DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’ İlgilenenlerin bilecekleri gibi, bugün ‘‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’’ O nedenle, ben önce bugün hakkında kısa bir bilgi alıp vermek, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin konu hakkında bilgi verdi.

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’ İlgilenenlerin bilecekleri gibi, bugün ‘‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’’ O nedenle, ben önce bugün hakkında kısa bir bilgi alıp vermek, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin konu hakkında verdiği bilgileri ve yaptığı basın …
DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’

İlgilenenlerin bilecekleri gibi, bugün ‘‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’’ O nedenle, ben önce bugün hakkında kısa bir bilgi alıp vermek, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin konu hakkında verdiği bilgileri ve yaptığı basın açıklamasının bir bölümünü köşeme iktibas etmek, daha sonrada bu gün hakkındaki kendi görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ilk kez 1992 yılında kutlanan bu gün, o gün bu gündür her Ekim Ayının 10’unda kutlanmaktadır ve bu Örgütün verilerine göre; ‘şu anda dünyada 300 milyondan fazla kişi depresif bozukluklar, 250 milyondan fazla kişi kaygı bozukluklarından şikâyetçidir. Her iki hastalığın neden olduğu ürektenlik kaybının dünya ekonomisine bir tirilyon ABD Dolarından fazladır. İşsizlik, ruhsal hastalıkların oluşumu için bilinen bir risk faktörüdür. Ancak, olumsuz bir iş hayatı da fiziksel ve ruhsal hastalıkların meydana gelmesine geniş bir zemin hasırlamaktadır. Olumsuz iş hayatı, deprasyon ve kaygı buzuklukları dışında, alkol, madde kullanım bozuklukları, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretkinliği derinden etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir…’

RUH SAĞLIĞININ BOZULMASININ İŞYERİ İLE

İLİŞKİLİ OLAN RİSK FAKTÖRLERİ İSE ŞUNLAR

1- Yetersiz sağlık ve güvenlik politikaları.

2- Yönetimin çalışanlarla yetersiz ilişki kurması.

3- Karar verme süreçlerine çalışanı dâhil etmekte yetersizlik yaşanması ve çalışanın kendine ait çalışma hayatı ile ilgili konrol duygusunun düşük olması.

4- Çalışana destek sistmemlerinin yetersiz olması.

5- Esnek olmayan çalışma sistemleri.

6- Görev tanımlarının net olmaması.

7- Yapılan işin içeriğinin çalışana uygun iş, iş yoğunluğunun ise yapabileleceğinden fazla olması en çok görülen risk etmenleri olarak belirlenmiştir…

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ’NDE BURDUR

VALİLİĞİN ‘UMUT KAPISINA’ ÖNCE BUTSO

ŞİMDİDE ÜNİVERSİTE CİDDİ DESTEK VERDİ

Hatırlanacağı üzere Vali Hasan Şıldak’ın isim babalığını yaptığı ve yakın takibe aldığı projelerden biri olan “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum” adlı projesine ilk ‘ciddi’ destek Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (BUTSO) gelmişti! Benzer bir destekte Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden (MAKÜ) geldi!

PROJE HEM BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK

HEM DE KURTULANLARA İŞ-AŞ VERECEK(!)

Şöyleki; geçtiğmiz Eylül Ayının başında ve Uyuşturucu ile mücadele projesi kapsamında Valilik Toplantı Salonu’nda Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile bir işbirliği protokolü

imzalayan Burdur Valiliği, önceki gün de Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile benzer bir protokol imzaladı; Ve imzalanan protokole göre Valilik, uyuşturucu ile mücadele etmekle kalmayıp, bu illetten kurtulacak olan kişilere istihdam kapısınıda açmış oldu. Dolayısıyla da bağımlılara hayata tutunmaları konusunda büyük bir umut verdi!

Yani, geçtiğimiz ay BUTSO ile, önceki gün de MAKÜ ile varılan mutabakata ve imzalalan protokole göre; Valiliğin bu sosyal projesi uyuşturucu bağımlılarını sadece bağımlılıktan kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda onlara iş ve aş vererek topluma kazandıracak, artı dileyen bekârları da evlendirecek!

PROJE ORİJİNAL, ZAMANLAMA İSÂBETLİ

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Yukarıda da hatırlattığım gibi bugün ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’. Ve ruh sağlığının bozulmasına neden olan maddelerin başında uyuşturucu bağımlılığı geliyor. Valiliğin “Umuda Tutunuyorum ve Hayata Kapı Açıyorum” projesi de uyuşurucu bağımlılarını bu illetten kurtarmak için oluşturulmuş ve onları sadece bu illetten kurtarmakla da kaylayıp kurtulanlara iş, aş ve eş bulmayı dahî amaçlamış olan sosyal bir proje… O nedenle ben bu projenin genelde hayata geçirilmesinden, özelde de ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ne tevafuk ettirilmesinden dolayı memnuniyetimi ifada ediyor, herkese ‘sağlıklı’ saygılar sunuyorum.

KÖTÜ HUYU ÂDET EDİNME KÖKLEŞİR

Hz. Mevlânâ

İYİLİK İNSANLARI BİRBİRİNE BAĞLAYAN ALTIN ZİNCİRDİR

Goethe

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Burdur'un Hizmetinde
Bölgesel

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Burdur'un Hizmetinde

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında ilde verilen hizmetleri tek tek anlattı.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Dolayısıyla Program Düzenlendi
Etkinlik

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Dolayısıyla Program Düzenlendi

Vali Hasan Şıldak eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa katıldılar.

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Tadı: Çörek!
Yaşam

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Tadı: Çörek!

Van’da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu.

İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü!
Yaşam

İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü!

İzmit’te hayata geçirilen "Lokomotif Çocuk Köyü"nde yarışmalardan gösterilere kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Eğitim atölyelerine de katılan minikler hem doyasıya eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor.

İlçe Müftülüğünden Kan Bağışı Kampanyası
Yaşam

İlçe Müftülüğünden Kan Bağışı Kampanyası

Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi iş birliği ile kan bağışı kampanyası düzenlendi.

TEV ile Öğrenci Yurdu!
Yaşam

TEV ile Öğrenci Yurdu!

Nilüfer Belediyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Ertuğrul Mahallesi’nde ‘Öğrenci Yurdu’ yapılması ve işletilmesine ilişkin protokol imzaladı.