Diyarbakır

Diyarbakır'da Deprem Sonrası 112 Acil Çağrı Merkezi Yoğunluğu

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da o gün 36 binin üzerinde çağrı düşerken, 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı alındı.

Diyarbakır'da Deprem Sonrası 112 Acil Çağrı Merkezi Yoğunluğu

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da o gün 36 binin üzerinde çağrı düşerken, 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı alındı. Çağrıları alan personeller o günü anlattı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kentten biri olan Diyarbakır’da, o gün 112 Acil Çağrı Merkezine 36 binin üzerinde çağrı düştü. Yıl boyunca ise 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı alındı.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Dr. Hüseyin Hakan Karakaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne bağlı çağrı karşılayıcı arkadaşları olduğunu, bunun dışında da, çağrı yönlendirici dedikleri emniyet, sağlık, itfaiye, AFAD, orman ve jandarmadan personelin çağrı merkezi bünyesinde çalıştığını söyledi.
Bu yıl 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı geldiğini belirten Karakaş, deprem döneminde çağrı sayılarının o gün için ciddi şekilde arttığını ifade etti. “O gün, toplamda yaklaşık 36 binin üzerinde çağrı geldi” diyen Dr. Karakaş, şöyle konuştu:
“Allah, bir daha göstermesin. Öyle bir afet durumunda insanların ulaşabileceği ve birlikte hareket edebilen tek nokta olduğu için çağrı merkezini aradılar. O gün depremden etkilenen illerimizin de çağrıların bir kısmı ilimiz tarafından karşılanmaya çalışıldı. Afet sonrasında özelikle depremler hasarları, afet ile ilgili kişilerin ihtiyaçlarına yönelik talepleri yine buraya geldi ve ilgili kurumlara yönlendirildi.”
Depremden önceki gün çağrıların 12 bin civarında olduğunu aktaran Dr. Karakaş, “Yaklaşık 3 katı çağrı yoğunluğu vardı. Çağrı merkezini aradıklarında doğru adresi vermelerini istiyoruz. Çünkü o adres bilgileri üzerinden onlara ulaşabiliyoruz. Birde gerçekten ihtiyaçları olduğunda 112’yi aramalarını ve 112’yi meşgul etmemelerini talep ediyoruz” dedi.
112 Koordinatörü Seher Onur Esen, deprem günü sabaha karşı saat 04.17’de vardiya değişimi yapacaklarını, deprem yaşanınca personeli aşağıya çağırdıklarını, diğer arkadaşlarından da yardım istediklerini dile getirdi.

“112 ailesi olarak bu süreçte elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık”
Koordineli bir şekilde vatandaşa hizmet verdiklerini belirten Esen, “Çok üzgün durumda olanlar vardı. Bizler çok üzgündük. Ailelerimize ulaşmayı bir tarafa bıraktık, insanları nasıl sakinleştirebiliriz diye çalıştık. Vatandaşlarımız enkaz altında arıyorlardı. Katlarını, yerlerini, bulundukları odaları söylüyorlardı. Herkes bağırış, çağırış içerisindeydi. 112 ailesi olarak bu süreçte elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık” diye konuştu.

“Geneli zor çağrılardı, zor bir gündü”
Çağrı Karşılama Memuru Kader Yıldırım ise en etkilendiği çağrının enkaz altında arayan bir vatandaşın yavrusunun yanında olduğunu ama hareket etmediğini, yağmur yağdığını ve en azından çocuğuna ulaşılıp cenazesinin daha fazla yağmura maruz kalmamasını istemesi olduğunu dile getirerek, “Buna bayağı etkilenmiştim. Geneli zor çağrılardı, zor bir gündü” şeklinde konuştu.
Çağrı Yönlendirici Sağlık Personeli Gülcan Erol da bir aramanın çok kötü olduğunu belirterek, “Bina yıkılmış 60 kişiyiz dedi. O da Bağlar’da Mevlana Halit Mahallesi’ndeki binaydı, asansör boşluğuydu. O ara sesler bayağı karışıktı. Depremin olduğu andaki ilk çağrıları ağlayarak karşılıyorduk. Evden olamıyorum, buradan olamıyorum, sadece işimizi yapmaya çalışıyoruz. Çok zor; Allah, kimseyi bir daha bu durumda bırakmasın” ifadelerini kullandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

MAKÜ Öğrencileri Depremde Kaybettikleri Arkadaşlarını unutmadılar!
Bölgesel

MAKÜ Öğrencileri Depremde Kaybettikleri Arkadaşlarını unutmadılar!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi öğrencileri, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden arkadaşlarını 'İz Bırakanlar Ormanı' projesi ile anma etkinliğinde bir araya geldi.

Doç. Dr. Semiz: "Depremle ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım değil"
Bölgesel

Doç. Dr. Semiz: "Depremle ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım değil"

Denizli’de jeotermal sondaj esnasında meydana gelen karbonmonoksit patlamaları 15 günün sonunda kapatıldı. Vana ve beton yardımıyla kapatılan kuyudaki patlamaları kamuoyunda depremle ilişkilendirilmesine açıklık getiren Jeoloji Mühendisi Barış Semiz, "Herhangi bir deprem üretmesi, deprem tetikleyici ve ya buradan gaz çıktı depremi rahatlatacak diye bir yaklaşım doğru değil" dedi.

“Bir anne olarak evlat kaybetmenin acısını tahayyül edemiyorum”
Bölgesel

“Bir anne olarak evlat kaybetmenin acısını tahayyül edemiyorum”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, 6 Şubat depremlerinde evlatlarını kaybetmiş annelerle bir araya geldi. Kaya, “Bir anne olarak evlat kaybetmenin acısını tahayyül edemiyorum” dedi.

Burcu Durak’ın ‘El sanatları sergisi’ yoğun ilgi gördü
Etkinlik

Burcu Durak’ın ‘El sanatları sergisi’ yoğun ilgi gördü

Akçadağ Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Burcu Durak’ın açtığı ‘El sanatları sergisi’ büyük beğeni topladı.

Kahramanmaraş depremini Birebir yaşadılar!
Yaşam

Kahramanmaraş depremini Birebir yaşadılar!

Muş'ta deprem bilincini artırmak ve vatandaşları deprem anında alınması gereken tedbirler konusunda bilinçlendirmek amacıyla kente getirilen deprem simülasyon tırında vatandaşlar, Kahramanmaraş depremini birebir yaşadılar.

Deprem Sonrası Çatlaklar İnsan Boyuna Ulaştı
3. Sayfa

Deprem Sonrası Çatlaklar İnsan Boyuna Ulaştı

Tokat'ın Sulusaray ilçesine bağlı Buğdaylı Köyü'nde meydana gelen depremin izleri, köy sakinlerini tedirgin eden derin çatlaklar olarak ortaya çıktı. İhlas Haber Ajansı tarafından kaydedilen görüntülerde, bu çatlaklara insanların rahatlıkla girebildiği görüldü.