Edirne

Edirne Kırmızısının hasadı yapıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun ”Edirne Kırmızısı” hasat edildi

Edirne Kırmızısının hasadı yapıldı

Geçmişi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan ve Trakya Üniversitesi tarafından uzun süredir devam eden çalışmalarla yeniden gün yüzüne çıkarılan, kırmızının en güzel hali olarak bilinen ve Avrupalı casusların peşinden koştuğu 'Edirne Kırmızısı' renginin üretiminde kullanılan kök boya bitkisinin hasadı yapıldı.


Rengin üretiminde kullanılan kök boya bitkisi ‘Rubia tinctorum’ bitkisinin Edirne topraklarında yetiştirilerek çoğaltılması için yapılan çalışmalar sonuç verdi. Bitkinin kök hasadı düzenlenen etkinlikle yapıldı.


Tarifi 17’inci yüzyılın başlarında Avrupa’ya casuslukla kaçırılan ‘Edirne Kırmızısı’ yıllar sonra doğduğu kente geri döndü. Trakya Üniversitesi ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Edirne Kırmızısı Hasat Şenliği' enstitünün Karaağaç Mahallesi'ndeki bahçesinde gerçekleştirildi.


Etkinlikte ilk olarak yetiştirilen kök bitkiden elde edilen Edirne Kırmızısı rengi ile kumaş ve iplik boyama yapıldı. Kurulan kazanlarda hazırlanan boyalara, kumaşlar batırıldı. Bir süre kazanın içerisinde boya ile ısıtılan kumaşlar 'Edirne Kırmızısı' rengine boyandı. Boyama etkinliğine vatandaşlar ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.


Renge ismini veren Rubia tinctorum kök bitkisinin hasat edildiği bahçedeki etkinliğe Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek ve çok sayıda davetli katıldı.


Kumaş boyama etkinliğinin ardından, enstitü bahçesinde yetiştirilen Edirne Kırmızısı'na rengini veren Rubia tinctorum bitkisinin hasadı yapıldı. Bir kısmı elle hasat edilen tarla, daha sonra traktör yardımıyla hasat edildi.

"Edirne Kırmızısı, Türk kültüründe önemli bir yere sahip"
Etkinliğe katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, renginin kök boyadan elde edilmesi, bilimsel araştırmalarla renk kodunun tutturulması ve her şeyden önemlisi bunun kullanılabilir ve satılabilir ürünler haline getirilmesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi. Edirne Kırmızısı'nın Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Sezer, renginin bilinirliğinin yeniden artırılması için yapılan çalışmaların çok değerli olduğunu aktardı.


Kaybedilen hazinenin belli bölümüne yıllar sonra kavuşmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Vali Sezer, "Bu sadece Edirne kırmızısı için değil. O kadar güzel tarihi ve kültürel kodlarımız var ki, bunları yakalamak ve gün yüzüne çıkartıp geleceğe taşımak Edirne açısından en büyük misyonumuz olmalı" dedi.


Renginin kent kimliğine kazandırılması için üniversite olarak 7 yıldır çalışma yaptıklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ekimi yapılan kök boya bitkisinin hasat edilerek kullanılmaya başladığını ifade etti.


Yaklaşık 3 yıl önce üniversite ile birlikte çalışmalara başladıklarını söyleyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, hedeflerinin bölgedeki üreticilerin bu ham maddeyi üretmesi ve tedarik etmesini sağlamak olduğunu belirtti.


Tarihte özellikle ipek kumaş boyamada yaygın olarak kullanıldığı bilinen Edirne Kırmızısı, günümüzde de neredeyse her öğede kullanılıyor. Fransa'da 1740'lı yıllarda üretildikten sonra "Rouge d'Adrinople" (Edirne Kırmızısı) adıyla sektörde yer edinen renk, özellikle tekstil alanında ilgi görüyor. Ayrıca kentte tarihi yapıların süslemelerinde ve şehrin geleneksel el sanatlarında kullanılan renk, böylece yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.