Isparta / Eğirdir (Eğridir)

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Başkan Veli GÖK; ‘Üreticimize, çiftçimize tarımsal faaliyette fayda sağlamak istiyoruz.’ dedi.

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Isparta’nın Eğirdir İlçesinde ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi bugün gerçekleşti. Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Eğirdir Belediyesi işbirliği ile Eğidir’de denemesi yapılan ‘Kuzugöbeği’ mantarından Nisan ve Mayıs aylarında başarılı sonuç alınması bekleniyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök yaptığı açıklamada; ‘Ülkemizde kişi başına düşen arazi miktarı diğer bölgelerle kıyasladığımızda daha az olduğu için Eğirdir’de kişi başına ortalama 6 dekar gibi tarımsal faaliyette bulunuluyor. Dolayısıyla elmacılığın yanında ek gelir kaynaklarına da ihtiyaç var. Bunu bir dönem ‘Kültür Mantarcılığı’ ile ilçemizde başlamıştık. Şu anda 800 ailemiz bu anlamda üretim yapıyor, 2022 yılı sonunda 15 bin ton üretimle ve 3 bin kişi istihdam sağlıyor. Yeni ürünlerle bunu devam ettirme amacındayız. Dar ve küçük alanda tarımsal faaliyette nasıl para kazanılır düşüncesi ile Mersin’deki Araştırma Enstitümüzün yapmış olduğu bir çalışmayı bizde ilçemizde bir deneyim yapıp belki bundan sonraki süreçte bölgemizdeki çiftçilerimize de önerebilir hale geliriz, inşallah buda bölge halkının ekonomisine tarımsal faaliyetlerde katkı sağlar diye düşünüyoruz. Üniversitelerimizin, Araştırma Enstitülerimizin bizim için çok önemli olduğunu biliyoruz. Üreticilerimize, çiftçilerimize tarımsal faaliyetlerde katkı sağlamak istiyoruz, ülkemiz tarımındaki bilgileri ve deneyimleri çiftçilerimizle buluşturup, bu yapılacak faaliyetlerle kırsalda yerinde çözümler ile bölge insanımıza fayda getirmeyi planlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Mersin’in Erdemli İlçesinde faaliyetini sürdüren ve Türkiye’de ilk defa yetiştirilmeye başlanan ‘Kuzugöbeği’ mantarcılığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde başarıyla denemesi yapılmıştı. Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ve Teknik ekibi de geçtiğimiz ay Mersin’in Erdemli İlçesine teknik gezi düzenlemişti.
Bugün ise Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Araştırmacı Dr. Atilla Ata ilçemize geldi.
Eğirdir Park ve Bahçeler Biriminde bir alanda ‘Kuzugöbeği’ mantarının ilk denemesi yapılarak mantar fidanı toprakla buluştu.
Araştırmacı Dr. Atilla Ata yaptığı açıklamada; ‘Şu an Eğirdir koşullarında ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi ve kurulmasını gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz Nisan veya Mayıs aylarında bu araziden ‘Kuzugöbeği’ni elde etmek. Biliyorsunuz ‘Kuzugöbeği’ çok değerli bir mantar. Hem insan sağlığında ilaç olarak kullanılan, aynı zaman da da mutfaklarda vazgeçilmez bir gıda. Biz bu çalışmalarla bu mantarın bulunurluluğunu artırmaya çalışıyoruz. Eğirdir koşullarında bu yıl denemesinin gerçekleştiriyoruz, iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz.’ İfadelerini kullandı.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, " bizlere yardımcı olan ve her türlü desteği sağlayan teknik ekiplerimizle bilgi paylaşımını koordine eden başta Erdemli Kaymakamı Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu’na, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü’ye ve Eğirdir’e gelerek bizlere destek veren Araştırmacı Dr. Atilla Ata’ya çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.