Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi yakınlarında bulunan ve İbradı Belediyesi tarafından işletilen dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölü mağarası olan Altınbeşik Mağarası'nın ziyarete açık olmasına rağmen tuvaletlerin kapalı olması ziyaretçilerin tepkisine yol açtı. Geçtiğimiz yıl 200 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan mağarada su seviyesi de 3-4 metre çekildi. Daha önce 200 metre kadar içeri girebilen botlar şimdi ancak 100 metreye kadar girebiliyor.
Binlerce ziyaretçi geliyor
Doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turisti ağırlayan mağaraya gelen vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılayacak açık bir tuvalet bulamıyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, özellikle yaz aylarında artan yoğunlukta bu durumun daha büyük sorun oluşturduğunu ifade ederek yetkililerden çözüm talep ediyor. Vatandaşlar, "Burası Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü mağarası, dünyanın da sayılı doğal güzelliklerinden biri. Ancak girişteki tuvaletlerin kilitli olması büyük eksiklik. Turizme yakışmıyor." diyerek tepkilerini dile getirdi.
İstanbul'da yaşayan ve memleketi Akseki'nin Yarpuz köyüne gelen Ömer Durak, mağarayı ziyaretinde karşılaştığı eksikliği şu sözlerle dile getirdi:
"İstanbul'da oturuyorum. Ailem ile birlikte memleketim Antalya'nın Akseki ilçesi Yarkuz köyüne geldim. Burada Altınbeşik Mağarası'nı ziyaret ettim. Burası dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü mağarası. Fakat burada büyük bir eksiklik gördük. Tuvaletlerin hepsi kilitli. Buraya gelen ziyaretçiler ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor. Tuvaletler neden kilitli onu öğrenmek istiyorum. İnsanlar burada mağdur oluyor" diye konuştu.
Mağarayı sık sık ziyaret ettiğini belirten Hüseyin Işık ise Antalya'dan Mağarayı sık sık ziyaret ettiğini belirterek " Mağaranın su seviyesi bayağı düşmüş, ileriye kadar gidilemiyor. Burada acayip bir durum da var; tuvaletler ve lavabolar kilitli. Bunun nedenini bilmiyoruz. Herkes mağdur durumda. Çok üzüldük ama yapacak bir şey yok. Ben sık sık buraya gelirim. Burası benim ikinci adresim. İlk defa böyle bir manzarayla karşılaştık. Maalesef çok üzücü bir olay. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü mağarası ama şu anda burası özelliğini kaybetmiş durumda" dedi.
Su seviyesi düştü
Altınbeşik Mağarası'nda su seviyesinin düştüğü de gözlendi. Doğal güzelliğiyle her yıl binlerce turisti ağırlayan mağarada yaşanan bu durumun, ziyaretçilerin mağara deneyimini sınırladığı ve kuraklığın etkilerini gözler önüne serdiği ifade ediliyor.
Mağara içinde kıyıdan 5 ile 25 metre arasındaki alanlarda suyun çekildiği ve su seviyesinin ise yer yer 2-3 metre civarında düştüğü görüldü. Ziyarete açık olan 200 metresini botlarla gezen yerli ve yabancı turistler, Su seviyesinin düşmesi ile yaklaşık 100 metreye kadar bot ile gezi yapabiliyor.
Mağaraya araçlar ile inmek yasak
Altınbeşik Mağarası'na özel araçlarla giriş yasaklandı. Mağarayı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, güvenlik açısından araçlarını seyir tepesinde bulunan otoparka bırakıyor. Ardından ziyaretçiler, İbradı Belediyesi'ne ait minibüslerle mağara girişine taşınıyor.
Altınbeşik Mağarası'na ziyaret etmek isteyen vatandaşlar motosiklet için 100 , otomobil için 150, Minibüs için 300, Midibüs 750 TL ödüyor. Botla mağaranın içini gezmenin bedeli ise kişi başı 250 TL. Mağara yılın 12 ayında haftanın 7 gününde sabah 09.30 - akşam 16.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık tutuluyor.


Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)