10 Bin Fidan Dikildi
Yaşam

Şile'de Türk Diyanet Vakfı Tarafından Gazze Şehitleri İçin 10 Bin Fidan Dikildi

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de şehit olan Filistinliler için, Türk Diyanet Vakfı tarafından ‘1 İyilik 1 Fidan' projesi kapsamında düzenlenen fidan dikim töreniyle Şile'de 10 bin fidan dikilerek hatıra ormanı oluşturuldu.

Sultanhisar'da Çevre ve Değerler İçin Adım: Fidanlar Bahçeye Dikildi
Yaşam

Sultanhisar'da Çevre ve Değerler İçin Adım: Fidanlar Bahçeye Dikildi

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde ‘Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi kapsamında Halk Eğitimi Merkezi’ne gönderilen fidanlar toprakla buluştu.

Burdur'da Kadınlara Çilek Fidanı Desteği!
Yerel Yönetim

Burdur'da Kadınlara Çilek Fidanı Desteği!

Burdur'da "Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor" projesi kapsamında 10 kadın çiftçiye toplam 60.000 çilek fidesi dağıtıldı. 10 kadın çiftçiye 1 dekar alanda yetiştirilmesi amacıyla 6000 adet olmak üzere toplam 60.000 çilek fidesi dağıtıldı.

Bucak'ta Çiftçilere 9.500 Zeytin Fidanı Dağıtıldı!
Bölgesel

Bucak'ta Çiftçilere 9.500 Zeytin Fidanı Dağıtıldı!

Burdur İli Zeytin Yetiştiriciliği projesi kapsamında Bucak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 130 çiftçiye 9.500 adet 1,5-2 yaş aralığında gemlik cinsi zeytin fidanı dağıtıldı.