Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz.

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz. Diyabet hastalarının oruç tutabilme durumu, hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır” dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan ayında oruç ve diyabet hakkında bilgilendirmede bulundu. Diyabetin halk arasında genellikle kan şekerinin çok yükselebildiği bir hastalık olarak bilinmesine rağmen, gerçek hayatta kan şekerinin anormal yükselme ve/veya hayati tehlikeye sokacak kadar anormal düşmeye neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Bu açıdan diyabet, kan şekerinin dengesizleştiği bir hastalıktır. Diyabeti olmayan sağlıklı bireylerde beslenmedeki dengesizliklere rağmen kan şekeri normal sınırlarda seyredebilirken, diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülindeki yetersizlik nedeniyle bu denge kurulamaz. Böylece uzun süren açlıklarda kan şekeri hayati tehlikelere yol açabilecek ani şeker düşüklüğüne veya aşırı ve sağlıksız beslenmede kan şekerinin ileri derecede yükselmesine yol açabilir” diye konuştu.


Orucun mevsimine ve yaşanan coğrafyaya göre değişen sürelerde gün boyu açlığın ve susuzluğun sürdüğü bir ibadet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atmaca, “Hangi hastanın oruç tutabileceği diyabetinin tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlı değişiklik gösterir. Bu yüzden her diyabet hastasının bu açıdan ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bazı hastaların uzun sürecek bir açlık veya susuzluğa maruz kalması uygun değildir, bazılarının da uygun önlemler ve tedavide yeni düzenlemelerle oruç tutması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

“Oruç ve diyabet ilişkisi, 3 grupta değerlendiriliyor”


Oruç ve diyabetik hasta ilişkisinin basitçe üç grupta ele alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca, bunları şu şekilde sıraladı: “Oruç tutmaması gereken hastalar: Bunlar; tip 1 diyabeti olanlar, tip 2 diyabeti olup da kan şekeri dengesiz ve kontrol dışı seyredenler, kan şekerinde ani düşmeler (hipoglisemi) yaşayanlar, yoğun insülin tedavisi (günde 3 kez veya daha fazla insülin enjeksiyonu) alanlar, diyabetik gebeler ve böbrek yetmezliği eşlik eden hastalardır. Belirli önlemleri alması şartıyla oruç tutabilecek hastalar: Diyabet hapları ile veya günde bir veya iki kez insülin kullanımı ile kan şekeri dengede olan tip 2 diyabetli hastalardır. Bu gruba giren hastaların hekimlerine başvuru yaparak oruca özgü bir tedavi düzenlemesi yapmalıdır. Aksi halde oruç tutmamalıdır. Oruç tutabilecek hastalar: Kan şekeri sadece diyetle veya metformin ve/veya pioglitazon içeren haplarla kontrol altında olan hastalardır. Bu hastaların oruç tutmaları halinde, ilaçlarında herhangi bir değişikliğe ihtiyacı yoktur.”

“Tatlı ve hamur içerikli gıdalardan uzak durulmalı”


Oruç tutması uygun görülen hastaların yaklaşık 14 saat sürecek açlık ve susuzlukta dikkat etmesi geren durumlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atmaca, “Oruç sırasında kan şekerinde ani düşmeler veya 250 mg/dl’yi aşacak yükselmelerde oruca son verilmeli ve hekime başvurmalıdırlar. Hastaların mutlaka sahura kalkmaları, yeteri kadar sıvı almaları ve menü içeriği ve miktarı büyük önem arz eder. Tatlı ve hamur içerikli gıdalardan uzak kalmak ve kalori sınırlaması, özellikle kilo sorunu olan hastalar için kilo kaybı sağlayabilir. Sonuç olarak, uygun hastalar için Ramazan ayı sağlık açısından bir fırsat ve kazanç ayına dönüştürülebilir” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler
Sağlık

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler

Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevl Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.

İhsaniye Mahallesi'nde Binlerce Vatandaş Birlikte Oruç Açtı
Yaşam

İhsaniye Mahallesi'nde Binlerce Vatandaş Birlikte Oruç Açtı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Nilüfer’de iftar sofraları kuruldu. Nilüfer Belediyesi’nin İhsaniye Mahallesi’nde düzenlediği mahalle iftarında 2 bine yakın vatandaş birlikte oruç açarak, ramazan ayının birlikteliğini yaşadı.

Kalp Hastaları Ramazan'da Oruç Tutabilir mi? 6 Önemli Soru ve Cevap
Yaşam

Kalp Hastaları Ramazan'da Oruç Tutabilir mi? 6 Önemli Soru ve Cevap

Ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutmasıyla ilgili birçok soru akla geliyor. Bu yazıda kalp hastalarının oruç tutmasıyla ilgili 6 önemli soruyu ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ulaankhuu Batgerel'in yanıtlarını bulabilirsiniz.

Oruç İbadetinin Ruhuna Uygun İftar Sofrası! Şatafat Yerine Muhtaçlara Empati
Yaşam

Oruç İbadetinin Ruhuna Uygun İftar Sofrası! Şatafat Yerine Muhtaçlara Empati

Oruç sadece aç kalmak değil, fakirlerin halini anlamak ve sabır eğitimidir. Prof. Dr. Reşat Öngören'e göre, şatafatlı sofralar yerine muhtaçların sofrasını düşünmek ibadetin ruhuna uygundur. Gazze'deki açlık ve zekat/fitre yardımları da ele alınıyor.

Balıkesir ve Çanakkale Sınırındaki Komşuların İftar Saat Farkı
Yaşam

Balıkesir ve Çanakkale Sınırındaki Komşuların İftar Saat Farkı

Balıkesir’in Edremit ilçesi ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırında bulunan Mıhlı Çayı’nın iki yakasındaki komşular 3 dakika arayla oruçlarını açıyor.

Bucak'ta Ramazan Coşkusu! Gönül Sofrasında oruçlarını açtılar
Bölgesel

Bucak'ta Ramazan Coşkusu! Gönül Sofrasında oruçlarını açtılar

Bucak'ta Ramazan ayı coşkuyla başladı. Bucak Belediyesi tarafından kurulan gönül sofrasında vatandaşlar ilk oruçlarını hep birlikte açtı. Ramazan ayı boyunca Bucak'ta çeşitli etkinlikler düzenlenecek.