Ankara

Depremzedeler nerede ve nasıl oy verecek?

Deprem felaketinin ardından seçim tarihi 14 Mayıs olarak konuşulmaya devam ederken, depremzedelerin oy kullanma durumu değerlendiriliyor. Peki, depremzedeler nasıl ve nerede oy verecek? İşte masadaki formüller...

Depremzedeler nerede ve nasıl oy verecek?

Türkiye, 2023 seçimlerine yakın bir zaman kala felaketi yaşadı...

Kahramanmaraş merkezli 11 ili yıkıma uğratan 6 Şubat depremi, 45 binden fazla vatandaşımızı hayattan kopardı.

Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Adıyaman ve Osmaniye illerinde 3 ay boyunca OHAL uygulanacak.

81 ilde milli yas kararı alınırken, akıllara gelen bir konu da seçimler oldu.

14 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi ertelenecek mi sorusu gündeme gelirken, açıklamalar da geldi.

Cumhurbaşkanı ile YSK Başkanı Ahmet Yener seçim tarihini görüştü. Yener'in, Erdoğan'a "14 Mayıs'ta yetiştiririz" dediği öğrenildi.

Bu kapsamda seçimlerin ertelenmeyeceği konusunda mutabık kalındı. Ancak deprem bölgesindeki oy kullanma süreci değerlendirilecek.

13 milyonun yer aldığı 11 ilde seçmenler nasıl oy kullanacak merak konusu oldu.

"Depremzedelerin nerede ve nasıl oy kullanacak" konusu için harekete geçildi.

Peki, deprem illerinde oy kullanma nasıl olacak? Depremzedeler nasıl oy verecek? Taşınan depremzedeler oy verebilecek mi? İşte sürece ilişkin detaylar...

Depremzedeler oy kullanabilecek mi?

Seçime sayılı günler kala depremi yaşayan Türkiye'de hazırlıklar sürüyor. Duruma göre aksiyon alan Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta sandık başına gidilmesi için kolları sıvadı. Bu kapsamda deprem bölgesinde oy kullanma sürecini yönetecek.

Bugün depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek heyet, üç gün sürecek çalışma ile oy kullanma yerleri, sandık, mühür, oy kabini gibi seçim malzemesi eksikliklerini tespit edecek; sandık kurulmaya uygun olmayan kamu binalarının yerine alternatif alanları değerlendirecek.

Deprem nedeniyle başka ile göç edenler, otel ve yurt gibi adreslere geçici olarak yerleşenler ile çadır ve konteyner kentlerde ikâmet etmek durumunda kalanlar için farklı formüller üzerinde çalışan YSK, “tüm seçmenin her yerde oy kullanabilmesi”ni temin edecek.

Depremzedeler nasıl ve nerede oy verecek?

Deprem bölgesinde kurulan çadırkentlerde kalanlar, Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılacak numarataj ve mahalle eşleştirmesi yöntemi ile oylarını bulundukları çadırkentte kullanabilecek.

Başka bir ile giden vatandaşlar, yeni adreslerini herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın nüfus müdürlüklerine yalnızca beyan ederek o ilin seçmeni olabilecek.

Otellerde ve yurtlarda kalan depremzedelerin kaldıkları yerler, “ikinci adres” olarak sisteme kaydedilecek. Bu sayede bu depremzedelerin de bulundukları illerde oy kullanması mümkün olacak.

ensonhaber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu
Bölgesel

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur'un Bucak ilçesine bağlı beldelerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı. İşte detaylar...

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu
Bölgesel

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur’un Bucak ilçesine bağlı köylerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı? İşte detaylar...

Antalya'da seçim kutlaması gerginliği
Bölgesel

Antalya'da seçim kutlaması gerginliği

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde seçim kutlaması yapmak için Cumhuriyet Meydanı’na gelen AK Partililer ile CHP’nin seçim ofisinde bulunan partililer arasında gergin anlar yaşandı. İşte detaylar..

2023 seçimleri Antalya'da ilçe ilçe sonuçlar
Bölgesel

2023 seçimleri Antalya'da ilçe ilçe sonuçlar

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçiminde seçmenler son kararını verdi. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen seçim yarışını Erdoğan, kazandı.

Düğünle seçim çakıştı gelin damat sandığa böyle geldi
Bölgesel

Düğünle seçim çakıştı gelin damat sandığa böyle geldi

Antalya’da düğün tarihleri cumhurbaşkanı seçimiyle çakışan Figen Acar (27) Harun Reşit Çetin (28) çifti, oy kullanmaya gelinlik ve damatlığıyla geldi. işte detaylar...

Çavuşoğlu'ndan zafer konuşması
Etkinlik

Çavuşoğlu'ndan zafer konuşması

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslendi. Antalya ile gurur duyuyoruz diyerek zafer konuşması yaptı. İşte detaylar...