Şırnak

Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle Şırnak Devlet Hastanesinde Onkoloji Doktoru Murat Talan, kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarda bulundu.

 Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler

ŞIRNAK (İHA) - 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle Şırnak Devlet Hastanesinde Onkoloji Doktoru Murat Talan, kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarda bulundu. Dr. Talan, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öngörülerine göre 2040 yılına kadar yaklaşık 29 milyon yeni kanser vakası teşhis edileceği, bunun 15 milyonun ise kanser nedeniyle öleceği öngörüyor" dedi.
Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Şırnak Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümü Doktoru Murat Talan, 1-7 Nisan Kanser Haftası olduğunu hatırlatarak, kanserin önlenebilir, erken tanıyla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Genellikle bilgi eksikliği, ihmal ve korku nedeniyle hastaların tedavilerini aksatmakta olduğuna dikkat çeken Dr. Talan, bu tedavinin aksaması nedeniyle tedavisi daha da güçleşmekte olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öngörülerine göre 2040 yılına kadar yaklaşık 29 milyon yeni kanser vakası teşhis edileceği, bunun 15 milyonun ise kanser nedeniyle öleceği öngörüldüğünü işaret eden Dr. Talan, "Dünya nüfusunun yaşlanması ve yaşlı nüfusunun artması nedeniyle birlikte kanser vakaları öngörülmektedir. Buda özellikle orta ve düşük gelirli ülkeleri etkilemektedir. Ülkemizde her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gelişmektedir. Kanser nedenleri daha çok yüzde 90 olarak çevresel faktörler, yüzde 10 olarak da genetik faktörler ön plana çıkmaktadır. Çevresel faktörleri ele aldığımızda tütün kullanımı, alkol kullanımı, obezite ve enfeksiyonlara maruz kalmak görünmektedir. Kamu kuruluşlarına erken başvuru, hastalık erken evrede daha çabuk teşhis edilebilmektedir” dedi.

Şırnak Devlet Hastanesinde aylık 150 kişiye kemoterapi bölümünde hizmet verdiklerini ve artık başka illere sevklerin önüne geçtiklerini belirten Dr. Talan, “2 yıldır kemoterapi ünitesi mevcut olup, medikal onkoloji eşliğinde kemoterapi verilmektedir. Şimdiye kadar 250’den fazla hastamıza kemoterapi hizmeti vermiş bulunuyoruz. Aylık olarak şu anda 150 hastamıza kemoterapi hizmeti veriyoruz. Ben geldiğimde hastalarımız hep başka illere sevk ediliyordu. Vatandaşlar için zor bir durumdu. Çünkü haftalık olarak kemoterapiye gitmesi gereken hastalarımız vardı. Bunların çoğunun önüne geçtik. Kanserden korkulmaması, geç kalmasından korkulmasıdır. Erken evre için ketem programlarına katılmak gerekir. Ailede genetik durumu olanlar tarama programlarına girmeleri önemlidir. Kadınlarda meme kanseri ön palandadır. Erkeklerde ise akciğer ve ikincisi olarak ta kolon kanseri gözükmektedir” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu
Sağlık

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Hastaneye Gitti, Kanser Olduğunu Öğrendi!
Sağlık

Hastaneye Gitti, Kanser Olduğunu Öğrendi!

Karın ağrısı ve kilo kaybı şikâyetiyle Denizli Devlet Hastanesi başvurmasının ardından yapılan tahlil ve tetkiklerden sonra pankreas kanseri tanısı konan 38 yaşındaki hasta yaklaşık 6 saat süren ameliyatın sonunda sağlığına kavuşturularak taburcu edildi.

Glokom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Sağlık

Glokom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okka, glokomda erken teşhis ve tedavinin önemini vurguladı.

Prostat Kanseriyle Mücadelede Yeni Umut: Manisa'da Prostatlı Hayat Merkezi
Sağlık

Prostat Kanseriyle Mücadelede Yeni Umut: Manisa'da Prostatlı Hayat Merkezi

Açılışa Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Köyceğiz’de erken teşhise önem vurgulandı
Sağlık

Köyceğiz’de erken teşhise önem vurgulandı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde öğretmenlere yönelik seminer düzenlendi.

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu
Sağlık

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu

Genel Cerrah Prof. Dr. Can Küçük, 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna ve bu oranın giderek arttığına değinerek, kadınların ayda bir kez kendi kendilerini elle muayene etmelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Küçük, bu elle muayenenin yanı sıra 50 yaşından sonra her yıl mamografi ve ultrason çektirmeleri gerektiğini söyledi.