Ekspertize Gitmeden Önce Dikkat! İkinci El Araç Alırken Kontrol Edilecek 5 Nokta

İkinci el araç satın alırken ekspertiz yaptırmak çok önemlidir. Peki, ekspertize gitmeden önce siz neler yapabilirsiniz? [geçersiz URL kaldırıldı] Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir'in önerdiği 5 maddeyle, ön kontrolleri yapabilir ve bilinçli bir şekilde araç satın alabilirsiniz.

Ekspertize Gitmeden Önce Dikkat! İkinci El Araç Alırken Kontrol Edilecek 5 Nokta

İkinci el araç alımında mağduriyet yaşamamak için önce fiziki görünüm, iç mekandaki deformeler, motor sesi, egzoz dumanı ve kilometre durumu gibi ön kontroller yapılmalıdır. Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir, alıcıları bilgilendiriyor. Ayrıca, sıfır araç alımlarında da ekspertiz önerisinde bulunuyor.

İkinci el araç alımında ekspertize gitmeden önce başta fiziki görünüm, iç mekandaki deformeler ve kilometre durumu olmak üzere bazı noktaların kontrol edilmesinin yaşanan mağduriyetlerin önüne geçebileceği belirtiliyor.

İkinci el araç alımında yurttaşlar satın almak istedikleri araçları ekspertize götürmeden önce kendileri kontrol etmek istiyor. Bu noktada, ilk kontrollerde neler yapılması gerektiğine ilişkin bazı başlıklar önem taşıyor.

Bu başlıklar arasında aracın fiziki kondisyonu, iç mekandaki yıpranma izleri, motor sesinin kontrolü, egzoz dumanının rengi ve kilometre/hasar durumunun kontrol edilmesi gibi durumlar öne çıkıyor.

"SATIN ALINACAK ARACIN ÖNCE FİZİKİ GÖRSELLİĞİ İNCELENMELİ"

Konuya ilişkin, soruları yanıtlayan arabam.com Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir, araç alımında dikkat edilmesi gereken başlıca maddelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Satın alınacak aracın önce fiziki görselliğinin incelemesinde fayda olduğunu belirten Bekdemir, "Düz bir zeminde araca baktığımızda 'far, sinyal, stop aynı simetride mi, lastikleri iyi mi, sinyalizasyon grubunda özellikle, farlarında, sinyallerinde, herhangi bir yerinde kırığı var mı?' diye kontrol etmeliyiz. Bir de kaporta aksamında, boyanın parlaklığı veya matlığında ton farkı olup olmadığına bakmalıyız. İlk etapta son kullanıcının arabaya bu gözle bakmalarını tavsiye ediyoruz. Zaten arabadaki kusurları bu aşamadan sonra bizim gibi profesyonel ekspertiz firmalarının görmesi gerekiyor" dedi.

"EGZOZDA GÖRMEK İSTEMEDİĞİMİZ İKİ RENKTE DUMAN VAR"

Alıcılara ön fiziki değerlendirmeyi yaptıktan sonra mekanik kısmında da en azından araçların yağ, su ve antifriz gibi hayati sıvılarını kontrol etme tavsiyesinde bulunan Bekdemir, şöyle devam etti:

"Aracı çalıştırıp motorda rutinin dışında anormal bir ses olup olmadığını kontrol edebiliriz. Sonra egzoz dumanına bakılır. Egzozda görmek istemediğimiz iki renkte duman var. Araca gaz verdiğimizde mavi duman atıyorsa ve bu duman araçtan uzaklaşarak devam ediyorsa bu içinde farklı kimyasalların, yağın olduğunu gösterir. Diğer görmek istemediğimiz bir duman ise simsiyah bir dumandır. Bu da o aracın yakıt sistemiyle alakalıdır. Alıcıya enjektör ya da yakıt sistemiyle ilgili masraf açabilir."

"HAVA YASTIĞI VE TORPİDO KONTROLÜ ÖNEMLİ"

Aracın iç kısmında ise özellikle aracın direksiyon göbeğindeki sürücü hava yastığının olduğu bölümde bir yırtık, kırık, tamir veya torpido kısmında bir kaplama, kabarma gibi durumların olup olmadığının kontrol edilebileceğini kaydeden Bekdemir, bu kontrollerden sonra aracın diğer teknik ve detaylı kontrolünün de uzman ekspertiz firmaları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

"KİLOMETRE DÜŞÜRME İŞLEMİ DAHA ÇOK HAFİF TİCARİ ARAÇLARDA YAPILIYOR"

Ufuk Bekdemir, son dönemlerde ikinci el araç alımlarında sıkça karşılaşılan "kilometre düşürülmesi" konusuna da değindi.

Bazı kişilerin yüksek kilometreli araçlarını daha yüksek bir fiyata değerlemek için kilometrelerini geri çektiklerini belirten Bekdemir, "Bu noktada, bu aracın belli kurumlarda ve servislerde kilometre bilgisi varsa oradan iz sürülebilir. Ya da bazı markaların servis kayıtlarını gösteren mobil uygulamalara da bakılabilir. Bunlar bir kontrol mekanizmasıdır. SMS sorgusuyla TÜVTÜRK kayıtlarına da ulaşıyoruz. Buradan da o kayıtları alıp birbiriyle mukayese edebilirsiniz. Bu bir iz sürme sistemidir" diye konuştu.

Ancak kötü niyetli kişilerce bu işin çok profesyonel şekilde manipüle edilebildiğine dikkati çeken Bekdemir, "Biz tabii ki bu tip kayıtları sorguladıktan sonra bir de günümüz araçlarının birçoğunda bulunan, halk arasında 'beyin' denilen, bizimse 'kontrol üniteleri' dediğimiz bu veri birimlerine ulaşıyoruz. Burada araçlar çeşitli dönemlerde yaşadıkları arızaları kilometreyle hafızaya alırlar. Biz bunlara ulaşıp bu dataları çekiyoruz ama art niyetli kişiler bunu manipüle etmek amacıyla aracın sistemini, biliyorsa data sistemini biliyorsa tek tek buralardan da silebiliyor. Benim tavsiyem burada fiziki kondisyon inceleme çok önemli. Yani aynı markanın aynı modelinde ve benzer kilometrelerde iki araç karşılaştırıp iç deformeleri kontrol edebilirler. Direkt bir aracı görüp fiyatını uygun bulup da hemen onu almaya gitmelerini pek tavsiye etmem son kullanıcılara" ifadelerini kullandı.

Kilometre manipülasyonunun daha çok hafif ticari araçlarda yapıldığını dile getiren Bekdemir, "Bu araçlar çok yol yaptığı, ticari faaliyetlerde kullanıldığı ve çok fazla da teknik donanıma sahip olmadığı için manipülasyonu çok daha kolay. Bir de 10 yaşını aşmış olan özellikle binek otomobiller ve halk arasında da satışı hızlı markaların modelleri de bu anlamda başı çekiyor." dedi.

"SIFIR ARAÇLARA DA EKSPERTİZ TAVSİYE EDİYORUZ"

Ufuk Bekdemir, ikinci el araçların yanı sıra sıfır araç alımında da ekspertiz yapılmasını tavsiye ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Araçlarını bayiden teslim almadan önce ekspertiz talebinde bulunan müşterilerimiz oldu. Zaman zaman sıfır araçlar üzerinde de birtakım üretim hatalarına rastladık. Çünkü günümüz çağında üretim süreçleri bundan 15 yıl önceki gibi değil. Araçlar çok seri şekilde imal ediliyorlar. Ufak tefek üretim hataları da oluyor. Özellikle seri imalatı ve satışı hızlı olan araçlarda ekspertiz öneriyoruz."

kaynak: birgün

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Araç Sahiplerine Dikkat! Buna dikkat etmezseniz canınız sıkılır
Bölgesel

Araç Sahiplerine Dikkat! Buna dikkat etmezseniz canınız sıkılır

Emniyet şeridi ihlali yapan sürücülere dikkat! Trafik kurallarına uymayan sürücülere 6.440 TL para cezası kesilecek. Cezanın bir ay içinde ödenmesi halinde ise %25 indirim uygulanacak.

Polis Abileri Cem'in Mutluluğuna Ortak Oldu! 23 Nisan'da Polis Aracıyla Şehir Turu!
Bölgesel

Polis Abileri Cem'in Mutluluğuna Ortak Oldu! 23 Nisan'da Polis Aracıyla Şehir Turu!

Burdur'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda polisler, işitme engelli Cem Özen'in polis aracıyla şehir turu atmasını sağlayarak onu mutlu etti. Cem'in polis kornasına bastığı anda yüzündeki mutluluk görülmeye değerdi.

Burdur Bucak'ta kaza! Araç sürücüsü ağır yaralandı
Bölgesel

Burdur Bucak'ta kaza! Araç sürücüsü ağır yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde bugün gece saatlerinde meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü ağır yaralandı.

Bilecik Söğüt'te Çalıntı Araç Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı
3. Sayfa

Bilecik Söğüt'te Çalıntı Araç Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Eskişehir'den çaldıkları araçla kaçan şüpheliler, Bilecik'in Söğüt ilçesinde yakalanırken, yapılan aramada uyuşturucu madde kullanma aparatları geçirildi.

Bucak'ta kavşakta kaza! Araç sürücüsü yaralandı
Bölgesel

Bucak'ta kavşakta kaza! Araç sürücüsü yaralandı

Burdur haber! Burdur'un Bucak ilçesinde 1 araç ve otomobilin karıştığı trafik kazasında araç sürücüsü yaralandı. Detaylar haberimizde...

Antalya’da personel taşıyan servis aracı devrildi 19 kişi yaralandı
3. Sayfa

Antalya’da personel taşıyan servis aracı devrildi 19 kişi yaralandı

Antalya'nın Serik ilçesinde otel personelini taşıyan servis aracı devrildi, içindeki 19 yolcu yaralandı.