Doğum izni 24 haftaya çıkıyor TBMM komisyonu sosyal düzenleme paketini kabul etti

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, kadın çalışanların doğum iznini 24 haftaya çıkaran ve koruyucu ailelere yeni destekler sunan kanun teklifini kabul ederek Genel Kurul'a sevk etti.

Doğum izni 24 haftaya çıkıyor TBMM komisyonu sosyal düzenleme paketini kabul etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen kapsamlı sosyal düzenleme paketi, komisyon aşamasını tamamladı.

Kadın çalışanların doğum izni süresini uzatan, çocukların dijital ortamdaki güvenliğini artırmayı hedefleyen ve koruyucu aile sistemine yeni destekler getiren kanun teklifinin önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeyle, kadın çalışanların doğum izni süresi yeniden yapılandırılıyor. Buna göre doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra ise 16 hafta olmak üzere toplam ücretli izin süresi 24 haftaya çıkarılacak. Sağlık durumunun uygun olduğunu belgeleyen kadınların, doğum öncesi iznin bir bölümünü doğum sonrasına aktarma imkânı da korunacak.

Ayrıca mevcut sistemde 16 haftalık iznini tamamlayarak işine dönen annelere geriye dönük şekilde 8 haftalık ek izin hakkı tanınması planlanıyor.

Babalık izni uzatılıyor, ücretsiz izin hakkı geliyor

Teklifte yalnızca annelere değil babalara yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre babalık izni süresi 5 günden 10 güne çıkarılacak. Kadın çalışanlar ise 24 haftalık ücretli iznin ardından talep etmeleri halinde ücretsiz izin kullanabilecek.

Koruyucu ailelere yeni teşvikler ve istihdam desteği

Kanun teklifinde koruyucu aile modelinin güçlendirilmesine yönelik önemli destekler de yer aldı. Sosyal güvencesi bulunmayan koruyucu ailelerin isteğe bağlı sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Ayrıca kamu çalışanı olup koruyucu aile olanlara 10 gün izin verilmesi planlanıyor. Devlet koruması altında yetişen gençlerin istihdamına ilişkin düzenlemeler de netleştirilirken, kamu kurumlarında bu kişiler için kadro ayrılması ve özel sektörde istihdam edilmeleri halinde prim desteği sağlanması hedefleniyor.

Teklif kapsamında sosyal hizmet alanında da yapısal değişiklikler öngörülüyor.

Yatılı bakım kuruluşlarında kamera sistemlerinin kurulması, veri işleme süreçlerinin düzenlenmesi ve ihtiyaç sahibi çocukların aile yanında desteklenmesine yönelik sosyal ve ekonomik yardım mekanizmalarının genişletilmesi planlanıyor.

kaynak: BHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.